Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Közgyűlés Sopronban - Nyugdíjba megy a jegyző és a holding-vezér

Jár-e tiszteletdíj annak, ki inkább tüntet, mint részt vesz a közmeghallgatáson; a városhoz (vissza)kerül az STKH - megvolt a decemberi közgyűlés.
Bár, a napirendi pontok között nem szerepelt, Fodor Tamás polgármester több fontos bejelentést is tett az év utolsó közgyűlésén.

Először azt tudhattuk meg, hogy a város 42 millió forintot nyert a közterületi kamerarendszer fejlesztésére. (Azt, hogy ezek hova kerüljenek, már egy korábbi közgyűlésen döntöttek). A Pozsonyi úti temetőbe érkezőknek jó hír, hogy nem az eredeti előterjesztést szavazták meg a képviselők. A módosítás értelmében egy óra parkolás lesz ingyenes.

Az első szóváltás akkor történt, amikor az intézményi tanácsokba delegálandó személyekről szavaztak.

Vörös Viktor (PM) a személyes érintettséget firtatta. Biczi László pedig azt mondta, az egyik egyéni körzetben ellenzéki képviselő nyert, így jó lett volna, ha az ottani iskolába őt küldik. Végül az eredeti javaslatot szavazták meg, amelyen csak Fidesz-KDNP delegáltak szerepeltek.

A nem képviselő bizottsági tagok tiszteletdíjainak rendezésekor Magas László (Fidesz-KDNP) tett fel kérdést: jár-e tiszteletdíj annak a képviselőnek, aki a saját testülete ellen szervez tüntetést? Továbbá nem jelenik meg a közmeghallgatáson.

Dobos József jegyző elmondta, külön kell választani a tiszteletdíj kérdését attól, hogy a képviselő milyen tevékenységet folytat.

Vörös Viktor kifejtette: a közmeghallgatás idején egy könyvbemutatón volt, a demonstráció pedig később kezdődött. Ott pedig nem Sopront, hanem a Fidesz-kormányzatot kritizálták.

Biczi László (MSZP) szerint rossz irány az, ha valami nem tetszik akkor azt bünetssük meg, ha pedig igen, akkor jutalmazzunk. Fodor Tamás is hozzászólt: a képviselőségnek méltósága van, s ezt a munkát tisztességgel kell ellátni. Ebben az esetben a saját politikai céljukat helyezték előtérbe.

A munka ezt követően tovább folytatódott, a rendkívüli ülés közepén a polgármester technikai szünetet kért. Bejelentette,  Dobos József nyugdíjba vonul. A jegyző 42 éve dolgozik a közigazgatásban, s 2006-tól volt a város jegyzője.

Fodor Tamás a méltatásban kifejtette, mindig is célorientált volt, a problémákra mindig megtaláltak a törvényileg legmegfelelőbb megoldásokat.

Még egy fontos személyi kérdés is szerepelt a rendkívüli közgyűlésen. Komornoki László, a Sopron Holding vezérigazgatójának megbízatása az év végén lejár.

Simon István alpolgármester megköszönte az elmúlt nyolc évi munkát, majd javaslatot tett. A közgyűlés Nagy Zsolt divízióvezetőt választotta meg az új vezetőnek.

S végezetül arról szavazott a testület, hogy a Sopron tulajdonába kerül a 39 településen hulladékszállítást végző STKH Kft. Az okokról Gőbl Gábor (Jobbik) kérdezett. A válaszokból megtudhattuk, még 2012-ben kötöttek egy szerződés arról, hogy a társulási tanács megvásárolja a céget a várostól.

Részletfizetési lehetőséget is biztosítottak, s a határidőt többször módosították, legutóbb idén év végre. Mint kiderült, a társulás nem tudja előteremteni a hiányzó 200 millió forintot, így visszaáll az eredeti állapot. Sopron pedig visszatéríti a már befizetett összegeket.     

Előzetes:

Az előzetes tervek szerint 28 napirendi pont szerepel a soproni képviselő-testület csütörtökön délelőtt tíz órakor közgyűlésén.

Korábban az év vége közeledtével határoztak közszolgáltatások árairól. Most ilyen előterjesztés nem szerepel a napirendek között.

Olyan viszont igen, hogy a jövőben is a Soproni Vízmű Zrt. üzemeltesse a Lövér Fürdő-Csík Ferenc Uszodát, a tómalmi és a Fertő tavi strandot.

A közterületek használatáról, azok felbontásáról, valamint a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendeletet pontosítják. Amennyiben a képviselők megszavazzák, akkor a Pozsonyi úti temető melletti parkolóban fél óra várakozás ingyenes lesz.

Egy új utca névadása után döntenek arról is, hogy kiket delegáljanak az intézményi tanácsokba és feltehetően meghosszabbítják a folyószámla-hitelkeret szerződését is.

A nemzetiségi önkormányzatokkal megkötött szerződést felülvizsgálják, ezentúl a bolgárok is kapnak irodát a Ferenczi János utcában.

A következő félévben öt közgyűlés lesz. Januárt kivéve minden hónap utolsó csütörtökjén ülnek össze a városanyák, városatyák.

A képviselő-testület a rendes ülését követően rendkívülit is tart. Téma lesz a száz százalékban önkormányzati tulajdonú cégek ügyvezető igazgatónak bérrendezése.

Amennyiben megszavazzák az előterjersztést, akkor négy személynek jelentősen, bruttó százezer forinttal is nőhet a havi fizetése 2015. január elsejétől. Igaz, korábban a prémiumuk a feltételek teljesülése esetén a fizetésük 60 százaléka volt, most ezen juttatás 30-ra csökkenne.

Az emelés indoka között kifejtik, hogy az eltelt időben jelentős változások történtek, a cégek vezetőinek terhe is változott.

Arról már korábban döntöttek, hogy a város a Sopron Holdingtól, 500 millió forintért megvásárolja a Káposztás utcai stadiont. Most a fizetés ütemezéséről határoznak.

A holdig egy másik előterjesztésben is szerepel a holding. A cég vezérigazgatójának, Komornoki Lászlónak idén év végén lejárt a megbízatása. Így úgy vezetőt kell választani.

S végezetül döntés születhet arról is, hogy a város visszavásárolja a STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft.-t. Ezen utóbbi kettő esetében zárt ülést rendelhetnek el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni politikusok vagyonleltára

A Kisalföld közreadja választott politikusaink vagyonleltárát. Tovább olvasom