Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Közgyűlés Sopronban: kerékpárút, költségvetés, beszámolók

Épülhet a kerékpárút, utazhatnak Megyesbe. S volt egy kis szaloncigányozás a soproni közgyűlésen.


12. 56.

Véget ért a közgyűlés.

12. 45.

Véget is ért. Egyebek az utólsó napirendi pont.

Varga Gyula nem tudja elmondani a mondanivalóját, mert Dobos József jegyző szerint a felvetései nem tartoznak az egyebekhez. Varga szerint igen. Abban maradnak, hogy írásban teszi fel a kérdéseket, és írásban is kap választ.

Gőbl Gábor, a Fenyő téri általános iskola előtti zebrával kapcsolatban érdeklődik. Mikor kezdődik el a Terv utcai vasúti átjáró és az Ágfalvi út közötti szakaszt mikor újítják fel? Arról is érdeklődött, hogy mi lesz a helyzet a sörgyál előtti leállósávval?

Fodor Tamás felhívja a figyelmet, hogy az ilyen kérdéseket juttassák el hivatalhoz, mert ezen témák nem a közgyűléshez tartoznak.

12. 43.

Zárt ülés következik.

12. 17.

Rövid technikai szünet után folytatódik a közgyűlés. A Szociális városrehabilitáció a soproni Kurucdombon" című projektjavaslat keretében elkészített Akcióterületi Terv és Integrált Városfejlesztési Stratégia Függelék megtárgyalása van most soron.

Ehhez egy vetített képes anyagot is bemutatnak.

12. 03.

Módosították a város költségvetését.

12. 00.

Tudomásul vették a város első félévi gazdálkodásáról szóló beszámolót.

11.59.

Eldőlt, hogy kik mehetnek Sopron testvérvárosába, Medgyesbe: Fodor Tamás, Simon István, Tóth Éva, Ostváth András, Gőbl Gábor.

11. 54.

Köszönetet nyilvánítottak a Bánfalvi Temető felújításában részt vállaló német és magyar szervezeteknek.

11. 53.

Jóváhagyták a a Soproni Járási Hivatal kialakításához szükséges megállapodás módosítását.

11. 51.

A Sopron Integrált Településfejlesztési Stratégiája és Terlepülésfejlesztési koncepciója felülvizsgálatának elkészítéséhez szükséges partnerségi egyeztetés szabályairól szóló előterjesztést is megszavazták.

11.46.

A társulási fenntartásba kerülő Sopron és Környéke Család és Gyermekjóléti Ellátás Intézete miatt szükséges rendeleteket is módosították.

11. 13.

A város Helyi Esélyegyenlőségi Programját is elfogadták. Az előterjesztés itt olvasható el >>

Bebesi József, valamint a Kulturális, Oktatási és Sport Bizottság módosító indítványa itt és itt olvasható el.

Bebesi József módosító indítványának egyik része arról szólt, hogy nézzék meg mennyi roma család él a városban, gyermekeik járnak-e bölcsődébe, óvodába, iskolába. A családok rendelkeznek-e rendszeres jövedelmemmel, hányan dolgoznak közmunkásként.

A Fidesz-KDNP frakcióban ez kiverte a biztosítékot. Abdai Géza alpolgármester visszautasította ezen szavakat, és határozottan arra kérte a képviselőt, hogy vonja vissza az előterjesztését.

Több jobboldali képviselő is felháborodásának adott hangot. A listázás gondolatát, illetve annak bármilyen formáját visszautasítják.

Bebesi József azt mondja, sajnálja, ha félreértették, és a jó szándék vezérelte. S megteszi, hogy a romákkal kapcsolatos részt visszavonja.

Gőbl Gábor is felszólal és támogatásáról biztosítja az LMP-s képviselő ügyrendi előterjesztését. Kérem a fideszes képviselőtársakat is, hogy támogassák is Bebesi József indítványát. A városban már akkora az antiszociálisan viselkedők által okozott probléma, hogy a liberális párt képviselője is analizálni óhajtja a térhódításukat - mondta.

A módosító indítványt azonban a képviselők nem fogadták el, így a javaslatokat nem építik be ez esélyegyenlőségi programba.

11. 12.

Elbírálták a Kulturális támogatásra benyújtott pályázatokat. A Kulturális, Oktatási és Sport Bizottság módosító indítványára kevesebb pénzt kap a bányászati múzeum alapítványa.

11. 10.

Sopron is csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2014. évi fordulójához.

10. 56.

Változik a fizető parkolás rendje Sopronban. Majd - várhatóan még idéntől - mobiltelefonon is befizethető lesz a pakolás díja. Minden ezzel kapcsolatos részlet itt érhető el >>

Biczi László (MSZP) azt kérdezi, hogy szeptember 30-tól csatlakoznak a rendszerhez, tehát-e szerint ekkortól már lehet mobillal is fizetni? Csak az állami szolgáltatóval lehet szerződni? Arra kéri a városvezetést, hogy fejtsék ki: miről van szó.

Komornoki László, a Sopron Holding Zrt. vezérigazgatója válaszol: az új, a városban bevezetendő szolgáltatás Európa szerte is népszerű, az embereknek már van mobiljuk, így a fizetés is egyszerűbb lehet ezáltal, mert nem kell az aprópénzekkel bajlódnia. A holding felkészült a csatlakozásra. A lakosságnak azonban az sms díját várhatóan meg kell majd fizetnie, s erre jön rá az adott zónában érvényes díjtétel.

Azt még nem tudni pontosan, hogy az új szolgáltatás mikortól lesz elérhető Sopronban. Amint ez kiderül, tájékoztatni fogják a lakosságot.

10. 55.

Az 50%-ot el nem érő önkormányzati tulajdonú társaságok legfőbb szerveinek üléseiről szóló beszámolót is elfogadták.

10. 50.

A Raabersport Kft. és az F.K.L. Sportszolgáltató Kft. folyószámlahitel felvételéhez kezességet vállal az önkormányzat.

Gőbl Gábor (Jobbik) kérdez: a városvezetés melyik ingatlant terheli meg a jelzáloggal?

A választ Sárvári Szabolcs, aljegyző adja meg: Zichy-palota, a volt zeneiskola épülete, ha ezek nem elegendők, akkor pluszban a Selmeci utcában egy önkormányzati telek.

10. 48.

Módosították az egyik soproni háziorvosi rendelő adásvételi szerződését. A részletek itt érhetők el >>

10. 34.

Újabb előrelépés történt a Fertő menti kerékpárút hiányzó szakaszának megépítésében. Ezen előterjesztést is megszavazták.

A Fertő tó osztrák része teljesen bejárható kerékpárral, a hazai oldalon viszont vannak hiányos részek, valamint a meglévő szakaszok egy része felújításra szorul. Ezen is segíthet a fejlesztésre fordítható több százmillió forint - közölte Fodor Tamás.

Bebesi József (LMP): többször javasolta már, hogy találjanak forrást a hiányzó szakaszok megépítésére. Most örömmel olvasta, hogy erre sor kerülhet.

Varga Mária (Fidesz-KDNP), mint a településrész elnöke köszöni a támogatást. Jó dolog, hogy 25 év után teljesen körbe lehet kerékpározni a tavat.

Mágel Ágost (Fidesz-KDNP) megemlítette, hogy az utóbbi években korábban nem létható módon Sopronban fejlesztik a biztonságos kerékpározást.

Fersch Attila, a nemzeti park igazgató helyettese is megköszönte a város hozzáállását, és a támogató együttműködését.

10. 28.

A Páneurópai Piknik Emlékpark is részese lehet az Európai Örökségnek. Legalábbis elfogadták az erről szóló szándékjavaslatot.

Ezen előterjesztés nem csak azért fontos a városnak, hogy egy újabb címet tudjon magának Sopron. Lényeges, hogy amikor megnyílnak az uniós források, akkor azok a pályázók, akik rendelkeznek az Európai Örökség címmel, komolyabb támogatást kaphatnak.

Ezt az elismerést azok kaphatják, akik olyan történelmi eseménnyel rendelkeznek, amely az európai integráció során kiemelkedő volt. A Páneurópai Piknik száz százalékosan illeszkedik ebbe a célba. Ettől jobbat kevés város tud felmutatni, ezért kötelesség erre a címre pályázni - közölte Fodor Tamás, az előterjesztői kiegészítésében.

Magas László, a Páneurópai Piknik alapítvány elnökeként üdvözölte a törekvéseket.

10. 23.

Megszavazták, hogy kik kapják idén Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíjat. A névsor itt érhető el >>

Immár negyedszer adjuk ki ezt az ösztöndíj támogatást. Idén is színvonalas, tíz pályázat érkezett, ebből ötöt fogadnak most el. A nyertes hallgatók szinte biztosan részesei lehetnek a köztársasági ösztöndíjnak. Így pedig a tehetséges diákok komoly támogatást kapnak a tanulmányaikhoz - mondta el Fodor Tamás.

Az egyik pályázó Fodor Hanna. A polgármester kiemelte: névrokonságról van szó.

10. 15.

Elkezdődött a közgyűlés. 16 képviselő van jelen. Fodor Tamás polgármester mikrofonja nem szól. Korábban pedig a monitorja romlott el. Ezért volt a pár perces csúszás.

Most már minden oké, mehet a menet.

Előzmény:

Egy sor technikai változás mellett szavaznak az idei Széchenyi-ösztöndíjasokról, a kerékpárutak soproni nyomvonalairól. Az Európai Örökség címre javasolják a Páneurópai Piknik Emlékparkot.

Ha minden jól megy, újra lehet majd mobiltelefonnal fizetni a parkolásért.

Várhatóan idén is csatlakozik Sopron a Bursa Hungarica pályázati rendszeréhez, és a kulturális feladatokra elkülönített pályázati támogatások újabb fordulója is napirendre kerül.

Megalkotja a közgyűlés a helyi esélyegyenlőségi programját is, amelyben különös figyelemmel lesznek a mélyszegénységben élőkre, a gyerekekre, az idősekre, a fogyatékosokra és a nőkre. Megint változik a gyermekjóléti ellátás intézményi háttere, emiatt az érintett rendeleteket is módosítani kell.

Nincsenek könnyű helyzetben a döntéshozók, amikor olyan előterjesztéseket kell olvasniuk, mint a „Sopron Integrált Településfejlesztési Stratégiája és Terlepülésfejlesztési koncepciója felülvizsgálatának elkészítéséhez szükséges partnerségi egyeztetés szabályairól" szóló. A lényeg, hogy negyven millió forintot nyert a város olyan dokumentumok elkészítésére, amik a fejlődést szolgálják...

A költségvetés is téma lesz, egyrészt az első félévről beszámoló készült, másrészt az aktuális módosításokat is átvezetik a büdzsén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biczi: Sopront is elérte a hazug rezsiharc

Sopron sem maradt ki a Fidesz rezsiharcnak hazudott szemfényvesztő választási kampányából - mondta… Tovább olvasom