Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Közgyűlés Sopronban: hitelről döntenek

Három napirendi pontról tartanak ma rendkivüli közgyűlést Sopronban. Hitelfelvételről is döntenek.


Az első napirendi pont az áthidaló jellegű, valamint 2.800.000 E Ft összegű folyószámla hitelkeret és évente megújítandó áthidaló hitel szerződés megkötéséről szól. A szocialisták nehezményezik, hogy a hitelfelvételek láncolata és a sok áthidaló kölcsön miatt átláthatatlanná válik a város anyagi helyzete.

Havas András alpolgármester elmondja, az OTP Bank fontos partnere volt a városnak, ám valamilyen oknál fogva úgy döntött, hogy az önkormányzatot tovább már nem kivánja finanszirozni. Visszautasitja azt a vádat, hogy átláthatatlan helyzet keletkezne és azt is, hogy hozzá nem értő lenne a pénzügyi munka.

15 igen 5 nem mellett elfogadták a javaslatot. 

A Hegykő-Fertőszentmiklós Vízbázis Biztonságba Helyezése Önkormányzati Társulás Társulási Megállapodásának módosításáról, Alapító Okiratának elfogadásáról is szavaztak, 20 egyhangú igennel elfogadták a javaslatot.

Harmadik és egyben utolsó napirend az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködés 2007-2013 Programhoz benyújtandó „A 2009-es Haydn emlékév nemzetközi piaci értékesítése" című pályázatban való részvétel. Ezt is elfogadták, a közgylés véget ért.

Olvasóink írták

 • 6. Telepathia 2009. április 21. 10:34
  „A városi szinjáték újra elkezdödött. A város vezetői, a szinészek rangon alul szerepeltek. A cirkusznak vége .A szavazó gépezet egyforma gombot nyomot. A város polgárai pedig hosszú évtizeden keresztűl fizetik a meggondoltlan előadás árát.”
 • 5. lenk 2009. április 21. 09:39
  „Intel! Fog lenni? Én magyarul azt mondanám: lesz. A macska fel van mászva a fára, és le van lógva a farka. Egyébként, mi disznó koménisták, libsik, és egyéb eléggé el nem ítélhető elemek, nem mondjuk, hogy illegitim az önkormányzat. Demokratikusan megválasztottuk őket. Most zokszó nélkül fizetünk.”
 • 4. TancsKaszabell 2009. április 21. 09:00
  „Elgondolkodtatott ez a hír!
  Bizony eddigi életem során még nem hallottam olyan banki tevékenységről amely veszteséget tervezett volna eleve.Három kérdés adódik ez esetben,mert itt is nyer valaki :
  - A bank nyer, pusztán azzal,hogy kezeli és bizony használja is a város pénzét,bevételeit,követeléseit éveken keresztül.A kezelés is banki művelet és díja van !
  Persze egyezkedni is lehet a mértékről, ez az üzlet ebben.Mivel ez üzlet a mértéke okán egyértelműen, azért a versenyeztetés előírt eljárás.Ezek a "fideszes pénzügyi bűvészek" ezt az előírást "játszák" ki ,meg kell mondani ügyesen,már többször is elkövették ezt a "rossz nyelvek" szerint.
  -A kérdés mit nyer a város?Mit nyerünk ezzel Mi a város polgárai ? Félek,hogy semmit !
  Nos,azt hiszem a hitelek sorozatából a város az adósságát görgeti maga előtt.Mókuskerék jut minderről az eszembe. Hát kinek,kiknek fűződik ehhez érdeke ?
  -A fideszes városvezetésnek mik az érdekeik?
  Kinek az érdekében teszik amit tesznek egy végzetesen eladósodott város nevében ?Csak a túlélés
  a fontos! Túlél ez a "szavazógépezet" a város hátán,természetesen az adózók terhére !
  A Mi terhünkre !
  Hogy mennyit időt él túl,hát az bizony a választókon múlik,és bizony már annyi mindent megettünk, bevettünk......................................!Persze csak azok akik rájuk adták a szavazatukat.

  Egy alkalommal váltottam bankot,hirtelen felindulásomban,bizony veszteséggel zárult
  a művelet!Nem nyertem semmit !
  Tehát mi a város polgárai sem nyertünk semmit !
  Viszont a terheink közel 2-3 milliárd Forinttal emelkedtek.................................................. !”
 • 3. qeu 2009. április 21. 08:14
  „Kedves Intel!
  Ezt mondom én is, de minn nyer, ha a kötvényen és a számlavezetésen nem?”
 • 2. Intel 2009. április 20. 21:23
  „qeu

  Szerintem egy Bank nem hülye...
  Az OTP is valamiért kiszállt a játékból...

  A Bank üzlet célú, és nyereség reményében köt üzleteket!

  Tuti nem a Bank fog ennek a vesztese lenni!”
 • 1. qeu 2009. április 20. 18:51
  „Alpolgármester Úr!

  Hihetetlen nagyságú kötelezettsége - hitel és kötvény - van a városnak a költségvetéséhez és a törlesztésekre fordítható bevételekhez képest.
  Nem kell elferdíteni semmit, hisz a kötvény egyik feltétele a válságban irreálisan alacsony áron az volt, hogy a szőmlavezetést átvigye az Önkormányzat a kötvényt kibocsátó és lejegyző Bankhoz.
  Ha egy kicsit magába fordul talán észreveszi azt is, hogy normál esetben a számlavezetés is közbeszerzés kötelesnek kellett volna lennie, ha nem azt az árat fizeti az Önkormányzat amiben megegyeztek, a közbeszerzési értékhatár határozott és határozatlan időnél is 8 mHUF, ez meg nevetséges.
  Tehát összevetve:
  - ezen az ügyleteken a BANK bukik, mert nem reális a 1,15 % kamatmarzs
  - mert 48 hónapra számolva/ határozatlan időre számolva nem reális a 8 mHUF ellenszolgáltatás érték a számlavezetésért.
  - fgolyószámla hitelről nem sokat kell tárgylani, mivel hírdetmény nélküli közbeszerzést kell lebonyolítani az aktuális számlavezetővel, azaz azon a tárgyaláson pedig annyit kér amennyit akar.
  - Kíváncsi lennék, hogy a kötvény fel nem használt részének betétben lévő hányada - mert ugye abban van - , vajon milyen kamattal kamatozik, mert a piaci kamatok most Önkormányzatoknál lekötés időtartamának megfelelő BUBOR + 2 % körül mozognak, tehát, ha nem ennyi Önök itt ráfizetnek.

  Kérdésem az lenne, miből fizetik vissza moratórium lejártát követően a kötvényt/kötvényeket és hiteleket és milyen egyéb ügyletek állnak még a kötvény és számlavezetés mögött, mert egy Bank sem dolgozik ráfizetéssel, márpedig amiket ide leírtam évenete sok-sok millió mínuszt jelentenek egy amúgy is rossz hitel/betét mutatóval rendelkező Banknak?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos gázolás + cserbenhagyás=150 ezer forint?

Győr-Nagycenk - 150 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a győri bíróság a gázoló osztrák rendőrt a… Tovább olvasom