Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Közgyűlés Sopronban: a jogcím nélküli lakáshasználók is fizetnek lakbért

Rendkívüli közgyűlésen Sopronban a költségvetés elkészültéig az átmeneti gazdálkodásról is gondoskodtak. A lakbérrendelet módosításáról is döntöttek.


A Soproni Vízmű Zrt-vel korábban kötött víziközmű-üzemeltetési szerződést zárt ajtók mögött módosították csütörtökön este a rendkívüli közgyűlésen a soproni képviselők.

A költségvetés elkészültéig az átmeneti gazdálkodásról is gondoskodtak. Döntött a képviselő-testület  a lakbérrendelet módosításáról is.

A helyi szabályozást annak érdekében aktualizálták, hogy az önkormányzati tulajdonú lakásokat jogcím nélkül használók esetében a használati díjak nyilvánvalóak legyenek.

E szerint az első két hónapban a lakbérnek megfelelő összeget, aztán annak másfél-, majd két-, illetve háromszorosát hajtják be a lakókon, akik ellen peres eljárást is indít az önkormányzat.

Pályázati lehetőségekről is döntöttek.

A testület támogatta a Bánfalvi óvoda két csoportszobás, ötven férőhelyes bővítését, ezért pályázatot nyújthat be 190 millió forintra. Tizenöt százalékos önrésszel 176 millió forintra pályázhat energetikai és fűtéskorszerűsítésre a Lackner-iskola, 80 millióra a Hermann Alice óvoda, és 64 millióra a Bánfalvi óvoda.

A Kurucdomb is megújulhat egy városrehabilitációs program keretében: 420 millióra pályázik a város ennek érdekében. 2011-ben omlott le a Patak utcában az a kőfal, aminek elbontására, illetve a szomszédos támfal megerősítésére most szavazták meg a költségvetési keretet: 9,6 millió forintot.

Előmény:
Elsőként módosítják a 2013. évi átmeneti gazdálkodásról szóló helyi rendeletet. A második napirend a lakások bérletéről szóló rendelet módosítása lesz.

Ebben szabályozni akarja az önkormányzat, hogy a lakásait jogcím nélkül használók is fizessenek bérleti díjat. Az első két hónapban annyit, amennyi a lakás lakbére lenne hivatalosan, aztán a másfélszeresét, fél év eltelte után már a kétszeresét, ha még egy év után is jogcím nélküli a lakó, akkor a lakbér háromszorosát hajthatják majd be rajta.

Amennyiben az önkormányzat tudomására jut, hogy valaki kiutalás nélkül használja a város tulajdonát, kilencven napon belül peres eljárást fog indítani ellene.

A harmadik téma a város és a Soproni Vízmű Zrt. közötti víziközmű-üzemeltetési szerződés módosítása lesz, ezt azonban a meghívó szerint zárt ajtók mögött tárgyalhatják, ezért egyelőre az előterjesztés tartalma sem hozzáférhető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németh: jutalmak a soproni városházán és környékén?

Tudomásunk szerint, több helyen, százezres nagyságrendű év végi jutalmakat fizettek ki - mondta el… Tovább olvasom