Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Közgyűlés: A szocialisták kivonultak a hitelnél

Sopron - Hruby József bejelenti, ilyen volumenű eladósodáshoz még "nem" szavazatukkal sem asszisztálnak. A szocialista frakció képviselői elhagyták a termet.

19.25: Sürgősségi előterjesztés következik a tűzoltókiképző központ és az ezzel kapcsolatos határon átnyúló együttműködés támogatására. Elfogadták a határozati javaslatot. Zárt ülés következik két napirendről, ezt követően végetér a közgyűlés.

19.16: 15 igen, 0 nem, 0 tartózkodás mellett elfogadták a javaslatot.

19.12: Öt perc szünet után Hruby József ügyrendben kér szót. Bejelenti, ilyen volumenű eladósodáshoz még "nem" szavazatukkal sem asszisztálnak. A szocialista frakció képviselői elhagyták a termet.

18.37: 2006-ban tizenkétmilliárdos adósságról beszéltek, most már látható, azért, mert 2010-re minimum ekkora hitele lesz a városnak. Ha saját bevétel nem nő az elkövetkező időben, akkor 2013-ban nagy bajban lesz a képviselő-testület. Felelőtlen csak hitelt felvenni - hngsúlyozza az ellenzék.

17.59: Nem jó irány az ekkora mértékű eladósodás. Miért nem ülünk le és beszéljük meg? - kérdezi Hruby József. Rádonyi László (Fidesz) elmondja, ahhoz hogy vissza tudjunk fizetni a hitelt, előre kell gondolkodni. Most a múlt hiteleit és kötvénykibocsátásait fizetjük vissza, mert akkor nem gondolkoztak előre.

17.39: Fodor Tamás beszél, kifejti hogy miért szükséges a kötvénykibocsátás.

17.10: Megkezdődött az önkormányzat 2008-2010-ig terjedő várható költségvetési helyzetéről és a szükséges forrásbevonásról szóló előterjesztés tárgyalása.

16.53: A Sopron és Környéke Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ magasabb vezetői pályázatának elbírálásáról tartanak titkos szavazást. A pályázó Tengerdi Antal, aki a döntés értelmében 2013-ig vezeti az intézményt.


16.34:
Az önkormányzat 175 millió forint támogatásban részesíti az Erzsébet-kórházat. Jelenleg erről az előterjesztésről beszélnek, és elfogadják a javaslatot. Bemutatkozott a város új könyvvizsgálója, Serény Iván.

15.05: A vizsgálóbizottság felállítását elutasították, most ebédszünet következik. Negyed ötkor folytatódik a közgyűlés élő közvetítése.
 
14.55: A hosszan tartó, szakmai kérdéseket sem mellőző vita magvát az ellenzék azon kifogása adja, hogy "összemosódott" a próbafúrás és a kútépítés projektje. Nem állta meg a helyét az a kijelentés, hogy az áfa visszaigényelhető, hiszen nem történt meg a kút gazdasági hasznosítása - fogalmazott Biczi László. - Senkit nem vezettem félre, sem én, sem az alpolgármesterek. Önök jól tudták, hogy akkor is 120 millió forint lesz a fúrás, ha nem találunk vizet - válaszolt Fodor Tamás, aki azt is hozzátette, egy fillérrel sem lépték túl a tervezett költségeket. Biczi László eseti vizsgálóbizottság felállítását javasolja, mely fényt derítene a fúrással kapcsolatos részletekre.

14.17: Vita bontakozott ki arról, hogy a pályáztatás során az olcsóbb vagy a drágább ajánlatot választották-e ki. A vízmű vezérigazgatója elmondja, részükről a képviselők megtekinthetik a beérkezett pályázatokat. Dr. Dobos József jegyző hozzáteszi, csak a nyertes pályázat nyilvános. A próbafúrás költsége 116 millió forint plusz áfa volt. Biczi László azt kifogásolja, hogy amikor e közgyűlés elfogadta a tervezett költségeket, már tudták a szerződést ismerők, hogy el kell majd költeni a teljes összeget. A kút "becsövezése" több tízmillió forint, de enélkül nem lehet megállapítani, hogy mennyi víz van a kútban. - Önök jól tudták, hogy túl fogják lépni azokat a költségeket, amelyeket az ellenzék megnyugtatására közöltek! - mondja a képviselő. Heves vita alakul ki a kútfúrásról.

13.16: 19 igen, 1 nem és 5 tartózkodás mellett fogadták el a csomópont kialakításához szükséges pályázat önrészét. Következő napirendi pont az a tájékoztató, melyet a Nagycenken kivitelezett hévízkút fúrásról tartanak. - Milyen geotermikus energia nyerhető az elvégzett fúrás nyomán? - teszi fel a kérdést Nagy Tamás (MDF), aki azt is hozzáteszi, uszodafejlesztésre továbbra is szükség lenne. Kóczán Zoltán arra hívja fel a figyelmet, hogy az előző ciklusban azért nem kezdtek bele a kútfúrásba, mert gyanítható volt: nem találnak majd vizet. Ezt a mostani városvezetés is szem előtt tarthatta volna. Hegedüs László a vízmű vezérigazgatója beszél, elmondja, a jövőben megvizsgálják a kút hasznosításának lehetőségeit. Megfogalmazása szerint "hasznos, de drága" volt a kútfúrási projekt.

12.29: Szavazás következik a távhődíj-módosításról. Hruby József módosító indítványt terjeszt elő, melyben kéri, hogy ötvenmillió forinttal támogassák a Sopron Holding Zrt.-t az alapdíj távhő alapdíjának csökkentése érdekében. Ezt nem támogatják, a rendeletmódosításról pedig 15 igen, 7 nem, 1 tartózkodással szavaznak.

Közterület-használatról szóló napirendnél 23 egyhangú igennel támogatják a rendelettervezetet. Útfelújítások támogatásának pályázatáról tárgyalnak. Az előterjesztés szerint a Béke utca és a Bajcsy Zsilinszky utca burkolatának felújításáról szól. A határozati javaslat szerint a pályázati önrészt hárommillió forinttal szükséges megemelni. Egyhangú igen az eredmény.

Most az Ady Endre út-Mártírok útja kereszteződéséhez felszerelendő jelzőlámpákról beszélnek. - Készült hatástanulmány a csomópont kialakításának következményeiről? - kérdezi Kóczán Zoltán (SZDSZ). Kerekes Attila elmondja: készült, a későbbiekben átnyújtja. Horváth Béla (MSZP) azt kérdezi, miért nem a korábban tervezett körforgalommal oldják meg a közlekedési problémát. Kerekes Attila elmondja, a jelzőlámpás csomópont kivitelezhető ezen a területen.

11. 54: Balogh Judit (Fidesz) kér szót, elmondja, körzetében sokakat érint a hődíjemelés. - Komoly felelőssége van a kormánynak és az önkormányzatnak a segélyezésben. Hruby József kéri a polgármestert, hogy a gázmotort üzemeltető cég - minimum tízszázalékos díjcsökkentéssel - adja vissza az extraprofitjának egy részét a lakosságnak. Fodor Tamás polgármester válaszában felteszi a kérdést: "Négy éven át miért nem értek el eredményt a Delkiával a szocialisták?"
Abdai Géza alpolgármester most a "lassan mondom, hogy mindenki megértse: nem lesz gázásremelés..." szlogenre emlékeztet. Biczi László (MSZP) arra szólít fel, hogy helyi képviselőként azon törjék a fejüket, hogy mit tehet az önkormányzat az itt élőkért.


11.22: Az előterjesztés szerint a Sopron Holding által ellátott épületekben 10,78 százalék, az EON által fűtött épületekben 17,9 százalékos hődíj-emelés szükséges. Simon István alpolgármester kér szót. Elmondja, a távfűtésről leválni szándékozókat olyan vállalkozók keresik meg, akik több százezer forintért alakítanak ki alternatív, de olcsóbb fűtést a lakásokban. Mint mondja, célszerű kikérni többféle véleményt erről a lehetőségről, főként olyanoktól, akik már használják ezeket a rendszereket. Sopronban hatezer távfűtéses lakás van.

Havas András a szocialista képviselőket szólítja meg. Az alpolgármester arról értesült, hogy állami támogatásban részesítenék a távfűtésről leváló társasházakat. Ez az önkormányzatok stratégiáját is módosítaná. Kalmár István (MSZP) ígéretet tesz, hogy amint hivatalosan értesül a Havas András által említett egyeztetésről, tájékoztatni fogja a testületet. - Világpiaci árváltozások és kormányzati döntések elemzése helyett próbáljunk a felmerülő szociális problémákra összpontosítani, melyek megoldásra várnak - mondja a képviselő. Simon István beszél. Elmondja, jogszabályok szerint a kormány szabja meg, hogy mennyi legyen a lakossági gázár. A szociális problémák kezelése azonban az önkormányzat feladata. Hozzáteszi, Sopronban 1 milliárd 200 millió forint értékben történt panelkorszerűsítés, 400 milliós önkormányzati önrésszel. Tárgyalunk a Dalkiával a lehetséges árcsökkentésről, amint konkrétumról beszélhetünk, tájékoztatni fogjuk a közgyűlést és a lakosságot.


10.52:  Abdai Géza köszönti a sportolókat, akik az utóbbi időszakban öregbítették Sopron hírnevét. Köszönti Babos Tímea korosztályos tenisz-európabajnokot, Babos Zsuzsannát, aki testvérével párosban magyar teniszbajnok lett, Radasits Vilmos BMX-olimpikont és dr. Horváth Patríciát, aki a magyar női vízilabda-válogatottban a legjobb eredményt érte el. A sportolók - vagy képviselőik - oklevelet és virágot vehetnek át.
 
Az ülés elkezdődik, a képviselők a szavazógéppel megerősítik jelenlétüket: huszonketten vannak a teremben. Tájékoztatóval kezdődik a közgyűlés, mégpedig a Nyugat-Pannon Regionális Fejlesztő Zrt. rendkívüli közgyűlésről. Ezután a Bursa Hungarica ösztöndíjpályázat 2009. évi fordulójához történő csatlakozásról. Közben két képviselő bejött, így szavazáskor 24 igen az eredmény.

Megkezdődik a távhődíjakról szóló napirend tárgyalása.

Olvasóink írták

112 hozzászólás
 • 112. Intel 2008. szeptember 30. 18:29
  „105 mi akkor véleményeztük a városvezetést, viszont Te szavaidból itélve, most nagyon franko minden.

  Szívből kivánom Neked, hogy emelkedjenek meg kiadásaid, és a szemedbe mondja majd a gyerköcöd, hogy apa kik tették tönkre anno ezt a várost!
  Te pedig mondhatod majd, hogy akiket én választottam meg, és büszke lehetsz magadra...”
 • 111. jelenség 2008. szeptember 29. 14:23
  „Sikertelenség jelei a vársovezetés alapvető problémái.”
 • 110. Bokk 2008. szeptember 29. 10:41
  „Azt nem írtam a végére, hogy én sem látom. A városvezetésnek sikerült belemásznia egy klasszikus játékelméleti alapjátékba, a gyáva nyúl játékba - a klasszikus amerikai filmekből ismerős szituáció, két fél robog egymás felé az autójukkal, és aki kitér, az veszít. A probléma, hogy most már bárki rántja félre a kormányt az veszít. A még nagyobb gond, hogy a mi autónkkal mennek.”
 • 109. Hallgassék meg a másik fél? 2008. szeptember 29. 10:17
  „Sajnos a soproni önkormányzat haldoklik, agonizál, már csak percei vannak hátra.Vitára alkalmatlan.”
 • 108. mindigatutit 2008. szeptember 29. 10:02
  „az a baj,hogy 2év után sem látom az irányt”
 • 107. Bokk 2008. szeptember 29. 09:23
  „A vörös és narancssárga vitához. Én kívülállónak érzem magam, a hozzászólásaim egyikét sem találom sem ilyennek, sem olyannak, ha a különböző szavazásokon leadott voksaimra tekintek vissza, akkor se nyert egyik párt se. Viszont: az ország felosztása két színre csak azt eredményezi, hogy senki nem azt nézi mi lesz a jövőben (hacsak nem Damoklész kardját kell emlegetni), hanem azt, hogy tegnap ki mit vétett. Azt, hogy ezt a politikusok kezdték, és az emberek átvették, vagy az emberek kezdték, és a politikusok felerősítették csak a felfedezett igényeket, teljesen mindegy. Az, hogy x vagy y oldal kezdte, teljesen mindegy. Ha ez hoz szavazatot a konyhára, akkor ez lesz a politikában, ahhoz, hogy változás legyen, a mi igényeinknek kellene megváltozni.
  Egy másik gondolat: a jobb és bal oldal valójában egy értékrendszert jelent. Olyan értékeket, amelyek egyes társadalmi problémák más-más megközelítését adják, más válaszokat adnak megoldásukra. Mindegyik megközelítés jó, nincs abszolút igazság, demokráciában a választópolgárok eldönthetik, hogy többségükben melyik megoldáscsomagot szeretnék. A politika az értékek alapján kapott válaszok lefordítása tettekre. Az első probléma: a fentiek miatt, ha az emberek nem kérik, a politika nem áll elő megoldáscsomagokkal. (A másfeledik probléma: szerintem ma Magyarországon nincs meghatározó jelentőségű politikai párt, ha a baloldali értékek következetes képviseletét nézzük - de ez az én magánvéleményem.) A második probléma: egy város közössége kicsi ahhoz, hogy a különböző értékeket túl sokszor érvényesíteni lehessen, a jelenlegi magyar jogszabályi környezet nem teszi lehetővé nem ad ilyen lehetőségeket, a társadalmi alrendszerek igazgatása országos szinten történik. Én nem tudnék az elmúlt tíz évből egyetlen jobb- vagy baloldali értékeken alapuló városi döntést sem mondani. Kíváncsi vagyok, valaki tud-e. Az egyetlen, ahol számít a színezet, ha az országos és városi vezetés színe egyezik, akkor nagyobb eséllyel csordogál plusz pénz a nagyobbik közös kasszából. Ezek alapján a mindenkori városvezetést szerintem onnan érdemes megközelíteni, hogy mennyire hü** lüke. És ha innen nézzük, 2006-ban bizony Walter Dezsőnek állt a zászló, minden közvéleménykutatás ezt mutatta, a Fidesz valószínűleg nem is készült a város vezetésére, ezért is állítottak a városi polgárok előtt alig ismert embert a kampány élére, hogy ne belső ember bukjon. Az őszödi beszéd ,,sikere" igen sok szavazatot elvitt Walter Dezsőtől - direkt nem írok bal oldalt - és így is alig bukott. Sajnos a nem várt győzelem miatt a városvezetés szempontjából legfontosabb első év a város fejlődése szempontjából a semmivel telt, mivel nem volt semmilyen elképzelése arról, hogy mit is szeretne csinálni.”
 • 106. Bokk 2008. szeptember 29. 09:22
  „Tisztelt Kóczán Úr!
  Bár vannak olyan pellengérre állítható felesleges költekezések, amelyek felhozatala jól mutat egy politikai csatában, azok a tételek, amelyekkel dobálóznak, elenyészőek a hiányhoz képest a hitelek összegéhez képest. A probléma az, hogy - pártszíntől függetlenül - senki nem nyúlt hozzá a működési zavarokhoz. Ezt most szem teszik, pedig minél később jön el ez a lépés, annál nagyobb beavatkozás lesz szükséges. Hozzáteszem, a pályázatok eredményének egy része is csak a hiányt emelte (inkubátorház, Liszt). És jelenleg mindezt tetézi egy jövőkép nélküli, egységes rendszerbe foglalt tervek nélküli vezetés.”
 • 105. hajrá magyarok 2008. szeptember 28. 21:54
  „Kóczán Zoltán írja: Sosem állítottam, hogy az elmúlt politikai ciklus gazdálkodása jó volt . Számtalan hibát elkövettünk..
  Érdekes!! Hol volt intel, joco-k , Csaba Zsuzsanna , fc soproni és a többi fröcsögő vörös?
  Tényleg hol voltatok??”
 • 104. Kóczán Zoltán 2008. szeptember 28. 18:58
  „Tisztelt kendermagos!
  Nem hiszem, hogy tegeződnünk kéne, vagy ha mégis ismerjük egymást akkor siaskrostélyt fel és játszunk nyíltan!
  Ki lapul a kendermagos név mögött?
  Egyébként nem kellene keverni a tejszínt a kocsiszínnel, itt az Önkormányzatról beszélgetünk, és eddig normális volt a hangnem. Természetesen ha egy topikban a Kormányzati munkát elemezzük, akkor ahhoz is lesz véleményem.
  Addig kérem próbáljon meg Úriember maradni!”
 • 103. kendermagos 2008. szeptember 28. 16:13
  „arról énekelj zolikám,mennyi pénzt vont el az mszpszadi kúrmány 2006-óta az önkormiktól? ki vonta el pl az illetékbevételek nagy részét? szocik és hiszerolibek akkor okoskodhatnának, ha az elmúlt 6évben csökkent volna az államadósság”
 • 102. Kóczán Zoltán 2008. szeptember 27. 19:57
  „Jaj és még valami:
  A korábbi vezetés hitelei a működési költségek finanszírozása
  ( EZ NAGY-NAGY A HIBA) mellett a pályázati lehetőségek önrészét jelentették. például egy 50-90%-os támogatottságú pályázat mellé hitelből tettük le a hiányzó saját részt.
  Sosem vett fel a korábbi vezetés "szabadon felhasználható" hitelt.”
 • 101. Kóczán Zoltán 2008. szeptember 27. 19:51
  „Tisztelt Fóumozók!
  Sosem állítottam, hogy az elmúlt politikai ciklus gazdálkodása jó volt. Számtalan hibát elkövettünk, aminek mindig hangot adtam. A belső megbeszéléseken a városvezetésben is, de ha valaki az elmúlt időszak közgyűléseit figyelemmel kísérte a nyilvánoság előtt is. Nagy hiba volt, hogy a működési költségekhez mi sem, de a mostaniak sem nyúlnak hozzá. Mindenki ígérte, Mszp, Fidesz, Szövetség Sopronért, de erről kemény és következetes véleménye az Mszp-ben egyedül a Hruby Jóskának volt és mint koalíciós partnernek az SZDSZ-nek. Persze elfújtak, mint pihét a szél...
  Az adósságspirálról: 2002-ben 1, 5md ft körül volt az adósság, 2006-ban 6,5 md, amit most 9,5-el toldanak meg, vagyis 2010-re 16 md lesz....
  Az elmúlt két évben két kézzel pazarolt a vezetés, perek, ügyvédek, budapesti focicsapatok, termálkútfútrás stb. Már megnyert pályázatok, hibás adminisztráció miatt fel nem használt tízmillióit fizettük vissza....mégis hitel nélkül ment a szekér. Tehát mégsem volt olyan rossz a 2006-os állapot,mint mondták?
  A szavazáson természetesen én sem vettem részt.”
 • 100. mindigatutit 2008. szeptember 27. 11:31
  „úgy látszik nem érted.na mindegy”
 • 99. dezsőke 2008. szeptember 27. 10:41
  „98-as

  Megint nincs jobb dolgod, mint hülyeságeket írogatni?”
 • 98. mindigatutit 2008. szeptember 27. 09:27
  „96-os
  gondjaid vannak a szövegértelmezéssel?”
 • 97. Intel 2008. szeptember 26. 18:14
  „Ma megint csak Dr Simon nyilatkozott, Fodor meg sehol.
  Hihetetlen micsoda egy tutyi mutyi banda ez!

  Én már csak azt várom, hogy mikor kellenek a soproni dühös állampolgárok elől menekülniük a városból!
  Nem tudom ehhez mit szol a Soproni szélső jobb?

  Amugy ezt a sorsot, a soproni választok szavazták meg, mert ök szavaztak ezen emberkékre...”
 • 96. dezsőke 2008. szeptember 26. 17:07
  „94!

  Frappánsan megfogalmaztad a saját tevékenységedet! "csak írkálsz hülyeségeket, mert nincs jobb dolgod" Nagyon jól látod a helyzetet. De akkor meg minek írkálsz, ha te is tudod, hogy hülyeség.

  95!

  Egyeértek veled, én is pont azt mondom, hogy mindegy, milyen pártnak a tagja a hitelt felvevő. Éppen ezért nevetséges sokak hozzállása, mert ők nem azt nézik, mit tesznek, hanem azt, hogy ki teszi.”
 • 95. meti 2008. szeptember 26. 15:35
  „Dezsőke!
  A hitel felvétellel nem az a probléma hogy milyen színű a döntés hozó! A politikusaink egy része egyébként is kaméleonként változtatja színeit, nem kell messzire menni, hogy ilyet találjunk!
  A problémát abban látom, hogy nincsenek alternatívák amelyikből kiválasztanák a legjobbat! Egy lehetőségből választani, nem egy felelősségteljes döntés!
  Az alapos döntés előkészítés helyett, alapos egymásra mutogatás zajlik, hibás mindenki, csak "ÉN" a városvezető vagyok tévedhetetlen! Te nem így látod?”
 • 94. mindigatutit 2008. szeptember 26. 15:24
  „93
  kikre gondolsz,hogy nem fizetnek adókat?honnan tudod,ha egyáltalán tudsz valamit?vagy csak írkálsz hülyeségeket,mert nincs jobb dolgod”
 • 93. dezsőke 2008. szeptember 26. 14:31
  „Annyira tetszik, hogy azok aggódnak legjobban a kölcsön visszafizetésén, akik már ma sem fizetnek egy kanyi adót sem.
  Milyen érdekes dolog az elfogultság. Ha sz MSZP-s önkormányzat vesz fel hitelt, az jó. Ha az MSZP-s kormány vesz fel hitelt, az még jobb. Ha a Fideszes önkormányzat vesz fel hitelt, az a legszörnyűbb dolog a világon. Nem furcsa?
  Ezzel persze nem azt mondom, hogy én feltétlenül egyetértek a hitelfelvétellel.”
112 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztonsági őr már van a mélygarázsban

Sopron - Biztonsági őr már dolgozik a Petőfi téri mélygarázsnál, de az autósok számára továbbra is… Tovább olvasom