Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Közgyűlés Sopronban - Fodor Tamás - Rémhír, hogy nincs elég orvos a kórházban - fotók

A Semmelweis-napi jutalom megszavazása előtt élénk vita alakult ki, bár az ellenzék szerint nincs vita abban, hogy támogatni kell az egészségügyet.


A közgyűlés véget ért. Kellemes nyaralást, és jó VOLT Fesztivált!

15. 40.

Újabb VOLT székeket helyeznek el a városban, ezek helye a Kőszegi úti körforgalom - aluljáró között kapnak helyet.

15. 36.

A Modern városok projektjeinek előkészítésére, tervezésére 200 millió forintot különítettek el. Pénzt a folyamatban lévő beruházások, felújítások önrész többletigénye sorból csoportosítják át.

Közgyűlés Sopronban - 2015. június. Fotó: MagasiSimon István javaslatára két új projekt elemet a parkolóházat és a volt laktanya átalakítását is bevették a programba.

15. 35.

Az alapítványi támogatásokat itt nézhetik meg >>

15. 30.

Megszűnik az Alapítvány a Közbiztonságért nevű szervezet. Fodor Tamás azt mondja, megváltoztak a körülmények, így ezen alapítvány már nem tudja betölteni a funkcióját. Egyik feladata a közterületi kamerarendszer fenntartása, illetve a rendőrség támogatása.

Ez utóbbi már nem működhet alapítványi formában, miként a kamerarendszer fenntartása az önkormányzathoz került. A várost semmiben nem éri hátrány.

Vörös Viktor azt kérdezi, hogy mennyi pénz volt az alapítvány számláján, illetve mi lesz annak a sorsa.

A jegyző válaszol: a pénzmaradvány felhasználásáról a kuratórium, s adott esetben a bíróság dönt.

15. 26.

A város Győri Egyházmegyével konzorciumi együttműködési megállapodást köt. Ennek lényege, hogy az önkormányzat ötvenmillió forint támogatást ad a Szent Mihály templom felújításának előkészítésére, az engedélyezési- és a kiviteli tervek finanszírozására.

15. 10.

A Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola igazhatója, Barilichné Tóth Rita nyugdíjba megy. Az intézménnyel kapcsolatos további változás, hogy szeptember elsejétől a német nemzetiségi önkormányzat lesz a fenntartó.

A közgyűlés támogatja, hogy egy évig Tormáné Bakody Noémi legyen az igazgató.

Barilichné Tóth Rita köszönetét fejezte ki a képviselő.testület felől az elmúlt 16 éven át érkezett bizalmat. Kívánja, hogy az a jövőbe is így legyen. Fodor Tamás pedig köszönetet mondott a nyugdíjba vonuló igazgatónak, hogy milyen példás módon igazgatta az intézményt.

15. 09.

Folytatódik a munka, hét a napirendi pontok száma. Pont ennyi nap van egy héten, ennyi a törpék száma, illetve ez egy prímszám. 13 képviselő van jelen. Ez is prímszám.

15. 00 - A rendes közgyűlés véget ért. Mindjárt jön a rendkívüli.

14. 59.

A következő félévben négy rendes közgyűlés lesz.

14. 54.

Módosították a város idei költségvetését.

14. 32.

A közgyűlés hárommillió forint plusz támogatást ítélt meg a Sopron Gyógyközpont dolgozóinak a Semmelweis-nap kapcsán.

Bendes Zoltán (Jobbik) hozzászól: a Jobbik támogatja a jutalmazást, de az is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az ott dolgozók figyelme egy pillanatig sem lankadhat, emberfeletti munkát végeznek. Ez a hárommillió forint egy jelképes összeg emiatt.

Ez egy alamizsna, gesztus, amely nem oldja meg a problémákat. A soproni kórházban rendszeresen jelennek meg fejvadászok, akik sok esetben külföldi munkára csábítják a szakdolgozókat.

Javasolja, hogy a városba érkező dolgozók kapjanak lakhatási támogatást, adott esetben kedvezményes bérlakást, s a jutalmat emeljék a duplájára.
Fodor Tamás elmondja, a Semmelweis-napi megemlékezés nem újkeletű. Az önkormányzat továbbra is támogatja az ott dolgozókat. Ez a jutalom egy gesztus értékű, ugyanis az ellátás, már kikerült a város hatásköréből.
Kiemelte, az elmúlt időszakban komoly fejlesztések voltak a kórházban. Így jobb feltételek mellett dolgozhatnak.

Vörös Viktor (PM) is hozzászól, kalapot emel az egészségügyben dolgozók előtt. A nyugati határszélen az a helyzet állt elő, hogy sok egészségügyi végzettségű él a városban, de egy részük Ausztriában dolgozik.
Az államnak kellene biztosítani a megfelelő bérezést. A támogatással az itteni lakók zsebéből vesszük ki azt a pénzt, amelyet a kormánynak kellene biztosítania.

Péli Nikoletta (Fidesz) elmondja, hogy szerinte az önkormányzat megfelelő mértékben támogatja a szociális és oktatási intézményeket. A szűk költségvetés ellenére is hárommillió forinttal tudja támogatni a kórházat.
Simon István alpolgármester is szól, beszédében részletezte az állami és a közvagyon, az állam és az önkormányzat viszonyát. Gesztus értékű, hogy az önkormányzat megemlékezik a fontos dolgot végzőkről.

Pongráczné Várnai Mária (Fidesz), a képviselők figyelmébe ajánlja, hogy a kormány 7 milliárd forintos fejlesztést biztosított a kórház részére. Annak az intézmények, amely többször is elnyerte a vidék legjobb kórháza címet.
Vörös Viktor továbbra is azt gondolja, hogy nincs nagy vita közöttük. Szerinte az nem elegendő, hogy szép épültünk van, ha abban nincs nővér, vagy orvos, aki ellátná a betegeket.

Bendes Zoltán is reflektál. Megismétli, alamizsna, amit most kapnak. Tovább nem folytatja, mert lejárt az ideje.

Fodor Tamás szerint nem illik erről a helyen, erről az előterjesztésről vitázni. Most az ellenzék provokál. Megkérdezi: tudják-e, mennyi orvos dolgozik a kórházban, Csend. A polgármester mondja a választ: 178. Felhívja Vörös Viktor figyelmét, hogy rémhírt terjeszt, amikor azt mondja, hogy nincs elég orvos a kórházban. Riogat el elpuffogtatott kijelentéseivel. A fluktuáció természetes, de ezzel együtt is biztosított az ellátás.

Vörös Viktor ügyrendi kérdést nyomott, mert elfogyott az időkerete így nem szólhatna hozzá többször. Azt mondja, nem állította, hogy nincs elég orvos, csak feltételes módot használt. S nem is hazudott.

14. 13.

Az Egyesített Bölcsődék vezetője a jelenlegi igazgató, Kocsis Zsuzsanna maradt. Megbízása 2020. december végéig szól. A városi könyvtár élén sem lett változás, azaz továbbra is Horváth Csaba irányítja az intézményt.

Soproni Kozmutza Flóra Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Intézmény – Utazó Gyógypedagógiai Intézményegységének esetében támogatták, hogy Nagyné Illis Éva legyen az igazgató.

Ezekről titkos szavazáson döntöttek.

Fodor Tamás polgármester személyesen gratulált az érintetteknek.

14. 11.

Döntöttek a Sopron Holding Vagyonkezelő Zrt. könyvvizsgálójának megbízási szerződéséről.

14. 10.

Elkezdődött a közgyűlés. Öt képviselő hiányzik, de a testület határozatképes.

Előzmény

Ha hónap utolsó csütörtöke, és éppen nincs nyári, vagy téli szünet, akkor közgyűlés lesz Sopronban.

Ezúttal ma délután kettő órai kezdettel ül össze a testület. A képviselők, az előzetes napirend szerint tíz előterjesztést tárgyalnak meg. Igaz, minden bizonnyal ez női fog, ugyanis ritkán fordul elő, hogy ne lenne sűrgősségi is.

Elsőként a Sopron Holding Vagyonkezelő Zrt. könyvvizsgálójának megbízási szerződéséről döntenek. Várhatóan a korábbi céget bízzák meg a feladattal, a díjazás habi nettó 160 ezer forint.

Aztán következnek a személyi döntések.

Az Egyesített Bölcsődék vezetői posztjára kiírt pályázatra, a jelenlegi igazgató Kocsis Zsuzsanna jelentkezett. A Széchenyi István Városi Könyvtár esetében is egy pályázat érkezett, mégpedig a mostani vezető, Horváth Csaba részéről.

A Soproni Kozmutza Flóra Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Intézmény – Utazó Gyógypedagógiai Intézményegységnek is új igazgatót kell választani. Nagyné Illis Éva az egyetlen aspiráns. Igaz ez esetben véleményezi jogával élhet a testület, a végső döntést a Klebersberg-intézményfenntartó hozza meg.

A képviselők tájékoztatást kapnak a Soprontiszkkel kapcsolatos tulajdonosi döntésekről.

Amennyiben megszavazzák, akkor Soproni Gyógyközpont munkatársnak Semmelweis-napi jutalmazását összesen hárommillió forinttal támogatja a város.

A hetedik előterjesztés a a helyben központosított közbeszerzésekkel foglalkozik, majd módosítják a költségvetést.

Ismertetik az Északnyugati városrész Szabályozási Terve és Helyi Építési Szabályzata módosítása kapcsán beérkezett észrevételeket. Az ülés végén meghatározzák, hogy a következő félévben mikor lesz rendes közgyűlés.

A rendes ülést követően rendkívüli közgyűlés következik, hét napirendi ponttal.

A Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola igazhatója, Barilichné Tóth Rita nyugdíjba megy. Az intézménnyel kapcsolatos további változás, hogy szeptember elsejétől a német nemzetiségi önkormányzat lesz a fenntartó.

A közgyűlésnek most az a feladata, hogy véleményezze, támogatja-e, hogy egy évig Tormáné Bakody Noémi legyen az igazgató.

Ezt követően határoznak az intézményekkel kapcsolatos döntésekről.

A város Győri Egyházmegyével konzorciumi együttműködési megállapodást kötne. Ennek lényege, hogy az önkormányzat ötvenmillió forint támogatást ad a Szent Mihály templom felújításának előkészítésére, az engedélyezési- és a kiviteli tervek finanszírozására.

Megszüntethetik az Alapítvány a Közbiztonságért szervezetet, majd döntenek az alapítványok támogatásáról.

A Modern városok projektjeinek előkészítésére, tervezésére 200 millió forintot különítenek el. Pénzt a folyamatban lévő beruházások, felújítások önrész többletigénye sorból csoportosítják át.

Újabb VOLT székeket helyeznek el a városban, ezek helye várthatóan a Kőszegi úti körforgalom - aluljáró között kapnak helyet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi vár ránk mindeközben Sopronban?

Már fél lábon is kibírjuk a VOLT Fesztiválig hátralévő napokat, pláne, ha addig is azt olvasgatjuk,… Tovább olvasom