Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Közgyűlés Sopronban: a rezsicsökkentés összehozta a pártokat

A soproni MSZP, a Jobbik és az LMP is támogatja a Fidesz rezsicsökkentését. A Fidesz nem teszi ugyanezt a szocialisták ÁFA csökkentési akciójával, a Jobbik viszont egyetért.


16. 20 - Az áprilisi rendes közgyűlés véget ért.

16. 16

A középiskolai kollégium működtetésével kapcsolatban módosították az intézményi előirányzatot.

16. 13

Az állami fenntartású köznevelési intézményeknél is biztosítja a város a gyermekétkeztetést.

A rendes ülés véget ért, most rendkívüli következik.

Az egyebek következik

Balogh Judit elmondta: ma 23 évvel ezelőtt kezdték el elhagyni hazánkat az ideiglenesen itt állomásozó orosz katonák. Így erről is meg kell emlékezni.

Gőbl Gábor arról szólt, hogy a magyar kupát és -bajnoki aranyérmet veretlenül nyerő Uniqa Euroliesing Sopron női kosárlabda csapatot üzemeltető Kft legkevesebb 10 millió forintos rendkívüli támogatást, prémiumot kapjon a várostól. Ugyanezt javasolta Babesi József is.

Magas László, mint a csapatot is működtető Raabersport Kft. felügyelő bizottsági elnöke elnöke is támogatta a felvetést. Ám, mint elmondta, még nem ért véget az idény. Így erre a témára a szlovák-magyar bajokság négyes döntője után térjenek vissza.

15. 28

A vízmű a téma. Az egyik kérdés, hogy egyesülnek-e a büki céggel. Ehhez, ugyanis a városnak, mint a soproni vízmű többségi tulajdonosának hozzájárulása is szükséges.

A végső döntést a társaság május 9- közgyűlésén hozzák meg.

Kalmár István azt kérdezi, hogy az ellenzék delegáltja miért nem kapott helyet a vízmű felügyelő bizottságában?

Simon István válasza röviden összefoglalva: inkább civil szervezetek delegáltjai kaptak helyet, így ismerve el azt, hogy Sopronban évszázados hagyománya van a civil életnek.

Kezdjük elveszíteni a fonalat. A vízmű kapcsán szóba kerül a Fidesz mindent maga alá gyűrő hatalmi logikája. Simon István tételesen cáfolja Biczi László állításait.

Az előterjesztést elfogadták.

15. 21

Elfogadták a város 2014. évi költségvetési koncepcióját.

15. 04

A Soproni Múzeum vezetőjének megválasztása a téma. Ketten pályáztak. A Kulturális Oktatási és Sport Bizottság 3-1 arányban, a jelenlegi vezetőt, Tóth Imrét javasolja a vezetőnek. Kristóf Lilla tehát egy szavazatot kapott.

Megszületett a döntés, a titkos szavazás után: Tóth Imre maradt a múzeum igazgatója.

15. 03

Folytatódik a munka. A polgármester távollétében Simon István alpolgármester vette át az ülés vezetését.

Délután 3 óráig ebédszünet.

12. 56

Elfogadták a város tavalyi évről szóló zárszámadását.

12. 54

Meghatározták a város közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási tervét.

12. 53

Módosították a Szervezeti és Működési Szabályzatot.

12. 52

Elfogadták az éves ellenőrzésről szóló tájékoztatót.

12. 48

Módosították a térítési díjakat.

12. 47

Kiírták a Soproni Szociális Intézmény igazgatói poszt betöltésére a pályázatot.
 
12. 33

Elfogadták a város gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatai ellátásának 2012. évi értékeléséről szóló előterjesztést.

12. 32

Elbírálták a sportpályázatokat.

12. 24

Támogatják a fiatal soproniak lakáshoz jutását.

2011-ben hatan kaptak támogatást, mintegy 2 millió forint értékben. 2006-ban viszont 115 kérelmező kapott 56 millió forint támogatást. Az idei keret 10 millió forint.

12. 18

Meghatározták az F. K. L. Sportszolgáltató Kft. a május 7-i taggyűlésén szereplő napirendeket.

12. 17

A képviselők elfogadták az 50 százalékot el nem érő önkormányzati tulajdonú társaságok közgyűlésről szóló tájékoztatót is.

12. 14

A Sopron Holding Zrt. 2012. éves beszámolóját is elfogadták.

12. 08.

Elfogadták a Pro Kultúra Nonprofit Kft. tavalyi üzlet évről szóló beszámolóját, s egyúttal az idei terveket is.

12. 04

A fertőrákosi barlangszínház fejlesztése kapcsán biztosítják a földhasználati díj fedezetét.

11. 59

A Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. részére a város 4 millió forint támogatást biztosít. Ezt a pénzt a Borünnep megrendezésére lehet fordítani.

11. 54

A Sopron-Balf városrész szennyvízelvezetés fejlesztésére is beadnak egy pályázatot. A korszerűsítésre azért van szükség, mert a településről, megtisztított szennyvíz a Fertő tóba kerül. S emiatt korábban már büntetést is kiszabott az illetékes hivatal.

 Sikeres elbírálás esetén ezt soproni tisztítóba vezetik be. A projekt költsége 350 millió forint, az önrész tíz százalék.

11. 40

Osztrák-magyar együttműködésben vitorlás akadémia létesülhet a Fertő-tavon. Pontosabban erre adnak be egy pályázatot, a Sopronra jutó önerő 7500 euró.

10. 38

A rezsicsökkentésről szóló napirendi pont az első. Fodor Tamás gyakorlatilag ugyanazt mondja el, ami le van írva. Tesz ezt azért, mert bizonyára vannak olyanok, akik nem olvasták el az anyagot. A polgármester mindenkit arra kér, hogy támogassák ezt a javaslatot.

Igaz, a teremben, még a közgyűlés előtt már körbeadták az aláírásgyűjtő íveket is.

Biczi László (MSZP) kérdez: Sopron is érintett, például a távhő, vízmű, a hulladékszállítás esetében. Ezen önkormányzati cégeket miként érinti a rezsicsökkentés?

Fodor Tamás: mindegy, hogy milyen cégről van szó, de mindegyikük rendelkezik olyan tartalékkal, amely alapján ezt megoldják.
Biczi László: a vízmű, mintegy 25 millió forint nyereséget fizet a városnak, az STKH pedig 80 millió támogatást ad Sopronnak. Ezen pénzeket a jövőben is megkapja az önkormányzat?

Fodor Tamás: Ezt a kérdést akkor vizsgálják meg, ha odaérnek.

Gőbl Gábor (Jobbik) is kérdez. Minden tavasszal a közgyűlések elé kerülnek a közszolgálati díjemelések. Korábban is azt kérdezte a képviselő, hogy mi lenne, ha egyszer nem emelnének díjat. Akkor furcsán néztek rá. Most örvend, hogy idénre eljutottak oda, hogy a kormány észrevette: irreálisan magasak a rezsi díjak.

A polgármester megállapítja, hogy ez nem kérdés, inkább hozzászólás volt.
Bebesi József (LMP) szól hozzá. Azt sorolja, hogy milyen mértékben emelkedett a gáz és az áram ára. Ebben volt felelősségük a korábbi kormányoknak. Úgy gondolja, a mostani kormánynak felül kellene vizsgálni a korábbi szerződéseket. Igaz, az államnak az ÁFA-ból, és az egyéb adókból jelentős haszna van, amelyből engedhetne.

Mágel Ágost (Fidesz-KDNP): köszöni a támogatásokat.

Simon István (Fidesz-KDNP) alpolgármester kér, és kap is szót. Úgy véli, hogy a szocialista táborba tartozó választópolgárok is támogatják a rezsicsökkentést. Felajánlja a megjelent képviselőknek, hogy írják alá a támogató íveket. Ő is méltatja a kormány terveit, illetve hosszas beszámolót tart az állam működéséről, a monopóliumról, a kereskedelemről. Szerinte a rezsicsökkentés Nyugat-Európában is el fog terjedni, ugyanúgy, mint a bankadó.

Biczi László reagál. Szerinte sok a kérdés, de a multikat nem félti. Visszafogják a beruházásokat, embereket bocsátanak el, drágulni fognak a dolgok. Az MSZP a családok mellé áll - jelenti ki a politikus. De, ha a város saját cégeire gondol, akkor szívja a fogát, mert nekik is hiányozni fognak ezen pénzek. Ha tudnak segíteni, akkor még az ördöggel, de a Fidesszel is együtt szavaznak.

Egy módosító indítvánnyal él: város ne csak a rezsicsökkentést, hanem az alapvető élelmiszerek ÁFA-janak 27-ről, 5-re csökkentését is támogassa. Így támogassák a rászorultakat. Ő is aláírásgyűjtő íveket ad át. Ki kell mondani: politikai pamflet történik.

Simon István azt mondja, jó volt hallani, hogy az ellenzék a rezsicsökkentés kérdésében megfogalmaztak egy nemzeti minimumot.
Tóth Éva (Fidesz-KDNP) egyet ért abban, hogy mondják ki a dolgokat. Melyik kormány fagyasztotta be béreket, csökkentette a nyugdíjakat, vették el a 13-ik havit, visszavonták a lakástámogatást, emelték az árakat? Igen, a megszorítások juttatták ide az országot.

Magas László (Fidesz-KDNP): az elmúlt nyolc éveben az infláció összesen 58 százalék volt, de az áremelés meghaladta a 100 százalékot. S a profitot kivitték az országból. Azt gondolja, az MSZP-s javaslatot kontrának szánják, és nincs is jól előkészítve. 2002-ben volt már egy ÁFA csökkentés, de annak hatása csak pár hónapig tartott, mert a kereskedők, gyártók beépítették az árakba. S hamar eltűnt a jótékony hatása, ezért kell óvatosan bánni ezzel.

Biczi László: az MSZP a jövőbeli rezsicsökkentési terveket is támogatják. Így nem nagy kérés, ha a párt kezdeményezést is támogatná a Fidesz. Ők képtelenek a kompromisszumra? Most feladták a politikai ellenvéleményt, ezt kéri a másik oldaltól is.

Fodor Tamás tisztázza a dolgokat: az előterjesztés a rezsiről szól és nem az ÁFA-ról. A kettő nem ugyanaz. Az MSZP felvetése másik kérdés, mert az ÁFA más rendszerben működik. Ha a rezsi csökken, akkor az biztosan a családoknál marad. Ha a kormány támogatja az ÁFA csökkentést, akkor a városvezetés is ezen kérdés mellé áll.

Abdai Géza is szól, szerinte a rezsicsökkentése pártsemleges. Mindenki jól jár: pénz marad az emberek zsebében.

Ostváth András (Fidesz-KDNP) hangját még nem hallottuk - eddig. Örül, hogy a szocialisták megváltoztatták a véleményüket. Az elmúlt közgyűlésen még ezt mondták, hogy a rezsicsökkentéssel csak a gazdagok járnak jól.

Simon István ismét az mondja, hogy milyen jó a rezsicsökkentés.

Kalmár István azt mondja, ezen előterjesztés egy rokonszerző javaslat, mert a városnak semmi befolyása nincs ez ügyben. Az ÁFA a rezsi része, és nagyon is kihat a családok megélhetésére. - Igen, azt mondtuk korábban, hogy a rezsicsökkentés igazságtalan. Mert nem ugyanannyival segíti például a lakótelepi lakásban élőket, vagy a gazdagokat. Ezért ez igazságtalan - mondta a politikus. Ezért mondja az MSZP, hogy sávokat kellene behozni, s így a rászorultakat jobban tudnák segíteni.

Kalmár István most kiosztja a pártja ÁFA csökkentésről szóló aláírásgyűjtő íveit. Arra kér mindenkit, hogy támogassák őket.

Magas László: a szocialista kormányoknak nyolc évük lett volna, hogy csökkentések a rezsit, de mégsem tették ezt.

Gőbl Gábor is hozzászól: nem lepődött meg azon, hogy ilyen sokáig elhúzóik az első napirendi pont. Nagyszerű érzés azt látni, amikor a bal- és a polgári oldal amellett van, hogy csökkentések az emberek terheit. Legyen bátrak, s igen is vállalják fel az MSZP akcióját. Mutassanak példát az ország más városainak.

A polgármester szerint az MSZP javaslata kidolgozatlan, de nem komolytalan. Az álláspont változatlan ha a kormány csökkenti az élelmiszerek ÁFA-jat, akkor a város is ezt teszi.

Pongráczné Várnai Mária (Fidesz-KDNP), szerint az MSZP rossz választ ad a Fidesz rezsicsökkentési törekvéseire.

Németh Imre (MSZP) vitatkozik ezen utóbbi megállapítással.
Fodor Tamás arra kér mindenkit, hogy te térjenek el a témától.
Balogh Juditnak van még időkerete: ő úgy látja, hogy az MSZP terve a politikai lózung. Arra használják fel a közgyűlést, hogy a sajtóban az ő akciójukat reklámozzák.

A közgyűlés támogatja a kormány rezsicsökkentési terveit. Az ÁFA csökkentési terv módosító indítványt nem vették be az előterjesztésbe.

10. 31

Megkezdődik a hivatalos közgyűlés. Zombori István (Fidesz-KDNP) hiányzik ma.

10. 20

A második esemény egy búcsúzás.

Nyugdíjba vonul Földes Tamásné, Hanzséros Ágnes főtanácsnok, valamint Áder Frigyes a gyerekkonyha vezetője. Abdai Géza (Fidesz-KDNP) alpolgármester méltatja a munkásságukat.

10. 16

Fodor Tamás (Fidesz-KDNP) polgármester két eseményt jelent be. Először gratulál a soproni kosárlabdacsapatnak. S egyben megadja a szót Török Zoltán ügyvezetőnek, hogy pár szót mondjon.

- Köszönöm ezt a köszöntést a csapat nevében, amely 1993-ban nyert először bajnoki címet, s ezzel beírta magát a város sporttörténetébe - mondja Török Zoltán. - A csapat a város ikonja lett abban a sportágban, amely a maga nemében a legnépszerűbb a világban. Arra kérünk mindenkit, támogassanak bennünket, hogy további szép sikereket érhessünk el.

10. 06 - Még nem kezdődött el a közgyűlési munka. A sok sürgősségi előterjesztés miatt bizonyára bizottsági ülések vannak. Egyébként, feltűnően sokan vannak a teremben. Meghívottak, vendégek.

Három virágcsokrot is előkészítettek. Hanzséros Ágnes, Földes Tamásné, és Áder Frigyes nyugdíjba vonul, s így búcsúztatják el őket.

Korábban:

Az előzetes tervek szerint tizenhat témát tárgyalnak, köztük a Sopron Holding Zrt. és a Pro Kultúra nonprofit kft. éves beszámolóját. A fiatal családok otthonteremtő támogatásáról újra rendelet születhet, a Sopron Városi Szabadidősport Szövetség 2,6 millió forintos támogatást kaphat.

A gyermekjóléti feladatok tavalyi ellátásáról beszámoló készült, a személyes gondoskodást nyújtó intézmények térítési díjait pedig felülvizsgálják.

Várhatóan két igazgatói állásra is pályázatot ír ki a közgyűlés: lejár a mandátuma a Soproni Múzeum és a Soproni Szociális Intézmény vezetőjének is.

Az önkormányzat közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási terve is a testület elé kerül, a zárszámadás és a jövő évi költségvetés koncepciója szintén.

Beolvadna a  Soproni Vízmű Zrt.-be a Bük térségében szolgáltató társaság - derül  ki a soproni közgyűlés következő ülésének egyik előterjesztéséből.  

   
A tavaly 4,1 milliárd forintos árbevételt és 95 milliós  adózott eredményt elért Soproni Vízmű közel 197 ezres felhasználói  egyenértéket mondhat magáénak, míg a Bük és Térsége Vízmű Kft. alig  valamivel többet 27 ezernél. A vízközmű-törvény szerint azok a  társaságok kapnak működési engedélyt, amelyek esetében a  felhasználói egyenérték a 150 ezret meghaladja - emlékeztet az  előterjesztés.  
   
A dokumentum kiemeli: a legkésőbb 2015 elejéig megvalósuló  beolvadás támogatása mellett szól, hogy a büki társaság jól működő,  nyereséges, kedvező fogyasztói struktúrával rendelkező cég, A  Soproni Vízmű Zrt. közgyűlése május 9-én szavaz arról, hogy  aláírják-e a beolvadásról szóló szándéknyilatkozatot. (MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vitorláscentrumot építenek a Fertő tavon

Magyar és osztrák fiatalok oktatását célul tűző, de az evezős sportot is támogató vitorláscentrumot… Tovább olvasom