Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Közgyűlés Sopronban: bekamerázzák az egész várost

A Sopron Bank Burgenland 3,8 milliárd forintos követelés miatt indított jogi eljárását a mélygarázs kapcsán a város ellen - derült ki a közgyűlésen.

12.19 - Véget ért a közgyűlés.

11.31

Az ellenérdekű felek újabb kísérletet tesznek a soproni mélygarázzsal kapcsolatos pénzek visszaszerzésére - olvasható az előterjesztésben. A város jogi képviseletét a Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda látja el.

Bebesi József (LMP) rövid tájékoztatást kért a mélygarázzsal kapcsolatos fejleményekről.

Dobos József jegyző kifejtette, a Sopron Bank Burgenland most adott be bírósági keresetet a város ellen, ezért van szükség a jogi képviseletre.

Biczi László (MSZP), azt kéri, mondják meg, mit akar a várostól a bank, illetve, mi lett annak az egymilliárd forintos összegnek a sorsa, amelyet a város letétbe helyezett?

Kovács Gábor aljegyző: a bank két ügy miatt kér kártérítést a várostól, s emiatt indított peres eljárását.

Dobos József elmondja, a letétbe tett pénzt a felszámolási eljárás során a felszámoló felhasználta. Ennek nincs köze a mostani bírósági ügyhöz. Ezt a pénzt is a bank kapta meg - derült ki végül.

Biczi László szavaiból az világlott ki, hogy a Sopron Bank Burgenland 3,8 milliárd forintos kártérítési összeget követel a várostól.

Abdai Géza alpolgármester visszautasítja Gőbl Gábor szavait, amely szerint akkor, most alkalmatlan a város ügyvédje?

Most újabb vita bontakozik ki arról, hogy mennyi volt a város adóssága, s mindez mi miatt történt.

Fodor Tamás azt mondja, az előterjesztésnek nem az a tárgya, hogy a mélygarázsról részletesen foglalkozzanak. Azt azonban elmondja, hogy a város több milliárd forintot spórolt meg azzal, hogy annak idején sikerre vitték a pereket, és a szocialisták által megkötött szerződés semmis lett. És visszaszerezték a mélygarázst.

Az már a dolgok csimbrasszója, hogy ezek után a bank ismét pénzeket követel a várostól. Összesen, csaknem ötmilliárd forintot. Teszi úgy, hogy erre nincs jogalapja.

(A közel ötmilliárdos összeg úgy jön ki, hogy korábban már kifizettek a bank részére egymilliárd forintot. A pénzintézet pedig 3,8 milliárd forintos összegben indított jogi eljárást).

Mágel Ágost, hozzászólásában soproni Simon Gáborozik egyet, mert nem tudni, hogy hova vándoroltak a mélygarázzsal kapcsolatos százmillió forintok.

Biczi László szerint bicska nyílik az ember zsebében, s próbáljunk meg normálisan beszélni egymással. Még akkor is, ha ez nehezükre esik.

Különféle összegek hangzottak el azzal kapcsolatban, hogy mennyit takarított meg a város azzal, hogy birtokába került a mélygarázs - emelte ki a képviselő.

Fodor Tamás arra kéri Biczi Lászlót, hogy olvassa el azt a szerződést, amelyet ők kötöttek meg annak idején.

Gőbl Gábor azt kérte, hadd nézhesse meg a mélygarázs eredeti szerződéseit.

Simon István alpolgármester szerint a város egymilliárd forintért szerezte meg a mélygarázst. Ebbe az ellenérdekelt fél nem nyugodott be, és újabb pénzeket követel most.

Kalmár István (MSZP) kifogásolta, miért nem kerül a közgyűlés elé az, hogy kifizették a bank részére az egymilliárd forintos letétet.

Balogh Judit (Fidesz-KDNP) felfogta, az nem lehet jó szerződés, ha húsz éven keresztül fizetünk olyanért, ami a végén nem lesz a miénk. Az eredeti megállapodás hátrányos volt a városra nézve.

Tóth Éva (Fidesz-KDNP), most akkor az MSZP kit képvisel? A soproniakat, vagy a bankot?

Magas László (Fidesz-KDNP), szerint az akkori ellenzék minden eszközzel tiltakozott azért, hogy a Petőfi téri mélygarázs megépüljön. A képviselő felidézte, a Globex szerződés megkötéséshez is közük volt szocialistáknak. Ezek után, hallgatniuk kellene.

Kalmár István ideje lejárt, és megszavazták, hogy két percben reagáljon.

Kiemelte: más az álláspontjuk, és ezért nem demokratikus, hogy emiatt csendben kellene lenniük.

Továbbra is úgy véli, hogy szükség volt a mélygarázsra, amely ötlete 1998-2002-es időszak fejlesztési tervei között is szerepelt.

Gőbl Gábor azt mondja, 2005-ben már találkozott azzal az emberrel, akinek az ötlete volt a mélygarázs. Akkor beszélt neki arról is, hogy milyen konstrukció mentén lehet ezt megvalósítani.

Felmerült az is, hogy megvesztegethetőek-e az akkori városvezetők. S ez utólag be is bizonyosodott. Ha szükséges, akkor a független bíróság előtt hajlandó tanúskodni.

Fodor Tamás lezárta a hozzászólási lehetőséget.
A rendkívüli közgyűlés véget ért.

11. 29.

Módosították a a pénzbeli és természetbeni ellátások helyi szabályairól szóló önkormányzati rendeletet.

11. 23.

Sikeres pályázat esetén megduplázzák a városi térfigyelő kamerák számát. 18 új kamerát szerelnek fel.

A pályázat, amelyen most részt vesz az önkormányzat, önerő nélküli.

A költséget az eszközök felszerelése jelenti majd. A tervezett helyszínek listája itt érhető el >>

11. 22.

Elkezdődött a rendkívüli közgyűlés.

11. 05.

A rendes közgyűlés véget ért. Rendkívüli ülés következik, három napirendi ponttal.


11. 03.

Meghatározták, hogy kik utazhatnak Sopron testvérvárosába, az erdélyi Medgyesbe. A résztvevők: Zombori István (Fidesz-KDNP), a delegáció vezetője, Balog Judit (Fidesz-KDNP), valamint Osváth András (Fidesz-KDNP). Továbbá négy fő a polgármesteri hivatalból, akiket Dobos József jegyző jelöl ki.

Eredetileg Gőbl Gábor is tagja lett volna delegációnk, de ő visszamondta a felkérését. Helyére választották meg Osváth Andrást.

10. 58.

Módosították a város idei költségvetését.

10. 56.

A város, tavalyra vonatkozó zárszámadása is elkészült. Erre a témára egy későbbi alkalommal részletesen visszatérünk, ám addig is a pénzügyi helyzetről itt tájékozódhat >>

10. 50.

Együttműködési megállapodást ír alá a „Határon átnyúló vízellátás fejlesztés a Pannon-Fertő régióban" című projekttel kapcsolatban Sopron önkormányzata az osztrák partnerekkel.

10. 49.

Elkészült Sopron  2013. évi „Éves Ellenőrzési Jelentése".

10. 43

Engedélyezték, hogy adott esetben az intézmények vezetői az óvodai férőhelyek maximumától húsz százalékkal eltérjenek. Azaz megnöveljék a férőhelyek számát.

Így minden gyermek óvodai ellátása biztosított lesz Sopronban.

10. 40.

Nem változnak a szociális intézményekben a térítési díjak. Szavazták meg a képviselők.

10. 38.

Módosították a a Soproni Szociális Intézmény és a Soproni Múzeum alapító okiratát. Gyakorlatilag ez is technikai mozzanat volt.

10. 33.

Az alapítványok támogatásáról is döntöttek. Ám idő közben volt változtatás, így a részletes listát később tudjuk közölni.

Párhuzamot von Gőbl Gábor a női kosárlabdacsapattal. A plusz támogatásukat a civil szervezeteknek is oda lehetett volna ítélni.

10. 31.

A női kosárlabdacsapat számára három millió forint jutalmat szavazott meg a közgyűlés, ugyanis a Magyar Kupában a második helyet szerezték meg.

Gőbl Gábor kérdez: a csapattól elvárható siker lett volna a kupa elnyerése, a bajnokság döntőjébe való bejutás, illetve az eredményes nemzetközi szereplés. A közelmúltban a férfi kosárlabdacsapat kiemelkedő teljesítményt nyújtva lett második a Magyar Kupában. Így az ő jutalmuk megérdemelt.

A nők teljesítménye viszont kudarc, ezért ezt az előterjesztést nem tudja támogatni.

-Ez nem kérdés volt - jegyezte meg Fodor Tamás polgármester.

10. 24.

Megalkották a fertői vízitelep szabályozási tervét. Számos fejlesztésre tesznek javaslatot, köztük épületek felújítására. Az, hogy pontosan melyek ezek, azok itt olvashatók el >>

Gőbl Gábor (Jobbik) is kérdez: mi az oka, hogy Soprontól 300 kilométerre lévő építész iroda nyerte el a tervezést?

A főépítész válaszol: három építész irodának küldték ki az előzetes javaslatot. A pécsi cég adta legalacsonyabb árat, illetve ők már rendelkeztek megfelelő helyismerettel, mivel volt már hasonló munkájuk itt.

10. 22.

Két - Pócsi utcai, illetve Fövényverem utcai - ingatlanról is döntöttek. Mivel ezen előterjesztéseket előzetesen zárt ülésen tárgyalták volna, így egyelőre ne, nyilvános a határozati javaslat.

A szünetben megszerezzük ezeket, és tájékoztatást adunk arról, hogy mit is szavaztak meg a képviselők.

10. 20.

Módosították a  temetőkről és a temetkezés helyi szabályairól szóló önkormányzati rendeletet. Így már megfelelnek a törvényi előírásoknak. Az előterjesztésben szerepel, hogy a sírhelyeket tíz évre is meg lehet váltani majd.

Kérdés, hozzászólás eddig nem volt. Most sem.

10. 14.

Elkezdődött a közgyűlés.

Mindjárt az első napirendi ponttal kezdenek.

S módosították is a Pro Kultúra Nonprofit Kft. alapszabályát. Erre egyebek mellett azért volt szükség, mert ők üzemeltetik a fertőrákosi barlangszínházat a jövőben. Számos technikai jellegű kérdést tisztázni kellett.

Korábban:

A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. éves beszámolója és üzleti terve mellett a társaság szervezeti és működési szabályzatát is módosítja – többek között a telephelyváltozások miatt – a közgyűlés.

Tájékoztatót kapnak a képviselők a részben önkormányzati tulajdonú cégek közgyűléseiről, és egy kormányrendelet megváltozása miatt módosítani kell a temetők rendjéről szóló helyi szabályozást is.

Ebben fontos változás, hogy jelentősen csökken a sírhelyek újramegváltási ideje: a rendelkezési idő lejárta után a meghosszabbítás a korábbiak felére csökken.

A fertői vízitelep szabályozási terve is a közgyűlés elé kerül, és minden bizonnyal megszavazzák a képviselők a női kosárlabdacsapatnak a Magyar Kupában elért második helyezés elismeréseként a hárommillió forintos jutalmat.

Támogatja az önkormányzat a városban működő alapítványokat is.

Nem változnak a szociális intézményekben a térítési díjak, viszont várhatóan engedélyezi a közgyűlés, hogy az óvodai férőhelyek maximumát húsz százalékkal átlépjék az intézmények.

A képviselők módosítják az idei költségvetést és a testvérvárosi Medgyesbe induló delegáció tagjait is kijelölik.

A rendes közgyűlést rendkívüli követi majd, három napirendi ponttal.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Suzukival ütközött a vonat a 84-es főúton

A gépkocsiban egyedül tartózkodó sofőr saját lábán szállt ki az összetört autóból, gyakorlatilag karcolásokkal – és nyilván jókora ijedséggel – megúszta a balesetet. Tovább olvasom