Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Közgyűlés Sopronban - A mélygarázs is rendkívüli terhet ró a városra

Egyebek mellett a Petőfi téri mélygarázs, az apartmanház ügye rendkívüli terhet ró a Sopron költségvetésére - olvasható a a jövő heti közgyűlés egyik előterjesztésében.

A jövő heti soproni közgyűlés egyik napirendi pontjában a megjelent képviselők az önkormányzat gazdasági helyzetét hosszú távon befolyásoló tényezőkről hozhatnak határozatot.

Az előterjesztés szerint:

Az előző önkormányzati ciklusban a városvezetés felmérte az önkormányzat gazdasági helyzetét, felülvizsgálta a meghatározó beruházásokat, vagyongazdálkodást és jogügyleteket.

Ennek nyomán került sor az önkormányzat számára előnytelen szerződések ügyében peres eljárásokra is. jelen előterjesztésben ezeknek az ügyeknek az önkormányzat gazdasági helyzetét hosszú távon befolyásoló kimeneteléről számolunk be.

A Petőfi téri mélygarázs

A legnagyobb horderejűnek mondható a Petőfi téri mélygarázs építésének ügye.

At önkormányzat pert indított az eredeti állapot helyreállítására, melyet a Legfelsőbb Bíróság előtt megnyertünk. Ebből eredően – mivel nem tisztázott a mai napi sem az, hogy a gazdagodást az önkormányzat kinek kell, hogy megfizesse, 1 milliárd forintot helyezett teljesítési letétbe a bíróságnál.

A letétet kötvénykibocsátásból fedeztük. Ennek kamatvonzata évente mintegy 80 millió forint, amely hozzáadódik a mélygarázs ügy veszteségéhez.

Hozzáadódik továbbá az az éves szinten mintegy 50 millió forintra tehető veszteség, amely a mélygarázs üzemeltetési vesztesége. Az építmény ugyanis nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket olyan értelemben, hogy kihasználtsága – részben a kivitelezési hibákból eredő rossz műszaki állapot miatt – nagyon csekély.

Apartmanház

A másik peresített szerződés a Sopron Holding Zrt és a FÉSZ Fertődi Építő és Szolgáltató Rt között jött létre az úgynevezett apartmanház (Lőver krt. 33.) megvásárlásáról. A Holding ezen szerződés érvénytelenségének megállapításáért perel, az eljárás a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróságon folyamatban van. Ebből a szerződésből eredően a Holdingnak, illetve a tulajdonos önkormányzatnak mintegy 600 millió forintos vesztesége keletkezett.

Tervezett katasztrófavédelmi központ

Peresítette önkormányzatunk a Kris-Do és a Tercia Kft-vel a leendő tűzoltólaktanya ingatlanok (5774/8, 5774/11, 5774/30 hrsz-ú ingatlanok) megvásárlására 2006-ban kötött szerződést is, kérelmünk a szerződés érvénytelenségének megállapítására irányult. A vételár 272 458 E forint volt, melyből 2006-ban 163 498 E forintot már kifizettek.

Miután az önkormányzat elvesztette, 2010-ben a további veszteségek mérséklése érdekében kifizettek a vételárból még hátralévő 108 960 E forintot, valamint 80 E forint perköltséget 27 872 E Ft kamatot, azonban felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a Legfelsőbb Bíróságra, amely az ügyben hozott ítéleteket hatályon kívül helyezte és az ügyet visszautalta elsőfokú eljárásra.

Az István bíró utcai óvoda

Szintén kihatással van az önkormányzat gazdasági helyzetére az a szerződés, amelyet az István bíró utca 2. szám alatti volt óvoda ingatlan eladásáról kötöttek, az eredeti állapot helyreállítása iránt indítottak pert.

A pertárgy értéke 35 millió forint.

Az épület jelenleg is kihasználatlanul áll, állaga romlik és rontja a városképet. 1 707 E forintot fizetett ki az önkormányzat perköltség címén.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. bleee 2010. december 19. 12:48
  „18-19-20 Tamás, Tamás! Bármilyen modorosan udvariaskodsz, nem leplezed vele a mellébeszélést.”
 • 21. titáti 2010. december 17. 18:30
  „Én azért hiányolok néhány tételt az "az önkormányzat gazdasági helyzetét hosszú távon befolyásoló tényezőkről" című beszámolóból, amiről szerintem a Kisalföldnek is van tudomása úgymint:
  120.000.000 Ft nagycenki termálkút,
  10.000.000.000 Ft kötvénykibocsátás
  200.000.000 szeméttelep
  100.000.000 Ft "reklámdíj" évente
  stb.”
 • 20. taktam 2010. december 17. 13:19
  „To Tervezett katasztrófavédelmi központ (2010.12.15. 13:18, Nyugatmagyar.hu).
  Mint köztudott: Városunk előző/mai vezetése peresítette a libsimaszopos vezetés által a Kris-Do és a Tercia Kft-vel 2006-ban kötött szerződést is megtámadta. Amely egy leendő tűzoltólaktanya építése céljából vásárolt ingatlanokkal volt kapcsolatos. 2006-ban kötötték meg a szerződést...
  Mint hírlik, az ügy háttere, az volt, hogy Kalmár alpolgármester úr apósa, Horváth László úr, mint beruházó vállalkozó, több évet bent ragadt a szóban forgó telkek üzletében. 2006. szeptemberben azonban, segítettek rajta elvtársai a város közpénzével. Megvették tőle a városunknak az ingatlanokat. Ezzel a városnak azonban, akkor 300 millió Ft veszteséget okoztak; amelyet nem vettek észre, vagy nem akartak észrevenni... Szokásukhoz híven, közpénzből, azt is hitelből, segítették elvtársukat... Ezt veszteséget perli vissza városunk mai vezetése, nem kevés ráfordítással... Egyébként, a tűzoltók nyilatkoztak, hogy alkalmatlan hely lenne számukra, ha ott épülne fel a tűzoltók központja/székháza/laktanyája. Mindezt azonban felülírta az elvtársi vörös-segély akció...
  Az István bíró utcai óvoda és a Rét utcai beruházási iroda témakörében folytatott per tárgya ugyancsak egy libsimaszopos üzleti tranzakcióval okozott kár visszaperlése a Városnak; ui. 2006. szeptemberében ezeket a piaci ár 50 %-áért adták el... Ez is a városi közpénz felelőtlen elherdálása volt, a javából. Nemde?
  Tisztelettel és barátsággal köszöntöm olvasóimat!”
 • 19. taktam 2010. december 17. 11:57
  „To apartman ház (2010.12.15. 13:18, Nyugatmagyar.hu). Ez a másik közismerten lerágott csont a város előtt; amelyről időnként célszerű az Okos Tóbiásoknak elmondani: pangó lakáspiaci helyzetben azt a bizonyos apartman házat a libsimaszopos közpénzzel gazdálkodók 800 millió hitel Ft-ért megvették. De ezzel az üzlettel, ki tudja milyen hozzáértéssel/szándékkal, sikerült a városnak 600 millió Ft (megszokott) kárt okozniuk. Ennyivel szolgálták meg ők, a reájuk adott bizalmat, anno. Ezzel a gazdasági manőverrel tulajdonképpen egy magánbefektetőt húztak ki a vízből, a nehéz helyzetből, de közpénzen, mások pénzével... A bíróságok malmai lassan, de biztosan megőrlik az ügyet; csak reménykedjünk...
  Tisztelettel és barátsággal köszöntöm olvasóimat!”
 • 18. taktam 2010. december 17. 11:24
  „To A mélygarázs is rendkívüli terhet ró a városra. (2010.12.15. 13:18, Nyugatmagyar.hu)
  A Petőfi téri mélygarázs ismételt dilettáns ragozása megindult, amelyben a csúsztatásokra/hazudozásokra/dezinformációkra nem is érdemes reagálni. Tények: a bank a fővállalkozónak kifizetett 2,5 milliárd Ft-ot, az alvállalkozók ebből kb. 500 milliót kaptak meg; már többször kitárgyalták illetékesek, illetékes helyeken, hogy a kivitelezés nem volt megfelelő minőségű, azaz gyalázatosan szakszerűtlen volt. Ez is ismert azok előtt akik követték a kihasználatlan mélygarázs sorsát. Hova lett a pénz? A kérdés, kérdés maradt. Hova lett a zsozsó fiúk/lányok? -ha a kivitelező munkájának a színvonala nem érte el az elvárható minőséget. A bankot úgy látszik, nem érdekli... Vajon miért fizetett a jogosan kifogásolható munkáért? Vagy ő sem tudta miért/kinek fizet?
  Az építést az akkori a polgármester és alpolgármesterek, meg egyéb illetékesek rendszeresen látogatták. De súlyos dilettantizmusuk miatt, (vagy ki tudhatja miért?) elégedettek voltak a kivitelezéssel; ebből az következik, hogy az urak/hölgyek mélygarázs kultúrája nem volt elég, az átvételkor kifogásolt minőségi követelmények felismeréséhez...
  Tisztelettel és barátsággal köszöntöm olvasóimat!”
 • 17. ÁrtatlanBárányka 2010. december 16. 22:22
  „11.:
  A Halász utcában is van lakásom, úgyhogy oda jogosan megyek.:-)
  Amúgy meg volt, hogy vettem már éves jegyet, de esélytelen azzal parkolóhelyet találni, ha estefelé hazaérek. Addigra mindenhol állnak.
  Annak ellenére, hogy itt lakunk, két kocsival járunk, meg gyerek is van, én a radikális megoldást pártolnám:
  Zárják le az egész Várkerületet az autóforgalom elől!
  Itt úgyis mindenki csak azért megy át, mert nincs kedve a Kossuth Lajoson, Halászon, elkerülőn, Csengeryn menni.”
 • 16. Leslie13 2010. december 16. 19:27
  „A vitába nem szólok bele, bár láttam már mélygarázst, amelyikbe a kezdő, friss jogosítványos is félelem nélkül be tud hajtani! Azért itt centizni kell! Hóban, esőben pláne!! A hozzászólást folytassák-(tok)! Például színházi előadások napján nem lehetne kedvezmény? De ha van bocs, csak nem vagyok jól informált! Vagy nem néztem meg ahol kellett volna? Ugyanis a színház max. 3-4 órát tart, és mindenki lelép!!!Üdv. mindenkinek!”
 • 15. Nanu 2010. december 16. 19:12
  „Olyan is van hogy érkezik 4 autó reggel, jerevánon leparkol, ott hagyja egész napra a 3 kocsit és 1 kocsival mennek tovább dolgozni kifele.. szval ne reklamálj halász utca _:)”
 • 14. soproni 2010. december 16. 18:30
  „6.A mélygarázsba is lehet bérletet váltani,ha jól tudom havi 9000 ft körüli áron.


  11.Mert az ott lakóknak van saját helyük? Mi a helyzet akkor,ha Ti parkoltok a város más területén? Akkor Ti veszitek el a helyet az ott lakóktól? Közeterületen csak ott nem lehet megállni,ahol azt tábla tiltja. Nem a lakók,hanem TÁBLA.”
 • 13. wicca 2010. december 16. 15:11
  „...hacsak a mélygarázs róna terhet a városra...”
 • 12. vlajos43@gmail.com 2010. december 16. 14:11
  „Asok okos ember majd számítsa ki, mennyibe kerülne a PPP programban készült mélygarázs törlesztése és üzemeltetése 25 évig.Nézzék meg hány mélygarázs van a városban jórészt üresen. A Széchenyi tér alá nagyon kellett volna egy, hasonló szigeteléssel mint a Petőfi téri. Ki volt a kivitelező, mert már Vácon is keresik- Hallottak már az SPT-ről?”
 • 11. bblt 2010. december 16. 13:52
  „6.-nak
  "Belvárosban lakok, de inkább felcaplatok a Temetőhöz, meg a Halász utcai sulihoz parkolni. Mint megannyian mások. A Petőfi tér közelebb volna."

  ez itt a baj,elveszitek az itt lakók parkólóhelyét.....”
 • 10. egybuszos 2010. december 16. 09:55
  „Feri1
  Ennek a valóságtartalma 100%. Én attől az illetőtöl tudom aki megnyerte a pályázatot, tehát elsőkézből.”
 • 9. Feri1 2010. december 16. 09:50
  „7
  Az idő mindent megszépít, de ennyire? Ennek ugye nem sok a valóságtartalma?”
 • 8. falcobiarmicus 2010. december 16. 08:54
  „Nem kellett volna bezárni az óvodát és akkor nem 30 gyerek lenne 1 óvodai csoportba
  és beférnének a soproni 3 évesek akik elől
  a "bevándorló" (ország keleti részéről)
  5 évesek (kötelező az ovi) veszik el a helyet 3 napos (!!) soproni lakcímkártyával.....
  ésszerűséget és szakértelmet!”
 • 7. egybuszos 2010. december 16. 00:48
  „Már megint a kedvenc témám, a mélygarázs. Mi lett volna ha az a mélygarázs készül el, amelyik megnyerte a pályázatot? Sajnos kis városunkba túl kevesen tudják, hogy ez a mélygarázs nem az a mélygarázs amelyik nyert. Az ,,URAK" nagyon verik a mellüket hogy mennyi pénzt pereltek vissza, mert csak azt tudja a lakosság, hogy ezért a ,,lyukért" 3milliárd forintot akartak kifizettetni az 1,1 helyett. Ugyanis a nyertes pályázat valóban 3milliárdba került volna és messze nem ilyen lett volna. Technikailag és látványilag is lett volna egy nyugat-európai színvonalú garázsa és két tere a városnak, ehelyett az egész ország rajtunk röhög. Csak néhány apróság a mélygarázzsal kapcsolatba. Közel 600 férőhelyes, a Széchenyi tér faltól-falig parkosítva lett volna, szökőkúttal és régészeti feltárással, ugyan is arra megy a Borostyánkő út és ezt feltárták volna. Tehát megszűntek volna a parkolók. Az autós forgalmat már a Várkrület-Széchenyi tér sarkától levitték volna a föld alá, kijárat lett volna az Erzsébet utcánál,a Rákóczi utcánál és a Domonkos templomnál, gyalogos feljáró pedig a Templom utca felé. A föld alatt liftes rendszer vitte volna be az autókat a parkolóhelyre. Tehát nem épült volna meg az a liftház sem ami annyira bántja a város vezérek szemét. Olcsóbb lett volna a parkolási díj. A város kapott volna 3db "lopós autót" ami ugye jó lenne ha lenne, mert néhányan ott parkolnak ahol kedvük támad. És még egy kis apróság. A jelenlegi állapot szerint a mélygarázs 25 év után kerül a város tulajdonába, de az én általam felvázolt variáció szerin már 10 év után a város tulajdonába került volna, és ugye 15 év nem kis idő! De hát sajnos ilyen pártkatonáink vannak akik most sírnak és másokat okolnak hogy milyen s...ba van a városunk. Ideje lenne, ha a városvezetés kiállna a nyilvánosság elé és elmondaná az igazat, talán az ő "lelki világuk" is megnyugodna és nem másokat hibáztatnának, mert akkor éppen ez a gárda döntött ezzel kapcsolatba.”
 • 6. ÁrtatlanBárányka 2010. december 15. 23:34
  „Hülye ötlet volna, ha mondjuk lenne éjszakai jegy?
  De nem 70 HUF/óra, hanem valami normális összeg, mondjuk Este 8-tól reggel 8-ig 150 Ft.
  Akkor beállnék mindkét kocsival.
  Plusz, ha Eisenstadthoz hasonlóan az első 30 perc itt is free lenne. Akkor is használnám. Meg mások is. Mert előbb-utóbb úgyis kicsúszol a 30 percből, tehát pengetsz.
  Belvárosban lakok, de inkább felcaplatok a Temetőhöz, meg a Halász utcai sulihoz parkolni. Mint megannyian mások. A Petőfi tér közelebb volna.

  70 HUF/óra, az egy éjjelre egy szűk ezres. Az 30 ezer/hó. 360ezer/év.
  5000/hótól meg lehet garázst bérelni.
  720 ezerért meg már venni is lehet.

  A garázshoz is sétálni kell meg a Petőfi térhez is.
  Amúgy meg tényleg meg kéne szüntetni a Széchenyi téri parkolást, és máris lenne forgalom.
  De valószínűleg a Széchenyi tér többet hoz....”
 • 5. Kuvasz 2010. december 15. 17:02
  „Csak pereskedjetek. Még több kára lesz a városnak. Sajnos nem a felelőtlen vezetőknek, hanem a polgároknak. De a lakossággal ugyan ki törődik. A Fő tér 1.-ben senki.
  Nem pereskedni, nem mocskolódni kellene, hanem a várost előbbre vinni. Most már nincs előző városvezetés, akire mutogassatok? A mélygarázst is ti ...-sztátok el, az okos műszaki átvevőitek.
  Ez így jó azoknak, akik rájuk szavztak. Megérdemlitek.”
 • 4. egysoproni_ 2010. december 15. 16:56
  „A mélygarázsok működtetése sehol a világon nem gazdaságos! A FIDESZes volt már a város veztetése amikor átadták a mélygarázst! Hol voltak a FIDESZ műszaki ellenőrei akkor?? A garázs kihazsnált lenne ha a Széchenyiu tér egyik felén és a Színház utcában egy az egyben megszüntetnék a földfeszini parkolást. Más parkolóhely nem lévén máris kihasznált lenne!!
  Nem csak azon kellene sírni, hogy mennyi vezsteséget termel a garázs hanem azt kellene megvizsgálni, hogy miért? Még 1x mondom... a fentiek alapján meg kell szüntetni parkolóhelyeket és máris tele lesz! Ugyan így szebb léebnne a Kisvárkerület is ha nem egy aszfaltos parkoló hanem egy zöld tér/pőark lenne a helyén. Mitöbb, ráadásul több autónak lenne parkolóhely a föld alatt mint a föld felett.”
 • 3. 1soproni 2010. december 15. 15:25
  „Időnként lent parkolok. Szerintem semmi gond nincs ott. Ellenben fent a liftház és a másik kijárat valami szörnyű. Ki vette ezt így át? Ki ellenőrizte a kivitelezőket?
  Az átépítés után sem lett szebb.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új központba költözhet a SOPRONTISZK

Hamarosan egy korszerűen kialakított épület ad majd otthont a Sopron Térségi Integrált Szakképző… Tovább olvasom