Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Közgyűlés Sopronban - Melocco Miklós a város idei díszpolgára

A Jobbik kivonult az ülésről. Eldőlt az is, hogy a város 135 millió forint kártérítést fizet egy peres ügy végén.


12. 47.

A közgyűlés véget ért.

12. 41.

A polgári peres eljárásról szóló előterjesztésben az a döntés született, hogy a polgármester csoportosítsa át a 135 millió forintos kártérítés kifizetéshez szükséges összeget. Egyúttal arról is határoztak, hogy felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához fordulnak.

12. 40.

Ötmillió forinttal támogatják a 2015-ben megrendezendő XX. Országos Érembiennálét.

12. 37.

A Sopron és Környéke Szociális Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulás létrehozásáról szóló megállapodás hatályát 2015. december 31-ig meghosszabbították.

12. 31.

Megvannak a kitüntettek.

Sopron idei díszpolgára Melocco Miklós, a Pro Urbe díjat dr. Szilágyi László kapta.

A teljes névsor itt érhető el >>

11. 20.

Elkezdődött a rendkívüli közgyűlés. S egyből zárt ülést rendeltek el, mert a képviselők a városi kitüntetésekről szavaznak.

11. 09.

A rendes ülés véget ért. Rendkívüli következik.


11. 06.  

Az egyebeknél Fodor Tamás azt mondja, hogy december 16-án, közmeghallgatás lesz Sopronban.

Biczi László, kikéri magának, hogy őket bárki nemzetellenesnek tituálja. Ez nem igaz! Vörös Viktor is csatlakozik ehhez, hozzátéve, hogy a Fidesz-KDNP frakciót sem tarja nemzetellenesnek.

- Ezt a jogot hagyják meg nekünk - mondja a polgármester.

11. 04.

Zárt ülés

11. 03.

Jelentik az állam felé, hogy a tőlük megkapott Halász utcai óvodában, valóban óvoda működik.

11. 00.

Módosították a város idei költségvetését.

10. 57.

Gőbl Gábor odament a baloldalon szabadon álló üléshelyre és ügyrendi gombot nyomot. 

 Elmondja, a városvezetés részére meg kellett jelölniük, hogy a közgyűlésen hol foglal helyet a két jobbikos képviselő.

A bejelölés megtörtént, oly módon, hogy a Fidesz képviselőitől legmesszebb 3 széknyi távolságra ülnének, azon az oldalon ahol az elmúlt négy évben is dolgozott. Ennek nem tettek eleget.

Elutasítást nem kaptak, de az alakuló díszközgyűlésen azt kellett tapasztalniuk, hogy az új DK – PM képviselői mögé ültették őket. Az első normál közgyűlésen a jobbikosok átültek oda, ahová eredetileg óhajtottak. 

Gőbl Gábor közölte: azt tapasztalták, hogy képviselői munkájukat ellehetetlenítették, mert kiszerelték a szavazó készülékek csatlakozóit az összes asztalból, kivéve kettőből.

Megítélésük szerint nem jobb és bal oldal, hanem nemzeti, és nemzetellenes oldal van. Így az utóbbiak mögött nem kívánnak ülni. 48 hely van a közgyűlési teremben és ezekre 18 képviselő jut, így nem fogadja el, hogy miért ne ülhetnének ott, ahol szeretnének.

Ha pedig ennek a belátására a Fidesz frakció képtelen, akkor előbb hozzanak arról rendeletet, hogy őket hol szeretnék látni a Jobbik frakciót, mert a jelenleg érvényes SZMSZ alapján nincs lehetőségük mindezt meghatározni számukra - mondta Gőbl Gábor.

Mi dönti el, hogy melyik frakció hol ül? - kérdezhetik Olvasóink. Nos, az európai történelemben a francia forradalom óta a kormányzó erő mindig a terem jobb oldalán, míg az ellenzék a bal oldalon foglal helyet.

A jobb- és bal oldalt az ülést vezető elnök, polgármester szemszögéből kell érteni.

Ez azt jelenti, hogy a Fidesz-KDNP frakciói mind a parlamentben, mind a városi közgyűlések többségében nem azért foglalnak helyet a jobb oldalon, mert a magyarországi politikában hagyományosan jobboldali erőnek számítanak, hanem, mert jelenleg ők kormányoznak.A két képviselő felállt. Közben Fodor Tamás azt mondja, meghozzák a szükséges intézkedéseket.

A Fidesz-KDNP-nek megvan a joga, hogy eldöntse: a városvezetés egy helyen üljön, az ellenzék pedig a másikon. Majd ha önök nyernek, akkor rendelkezhetnek az ülésrendről - nyomatékosította a polgármester.

A Jobbik két képviselője kivonult.

10. 23.

Fodor Tamás polgármester szól a város fejlesztési lehetőségeiről, a jövő irányairól. Közben azt vettük észre, hogy a két jobbikos képviselő változtatja a helyét.

Gőbl Gábor most épp a DK és az PM képviselője mögött ül, Bendes Zoltán pedig az MSZP-s mellett.

Négy éve, amikor Gőbl Gábor ugyancsak a szocialista ellenzék mögött kapott helyet, azt kérvényezte, hogy hadd üljön át a Fidesz-KDNP-sekhez. 

Meghatározták a településfejlesztési koncepciót, valamint a településfejlesztési stratégiát.

Ám a szavazás előtt, Gőbl Gábor azt kérdezte: mi a városvezetés terve a Kossuth Lajos utcai hajléktalanszállóval?

Fodor Tamás válaszol: a hajléktalan ellátás fejlesztése, átalakítása nem szerepel konkrétan az anyagban. De évekkel ezelőtt már készültek tervek. Olyan is volt, amely esetében bármikor elkezdhető a kivitelezés, de ehhez pályázati támogatás is szükséges.

A városvezetés is ismeri a problémát.

Vörös Viktor azt mondta, egy álomkép amely az előterjesztésben szerepel.

Akinek nincsenek álmai, annak nincs jövőképe - reagált a polgármester. Ez a város azért volt nagy és eredményes, mert voltak tervei.

Ha irreális célokat tűzünk ki, az nem vezet sehova. Ugyanis a megye összes pénze nem lenne elég, ami az anyagban szereplő célokra kellene - szólt Vörös Viktor.

Mágel Ágost (Fidesz-KDNP) is hozzászól, éspedig: munkacsoportok jöttek létre. A várost hét részre bontották, és megnézték, hogy hol mit kell fejleszteni. A megbeszéléseken a lakosság is részt vehetett. Olyan ötletek is előkerültek, amelyekre korábban nem is gondoltak, s ezek bekerülhettek a településfejlesztési stratégiába.

Így, ha lesz egy pályzati lehetőség, akkor azon azonnal részt vehetünk, hiszen már megvannak a célok - nyomatékosította a képviselő.

Vörös Viktor azt mondja, szó nincs arról, hogy azt mondta, hogy nem olvasta el az anyagot. Ezt elolvasta, lehet viccelődni, hogy egy több mint 600 oldalas előterjesztést nem olvasott el.

Fodor Tamás felvilágosít: aki elolvasta, azt tudhatja, hogy vannak kulcsprojektek. Ilyen például az M85-ös fejlesztése, amely már önmagában százmilliárdos tétel. Így a források

Gőbl Gábor szól: "elolvastam, bárcsak ne tettem volna". Ezt mondtad - nézett Vörös Viktorra a képviselő. - Így megcáfoltad magad néhány percen belül.

- Az SZMSZ-t is el kell olvasni, így tudni lehet, hogy már nincs több hozzászólási lehetőség - zárta le a vitát Fodor Tamás polgármester.

10. 18.

Kiírták a közbeszerzési pályázatot a nem közművel összegyűjtött szennyvíz kezelésére.

10. 15.

Rossz volt a strandszezon. Így a Soproni Vízmű Zrt. plusz 20 millió forint támogatást kap.

10. 11.

Elkezdődött a közgyűlés. Minden képviselő jelen van.

A 11-es napirendi pontot visszavonják, így egyelőre nem csökkentik a hajléktalan ellátásban a férőhelyek számát.

Leteték esküjüket a településrészi önkormányzatok nem képviselő tagjai. Utána pedig el is fogadták a százalékot el nem érő önkormányzati tulajdonú társaságok legfőbb szerveinek üléseiről szóló tájékoztatót.

9. 43.

Sorra érkeznek a képviselők az ülésterembe. Az asztalokon pedig már ott vannak az új laptopok.

Korábban:

A november havi közgyűlését tartja csütörtökön délelőtt tíz órai kezdettel Sopron képviselő-testülete.

Először a településrészi önkormányzatok nem képviselő tagjai tesznek esküt. A képviselők tájékoztatást kapnak az ötven százalékot el nem érő önkormányzati tulajdonú társaságok legfőbb szerveinek üléseiről, majd a Soproni Vízművel kötött szerződést módosítják.

Ennek lényege, hogy a társaság a rossz standszezonra hivatkozva a százmillió forintos évi támogatáson felül további húsz millió plusz pénzt kér.

Közbeszerzési eljárást írnak ki a nem közművel összegyűjtött szennyvíz kezelésére, ez egyébként a város közigazgatási területén összesen 295 fogyasztót érint.

Meghatározzák a környezetvédelmi program jövő évi feladatait, átnézik a vagyonrendeletet és meghatározzák a településfejlesztési koncepciót, valamint a településfejlesztési stratégiát. Szó lesz a hajléktalanellátásról és módosítják az idei költségvetést.

A rendes ülést rendkívüli követi, négy napirendi ponttal.

Mint minden évben, így idén is a Hűség napján, december 14-én adják át a város legrangosabb kitüntetéseit. Köztük a díszpolgári, vagy a Pro Urbe díjat. A képviselők zárt ülésen szavaznak arról, hogy ebben az évben kik kapják az elismeréseket.

A Sopron és Környéke Szociális Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulás létrehozásáról szóló megállapodás hatályát 2015. december 31-ig meghosszabbítanák.

Majd döntenek arról, hogy támogassák-e, vagy sem, a 2015-ben megrendezendő XX. Országos Érembiennálét.

A nap legfontosabb döntése a végére maradt.

Egy polgári peres eljárásban az a bírósági döntés született, hogy a város fizesen egy vállalkozónak mintegy 135 millió forint kártérítést.

Vagy, úgy is határozhat a képviselő-testület, hogy felülvizsgálati kérelmet nyújt be a Kúriához.

Az ügy előzményei itt érhetők el >>


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ők kapják idén Sopron legrangosabb kitüntetéseit

A legutóbbi közgyűlésen a képviselők szavaztak arról is, hogy kik vehetik már a Hűség napján a város… Tovább olvasom