Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Közgyűlés: Blama, vagy nem blama?

Az összes, önkormányzati tulajdonú kft. üzleti tervét elfogadták a csütörtöki közgyűlésen. Emellett eldőlt az is, hogy a város még nem adta be a cséri projekt pályázatát.

16. 53:
A közgyűlésen módosították a város tavalyi költségvetésnek rendeletét, valamint szavaztak a reklámtáblák kihelyezéséről.

16. 39: Kóczán Zoltán visszatér, és kijelenti, hogy Fodor Tamás polgármester letiltja a felelős vállaltvezetőket a válaszadásról. Ez pedig a demokrácia sárba tiprása.

Fodor Tamás kikérte magának a jelzőket. Ám folytatódik a következő napirendi pont, amely Soproni Városfejlesztési Kft. üzleti tervéről szólt.

16. 32: A Sopron Holding Vagyonkelező Zrt. üzleti terve a következő napirend. A zrt. tervezett mérlegfőösszege mintegy 5 milliárd forint. Értékesítésből 3,5 milliárd forintra számítanak.

Kóczán Zoltán azt kérdezi, hogy milyen beruházás készül a Lófuttató utcában, illetve azt is tudakolja, hogy miért és mennyi pénzzel tartozik a város a holdingnak.

Komornoki László válaszol: A Lófuttató utcában a városüzemeltetési telephely kialakítása van folyamatban. A tartozással kapcsolatban megtudtuk, az utolsó három havi számlák késve érkeztek be a divíziókhoz. Ezek összege meghaladja a tízmillió forintot.

Az üzleti tervet elfogadták. Ezt megelőzően Kóczán Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy Komornoki László nem tartotta meg a Fészek appartmannal kapcsolatos beszámolóját. Erre azonban nem került sor…

16. 18.: Most a Pro Kultúra Nonprofit Kft. van terítéken.

Kóczán Zoltán úgy alakítaná át a cég működését, hogy a sajtó megjelenésre szánt  kiadásokat nullára csökkentené le. Ezt a pénzt osztaná el az egyéb, kulturális területekre, például az ünnepi hetekre. Bizonyos célokra, ugyanis kevesebb pénz áll rendelkezésre – legalábbis az előterjesztés szerint.

Nyerges Ferenc igazgató elmondta, átcsoportosításról van szó, és az állami támogatásokat megfelelően használják fel.

A képviselők végül elfogadták a kft. eredeti üzleti tervét, Kóczán képviselő módosító indítványát viszont nem.

A Foreno Foglakoztatási és Rehabilitációs Nonprofit Kft. üzleti tervét zárt ülésen tárgyalták.

15. 51: Zárt ülés

15.45: A Gyermek és Ifjúsági Központnál lévő kereszteződésben lámpákat helyeznek el. A pályázati feltételek megváltozása miatt az eredetileg tervezett, mintegy 3,6 millió forintos önrészt 1,8 millióval kell megemelni. A képviselők elfogadták a módosítást.

Most a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. gazdálkodása van napirenden. A kft. idén mintegy 582 millió forintból gazdálkodik.

Kóczán Zoltán azt kérdezi, hogy miként áll a cséri projekt. Kosztka László, a cég igazgatója beszámolt arról, hogy végre beadták a pályázatot, amely már a minősítés szakaszában tart.

Kóczán Zoltán hozzátette, ha időben lépnek, akkor számos pluszkiadástól mentesültek volna a soproniak. A jelentkező plusz költségeket pedig a lakosságnak kellett megfizetnie.

Simon István alpolgármester pontosít és elmondja, minőségbiztosítási szakban van az anyag, és várhatóan egy hónap múlva lehet azt beadni.
Kóczán Zoltán visszavonta a mosolyát.

Simon István szerint nincs blama.

15.35: Kisebb vita alakult ki a város központosított közbeszerzési tervéről szóló tájékoztatóról.

15.10: Egyperces néma főhajtással folytatódott a közgyűlés. Fodor Tamás polgármester bejelentette, hogy a hősi halált halt Szántó Róbert sírját, nemzeti emlékhellyé nyilvánították.

12. 32: Most ebédszünet. A képviselők ez idő alatt részt vesznek majd a soproni Szent Mihály temetőben, a kommunizmus áldozatai emlékére rendezett ünnepségen. A közgyűlés három órától folytatódik.

12. 30: A brennbergbányai ingatlant eladták. A Hátsókapu utca 1. szám alatti épület elővásárlási jogával viszont nem élnek.

12. 12. A környezetvédelmi programot elfogadták. A képviselők előtt most a Hátsókapu utca 1. szám alatti ingatlan helyzete van. Az épület műemléki védettség alatt áll, az önkormányzatot azonban elővásárlási jog illeti meg. A napirendi pont másik része egy brennbergbányai ingatlan-adás vétele.

12. 05: Sopron új környezetvédelmi programjából Kóczán Zoltán hiányolta a felhívást, hogy a háztartási tüzelés okozza a legnagyobb mértékű levegőszennyezést a városban. dr Varga Gábor válaszolt: Sopronban – és ez szerepel a koncepcióban is – a legnagyobb szennyezést a közlekedés okozza, azután pedig a jelentős villamosenergia-termelés.

11. 50: Kisebb vita után a „Vízkincs 2004." Közalapítvány kuratóriumába is delegáltak tagot. Most a város környezetvédelmi programja a téma.

11. 43.: Elfogadták a város közfoglalkoztatási tervét. Azok a munkanélküliek, akik az álláskeresési támogatást kimerítették, és a
jövedelmi, vagyoni feltételeknek megfelelnek, átkerülnek a szociális
ellátórendszerbe. Módosult néhány intézmény alapító okirata is. Négy intézményvezető igazgatói megbízatása lejár. Így új pályázatot írnak majd ki.

11.35: Véget ért a zárt ülés. A képviselők megválasztották a szavazatszámláló bizottságok tagjait. A Soproni Zsinagógáért Közalapítvány delegált tagjairól is szavaztak. A Hermann Alice Óvoda vezetője, Varga Istvánné nyugdíjba vonul. A városvezetés helyett Kóczán Zoltán (SZDSZ) köszönte meg az igazgató tevékenységét és áldozatos munkáját.

10. 10: Elkezdődött a közgyűlés. Elég nagy zaj van a teremben, ugyanis odakint gőzerővel dolgoznak a Fő tér felújításán. A napi munka megkezdése előtt esküt tett a képviselők előtt Nyitrai István, a jogi és ügyrendi bizottság újonnan megválasztott nem képviselő tagja.

Korábban:

A csütörtöki közgyűlésen a képviselők megválasztják a szavazatszámláló bizottság tagjait, emellett várhatóan elfogadják a város környezetvédelmi programját. Fodor Tamás polgármester beszámolót tart az elmúlt időszakban elvégzett feladatairól.

A Gyermek- és Ifjúsági Központnál lévő kereszteződésben forgalomirányító lámpákat tesznek majd ki. A pályázati támogatásból megvalósuló beruházás önrészét időközben felemelték, emiatt szintén közgyűlési döntés szükséges.

A napirendi pontok között szerepel az önkormányzati tulajdonú cégek gazdálkodása is. Az igazgatók előzetesen összeállították az üzleti terveiket, amelyekről szavaznak majd a képviselők.

Olvasóink írták

 • 15. Feri1 2010. március 01. 19:46
  „Tisztelt Kóczán úr!

  A jobboldaliságom azért hangoztattam, hogy még véletlenül se higgye azt senki, hogy közöm van az SZDSZ nevű párthoz. Ezt ugyanis szégyellném.
  Szívesen meghallgatnám a másik oldalt is. Győrt mindig idekeverik, de aki hallott a projektről, az jól tudja, hogy nekik a 100 ezer fő miatt senkivel sem kellett egyeztetniük. Ezzel szemben Sopronnak minden egyes önkormányzattal meg kellett egyezni. És akkor történt mindez, amikor az Önök kormánya 10-ről felemelte az önrészt, ami a kiéheztetett, forráshiányos kisebb önkormányzatoknak nagy nehézséget jelentett.
  Az utolsó sorához: ha akarnák is nehéz volna ezt az országot rosszabbul vezetni, mint ahogy a szabad madarak nevű formáció tette ezt az mszp-vel egyetemben.
  Még annyit, hogy a maguk helyében nagyon csöndben maradnék, emlékszik még az ingatlan vásárlásokra,eladásokra, mélygarázs-mutyira, Aranyhegy projektre?
  Szólni szerintem annak van joga, aki becsületesen a soproni polgárokért dolgozott, dolgozik. Ha az előzőket nem kellett volna leírnom a sajnálatos ténykedésük miatt, akkor figyelnék a szavára.”
 • 14. látó 2010. március 01. 13:11
  „Tisztelt Kóczán úr!

  "az önrészt a Hulladék kht hitelből, a törlesztést pedig a nyereségből fizette volna"...és a Hulladék Kht mindezt kire terhelte, illetve fogja terhelni? (a kérdés költői)”
 • 13. koczanz 2010. március 01. 13:04
  „Tisztelt Feri!
  "Jobboldaliként" ? Miért fontos ez a szemétlerakó ügyénak elcseszése esetében? Mert prekoncepciót jelent? Látja ez a baj!!
  Ha, jobboldali valaki, az már eleve kétkedve fogadja a nem jobboldali emberek válaszát? A másik oldalról lehet-e igaza valakinek? Ha igen , akkor mondja meg miért lényeges kiemelnie, hogy én jobboldali vagyok de te nem?

  Egyébként sok éve harcolok a hulladéklerakó végleges megoldásáért. 1996 óta mindenki tudta-akinek a beosztásából fakadóabn tudnia kellett- hogy 2009-ben be fogják zárni a nem megfelelően kialakított telepeket. 13 évünk, és rengeteg pályázati lehetőségünklett volna már. A Gimesi korszakban megindult a helyszín keresése, a Walter korszakban elkészültek a tervek, de a kedvező pályázati lehetőséget csak 2007-őszén írták ki. a tzerveket aktualizálni kellett volna, és beadni a pályázatot. Közben múlt az idő, és az önrészt 10%-ról felemelték 30%-ra. A jelenlegi vezetés újra kezdte a tárgyalásokat a környék falvaival, pedig a megállapodás szerint az önrészt a Hulladék kht hitelből, a törlesztést pedig a nyereségből fizette volna, vagyis közvetlenül nem került volna pénzbe. (persze nem mindegy a 10, vagy 30%) A Város hatalmi pozícióból tárgyalt, lekezelően, nagyképűen. erre a vidék berágott, és nem csatlakozott, ( Lövő, Pereszteg, Ágfalva, stb) a terveket négy éve nem aktualizálták, közben a velünk együtt induló Győr már készen is van a lerakóval. Sopron okoskodott, nagykpűsködött. és telepet bezárták. Július óta havi 20 millióért vitték Ajkára a szemetet, és most készült 250millió+áfá-ért egy ideiglebnes lerakó a harkai úton. Ez a valóságos történet.
  Ha a Fidesz az országot is így fogja vezetni, mint Sopront, akkor ne számítsunk sok jóra....”
 • 12. Feri1 2010. március 01. 12:24
  „Ne bántsátok Kóczán úrat. Elég, ha megjegyezzük, mit köszönhetünk nekik, mi a fontos számukra:
  http://www.youtube.com/watch?v=y6LIBoNlQUA&feature=player_embedded

  Viszont jobboldaliként sem értem, miért tartott eddig ennek a projektnek a kidolgozása, engedélyeztetése, pályáztatása??? Választ megköszönném!”
 • 11. koczanz 2010. február 28. 22:35
  „Tisztelt Zoo!
  Nem hiszem, hogy tegeződnünk kellene. Egyébként, ha figyelmesen elolvassa a tudósítást, és le tudja szűrni a lényeget megtudhatja a véleményemet. Attól, hogy ismeretlenül, nevét nem vállalva, mocskolódik még nem lesz hős, és maradhatna szalonképes, persze csak tud.....”
 • 10. zooberon 2010. február 28. 21:48
  „moderálva”
 • 9. koczanz 2010. február 28. 16:47
  „Tisztelt Orfeusz!!
  Amennyiben a tárgyhoz nincs véleménye, ne itt mocskolódjon kérem!
  <moderálva>”
 • 8. Orfeusz 2010. február 26. 08:28
  „moderálva off”
 • 7. Tabornok 2010. február 26. 04:44
  „"havi számlák éve érkeztek be a divíziókhoz"
  Havi számlák éve. Tudják ezek a városházán, hogy mit beszélnek?”
 • 6. egysoproni_ 2010. február 25. 22:10
  „4. 1soproni!
  A jó munkához idő kell nem is tudtad? :-))”
 • 5. Bokk 2010. február 25. 19:53
  „Nem semmi. Győr környékén már kész a hulladéklerakó, itt meg még a pályázat sincs beadva.
  Blama.

  A Fészek apartmanház helyzetéről szívesen olvasnék valamit. Az vajon blama?”
 • 4. 1soproni 2010. február 25. 17:51
  „Jól értem, hogy ehhez majdnem 4 év kevés volt?”
 • 3. vitriol2 2010. február 25. 17:23
  „és a lényeg !!! ez tényleg igaz???
  "Emellett eldőlt az is, hogy a város még nem adta be a cséri projekt pályázatát".”
 • 2. vitriol2 2010. február 25. 17:21
  „jo cim(talán véletlen)"Blama, vagy nem blama"”
 • 1. 1soproni 2010. február 25. 17:16
  „Szerintem blama.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnap bezár a műjégpálya

Már csupán pár napja maradt a korcsolyázni vágyóknak, hogy a soproni műjégpályán sportoljanak. A… Tovább olvasom