Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 7°C

Közgyűlés: A szocialisták aggódnak a kórházért

Szó volt a buszjegyár emelésről, a Petőfi-színházról, a holdingról. Az elmúlt nyolc év sem maradt el.


16. 52. A közgyűlés véget ért.

16. 41. Az utolsó napirendi pont témája az volt, hogy a közelmúltban kibocsátott kétmilliárd forint értékű kötvény lejárati ideje alatt miképpen alakul az önkormányzat várható bevétele és kiadása.

16. 29. A közgyűlés rendkívüli ülésben folytatódik. Két napirendi pont van.

A Raabersport Kft. Felügyelő Bizottságába választanak meg tagot.

A titkos szavazás után eldőlt, hogy a közgyűlés Magas Lászlót delegálja.

15. 15. Sürgősségi előterjesztésben tárgyalják a Soproni Erzsébet Oktató Kórház átadásával kapcsolatos intézményi előirányzat-módosításokat.

Biczi Lászó: Mit tudunk a kórház átadás-átvételéről? Pár nap múlva nem lesz Sopronnak kórháza. (Ezt nagy felzúdulással fogadta a Fidesz frakció).

Király Attiláné osztályvezető válaszol: Ahogy az előterjesztésben is szerepel, az Országgyűlés megtárgyalta a törvényjavaslatot, amelyet már elfogadtak, de még nem hirdették meg. Ebben szerepel, hogy a kórház május elsejétől állami fenntartású lesz. Az átadás-átvétel gazdaságilag úgy fog zajlani, mint az a tűzoltóság esetében volt. 60 nap áll rendelkezésre a beszámoló összeállítására, azaz a közgyűlésen többször lesz még téma a kórház.

Varga Gyula is kérdez. A tulajdonos mit lépett erre? Vagy csak egyszerűen, szokás szerint fejet hajtott.

Simon István: Az Országgyűlés a hatalommegosztás elve alapján hozza a jogszabályokat. Így született egy törvény, amely alapján folyik az eljárás.

Biczi László: Mit lehet tudni az eddig fejlesztések kompenzálásáról?

Dobos József: Az átadással kapcsolatos kormányrendeletek még nem jelentek meg. Úgy tudni, hogy az elmúlt öt év működési és pályázati támogatások önrészét megtéríti az állam a városok részére. De ezt nem lehet még megerősíteni.

Varga Gyula nem nyugodna meg úgy, ahogy azt Simon István lerendezte. A kórház esetében volt már összefogás, amikor dr. Molnár Ágnes államtitkár és Firtl Mátyás országgyűlési képviselő együtt demonstráltak azért, hogy súlyponti intézmény legyen a soproni. Sopronnak sok 10 milliárd forintos vagyona veszik el napokon belül, most is össze kellene fogni, hogy ne így legyen.

Abdai Géza alpolgármester nem tartja szerencsésnek a két dolog összemosását, hiszen az akkori kormányzat meg akarta, hogy a soproni kórház nem legyen súlyponti. Most nem erről van szó, hanem arról, hogy a városban marad az intézmény. Sőt, az ellátás színvonala növekedhet is.

Simon István: tudjuk, a szocialisták történelmi bűne, hogy eladósították a családokat, az országot. Bűnük volt az is, hogy a nagy ellátó rendszerekben semmiféle változtatást nem hajtottak végre. A Fidesznek kormányra kerülésekor foglalkoznia kellett a devizahitelesek helyzetével, a reformokkal, hozzá kellett nyúlnia az Alkotmányhoz, az önkormányzati rendszerhez, az oktatáshoz, és az egészségügyhöz is. Ezt nem ad-hoc jelleggel teszi, hanem felkészülten és tervszerűen.

Be kell látni, hogy az egészségügyi rendszer átalakítása korábban számos akadályba ütközött. A lényeg az, hogy az ellátás jobb legyen, és erre most megvan a garancia.

Gőbl Gábor: Sopron elég jelentős hitelállományt nyög, és számos épület van jelzáloggal terhelve. A kórházon van-e jelzálog, vagy ez tiszta?

Simon István: Nincs rajta jelzálog.

Gőbl Gábor: Mit lesz a város magatartása abban az esetben, ha tulajdonba vételt követően olyan szakmai vélemények lesznek, hogy az állami oldalról nincs megoldva a finanszírozás?

Simon István: Felmérték a kórházakat, a lakosság egészségi állapotát. Ezek alapján alkották meg, hogy az egyes kórházakhoz mekkora terület és lakosságszám tartozik. A soproni Kapuvárig terjed és 120 ezer embert lát el. A minimumfeltételeket is meghatározták, és ehhez a működési forrást is hozzárendelték. Nem várható, hogy a pénzügyi helyzet rosszabb lesz.

Varga Gyula hozzászól: Az esetleg, a várhatóan, a reményeink szerint nem nyugtatják meg a betegeket. Megint szóba került a szocialisták helyzete, ők is sokat akartak tenni, de mostani kormányzó erő mindet megtett azért, hogy ezt megakadályozza. Például vizitdíj. Az aggály most az, hogy a kevésbé tehetős emberek az egészségügyi ellátáshoz a jövőben a mostaninál még kevésbé fognak hozzájutni. Nőhet a várólista is. A kórház a soproniak tulajdona is.

Biczi László: Simon István beszéde őt inkább egy propaganda beszédre hasonlít, semmit érvelésre. Lehetne érdemi vitát folytatni arról, hogy kell-e egy ekkora kórház Sopronnak. Ám erről nem volt társadalmi és szakmai egyeztetés. Az már furcsa, hogy hétfőn szavaztak a Parlamentben arról, hogy kedden állami lesz egyebek mellett a soproni kórház is. A jegyző is csak hallomásból tud néhány fontos dolgot. Mi lett volna, ha ezt a kapkodást az MSZP-s kormány csinálná? Lenne hozzászólás az biztos.

Rádonyi László: Érdekes az anyanyelvünk. 2006-os októberi események a sajnálatosak, és nem az amit Varga Gyula annak nevez. Az MSZP-nek a vizitdíj a fontos, meg az, hogy mit lehet privatizálni. A Fidesznek pedig az, hogy jól működjön a rendszer. Hiszünk abban, hogy jó lesz a kórházi ellátás.

Kalmár István: Itt most mi nem vagyunk kompetensek, mert a fejünk fölött már megszületett a döntés. Az döbbenetes, hogy az elmúlt 20 év alatt 25 milliárdos kórházi fejlesztés megy állami tulajdonba. Ha nem veszik el a magánnyugdíj pénztári befizetéseket, akkor az elmúlt két évben is nőtt volna az államadósság - reagált Simon István szavaira. Egy koncepció, hogyan lehet előkészített, amikor az átadás- átvételhez szükséges kormányrendeletek hiányoznak? Lesznek-e garanciák, hogy megmaradnak az ágyszámok, az osztályok.

Magas László (Fidesz): Alaposan előkészítették az átadás-átvételt. Az MSZP-s Rácz Jenő is kijelentette, hogy megtörténtek az előkészültek.

Biczi László: Nem tudjuk, hogy a kórház miatt felvett hiteleknek mi lesz a sorsa? A város fizeti majd, vagy ezt is átvállalja az állam? Ezt sem a jegyző, sem az alpolgármester, sem a könyvvizsgáló nem tudja. Városvezetői szinten tehát nem volt egyeztetés.

Bebesi József példákat sorolt, hogy milyen viszonyok a kórházban.

Kalmár István: Itt a lehetőség arra, hogy kihasználva a jó kormányzati kapcsolatokat plusz forrásokat szerezzen a város. Országos szinten 2500 ágy szűnik meg, arra nincs garancia, hogy Sopronban nem lesz csökkentés.

Abdai Géza: Lehet, hogy igaza van az ellenzéknek: követeljük vissza az egészségünk érdekében eddig beletett pénzeket. De akkor ne csodálkozzunk azon, hogy bizonyos esetekben Győrbe kell mennünk. Ezt a felvetést nem lehet értelmezni.

15. 03. A 2011. évi zárszámadás következik.

Biczi László szól hozzá, miután kérdés nem volt. Túl sok izgalmat nem tartalmaz a zárszámadás, hiszen a tavalyi költségvetésről van szó. Kiemelte, hogy a bevételi tervezetek ezúttal sem teljesültek. Ez a forrás tehát nem állt a város rendelkezésre. A helyi adókat nézve, a város erősnek mondható. A gazdasági válság miatt szerencsére nem csökkent az iparűzési adó bevétel.

A 17 milliárd forint feletti hitel- és kötvényállomány viszont fájó. A helyzet mér kezd kezelhetetlen lenni, a kiút nem nagyon látszik. További bizonytalansági tényező egyes városi intézmények állami kézbe adása.


15. 00.

Módosították a Szervezeti és Működési Szabályzatot, több megnevezés pontatlan volt benne ugyanis.

14. 48.

Módosították a szabályozási tervről szóló önkormányzati rendeletet. Erre azért volt szükség, mert a kormányhivatal felhívta a figyelmet: több olyan kitétel is szerepel ezekben, amelyek a magasabb szintű Országgyűlés által elfogadott törvényben nincs.

Dobos József jegyző arról tájékoztatta a testületet, hogy meglátásuk szerint nem kell hatályon kívül helyezni a Fertő tavi víztelepről szóló rendeletet, viszont ezt is módosítják.

A részletek itt érhetők el >>


14. 40. Változnak a térítési díjak. Az új összegek itt érhetők el >>

Az ülést Simon István alpolgármester vezeti.

14. 35. Folytatódik a munka. A talajterhelési díjról szóló előterjesztés a téma.

Az erről szóló írásunkat itt találják >>

13. 05.

Ebédszünet. A közgyűlés délután fél háromtól folytatódik.

13. 02.

A város csatlakozik a QUEST projekthez.

13. 00.

Licittárgyalásra hirdetik meg a Sopron Várkerület 23. szám alatti üzlethelyiséget. Azaz értékesíteni fogják majd. A tervezet szerint 62 millió forintos induló áron adnák el ezt. Igaz, egy másik cég csupán 30 millió forintra saccolta meg a helyiség értékét.

Gőbl Gábor azt javasolja, hogy azzal az értékbecslő céggel a jövőben ne kössön szerződést a város, amely féláron határozta meg az üzlethelyiség értéke. Ők ugyanis 30 millió forint induló árat állapítottak meg.

12. 58.

A hulladékszállítás díja tíz százalékkal emelkedik.

A témáról szóló írást itt érhetik el >>

12. 55.

Az STKH 2011. évi beszámolóját és az idénre szóló üzleti tervét elfogadták.

12. 50.

Elfogadták az FKL Sportszolgáltató Kft. 2011. évi beszámolóját és az idénről szóló üzleti tervét.

12. 26.

A Soproni Vízmű Zrt. május 11-én tartandó közgyűlésén szereplő napirendek a téma. A legfőbb kérdés az, hogy a város kit jelöl majd a cég vezérigazgatói posztjára. Erről végül a vízmű elnöksége dönt.

Gőbl Gábor kérdésére válaszolva Gyarmati László vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy hatan pályáztak a vezérigazgatói posztra. Rádonyi Lászlón kívül még két soproni pályázó volt.

Kalmár István: Szerinte ne legyen követendő minta, hogy egy várost vezető politikus menjen át a cég vezetésbe, ám messzemenően elismeri Rádonyi László szakmai felkészültségét.

A titkos szavazás után eldőlt, hogy a város Rádonyi Lászlót javasolja a vízmű vezérigazgatójának. A cég május 11-i közgyűlésén Fodor Tamás polgármester ezt az álláspontot képviseli majd.

12. 24.

A Soproni Városfejlesztési Kft. 2011. évi üzleti beszámolóját és az idei üzleti tervét elfogadták.

11. 33.

A Sopron Holding Zrt. 2011. üzleti évéről szóló beszámoló elfogadása a téma.

Biczi László kérdez: méh az idén megtörténik az Inkubátor házból való kiköltözés? A városvezetés, hagyja-e a céget becsődölni. A parkolási rendszert ki fogja üzemeltetni? Esetleg külsős vállalkozás?

Komornoki László igazgató válaszol: mindenképpen el kell költözni. Vannak érdeklődök, akik bér irodaházat szeretnének kialakítani az Inkubátorházban.

Biczi László: Ha megvalósul a költözés, és üresen marad a mostani központ, akkor mennyit tudnak megtakarítani?

Komornoki László bízik abban, hogy nem lesz üres négyzetméter. A kiadásokat kell csökkenteni, így ha kell, akkor olcsóbban adják bérbe. Az épületet mostantól számított 5 éven belül értékesíteni kell, ebben van kockázat igen.

Rádonyi László: mi lesz közműszolgáltatókkal, akik most is itt bérelnek irodát?

Komornoki László: A város valamikor úgy intézkedett, hogy az EON 2014 év végig kedvezményesen lakhat itt. Amikor ez a szerződés lejár, akkor megvizsgálják, hogy ott maradnak-e vagy sem. Az elképezés az, hogy a holding összes ügyfélszolgálatát elvisszük a Magyar utcába. A többiek nevében nem tud nyilatkozni.

Gőbl Gábor: a holding folyamatosan válság menedzsel. Az egyik ilyen probléma a parkolás: fennállhat az a helyzet, hogy nem tudják tartani a várossál megkötött szerződést. Mi a városvezetés álláspontja ez ügyben?

Komornoki László: a holding pénzügyi terve a lehető legrosszabb lehetőséget írja le. A városvezetés kérése az volt, hogy tartsuk be az idei költségvetésünket. Tavaly például ötven fővel csökkent a holding létszáma - ez is a spórolást szolgálta. A parkolás üzemeltetésnél a város 8 százalékos bevétel növekedést vár el.

Simon István: A tulajdonos önkormányzatnak vannak elvárásai a saját cégei felé. Ez pedig a minimum nullszaldós eredmény elérésre.

Biczi László szól hozzá: elfogadja Simon István válaszát, de ő ettől nem lett okosabb. A holding üzleti terve tartalmazza, hogy ezen feltételekkel ezt a céget idén nem lehet működtetni. Túlzott mértékűnek tűnik, a parkolási rendszerből való forráskivonás. A rossz kormányzati intézkedések miatti kötelező béremelést sem kompenzálta a város.

Rádonyi László: A beszámolóhoz sokat nem lehet hozzátenni, mert fennállhat az utólag könnyű okosnak lenni. Az a véleménye, hogy egy üzleti terv elfogadása fontos, egy társaság életében. Ám ez bármikor módosítható évközben.

Gőbl Gábor: A Fészek lakóparkkal kapcsolatos, a város kezdeményezte per hol tart?

Simon István: A hozzászólásoknál tartanak - mondja. Az éves beszámolóban az olvasható, hogy a holdingnak mintegy 130 millió forintos a veszteség. Nehéz helyzetben gazdálkodott a cég, csökkentek az önkormányzati megrendelések. A távhő és a lakbérek esetében pedig nem olyan jó a fizetése fegyelem. Jelentős kiadás az appartmanház ügye, amelyet még az előző városvezetés idejéről maradt rájuk. A mélygarázs is komoly veszteségeket képez. Ha mindezeket számba vesszük, akkor elfogadható a veszteség mértéke.

Biczi László: Szerinte a probléma nagyon súlyos. Bízik benne, hogy a városvezetés is tudja: a holding sorsa nagyon fontos a város szempontjából. A mélygarázzsal kapcsolatos veszteség pedig megfeleződött.

Simon István: a városnak az a terve, hogy a parkolási díjakból többet fizessen be a városnak, és a rendszer fenntartására kevesebbet költsön. A város érdeke, hogy a 400 millió forintból minél több érkezzen be az önkormányzathoz.

Fodor Tamás: Ne nézzen ki úgy, hogy nyereséges a mélygarázsi üzletág. Erre lehet, hogy szükség van. Ám, ahogy ezt az örökségből megkapta a város, úgy fenntarthatatlan. Nehogy bombaüzletként állítsuk be ezt. Az MSZP-s városvezetés döntései miatt, sok kiadása van a holdingnak. Ilyen örökséget hagytak ránk.

Kalmár István: Biczi László nem azt mondta, hogy ez egy bomba üzlet, hanem azt, hogy jó a folyamat. Szerintünk is szükség van a mélygarázsra.

Simon István: 2006-ban a távhő tekintetében olyan szerződést kötött az MSZP-s városvezetés, hogy több százmillió forintos kötbér kifizetése fenyegeti a holdingot.

Biczi László: Nincs értelme hat évre visszamenőleg mutogatni. Mert akkor személyeskedő vita lesz.

Rádonyi László: A gázmotoros szerződést teljesen felesleges volt megkötni. Semmi sem indokolta ezt.

Gőbl Gábor: Amikor Biczi László azt mondja, hogy az évekkel ezelőtti dolgokkal nem kell foglalkozni, akkor ezt a liberalizmus csúcsa. Az MSZP-sek érdeke, hogy minimalizálják az akkori rossz döntésük árát. Miközben most arról értesültünk, hogy az akkori rossz döntés miatt, lehetséges, hogy hatalmas összegű kötbért kell kifizetni. Ezt a felelősséget nem lehet csökkenteni.

A Sopron Holding idénre szóló üzleti tervét nem fogadták el.

11. 16.

Kalmár István tesz fel kérdést Nyerges Ferencnek: Darvai Ilona lemondása, valóban Huszti Péter távozása miatt történt?

Nyerges Ferenc csak sejti, hogy miért mondott le. Szerinte ez egy jó indok volt, hogy felhasználta Huszi Péter nevét.

Kalmár István: Miért volt ez a volt igazgató asszony számára kardinális kérdés?

Nyerges Ferenc válasza: Huszti Péter jelentős rendező és színész is, ezért megkapta a javadalmazását. Először tavaly jeleztem Huszti Péternek, hogy nem jó úton haladunk, változtatni kellene a befogadó színházi koncepción. Idén januárban járt le a szerződése, és már korábban jeleztem, hogy nem látom indokoltnak a hosszabbítást.

Kalmár István: A Pro kultúra éves nyeresége 40 millió forint. Miért kellett bérbeadni GYIK-ot, hiszen ezen 30 millió forintot spóroltak meg? A számok alapján minden maradhatott volna a régiben.

Nyerges Ferenc: Azért volt erre szükség, mert nem engedhettük meg a veszteségeket. Tudni kell, hogy a Petőfi-színház színház adta a nyereséget. Egy céget lehet tücsök és hangya módjára működtetni. Mi az utóbbit választottuk. Az átépítés után, 2014-től a Barlangszínházat fenn is kell tartani. Ezen összeg éves szinten mintegy 150 millió forint, ám ehhez tartalékot kell felhalmozni.

Kalmár István hozzászól: szerinte okosabbak nem lettek. Az aggodalom kölcsönös, mindenki a színház javáért szeretne tenni. Nagy becsüli a GYIK üzemeltetőjét, vannak példaértékű rendezvények. Ám most teljesen más az attitűd, mint amikor a régi rendszerben működött. Jogos lehet a cél, hogy tartalékot képezzenek, ám ettől még nem kellett volna bébe adni a GYIK-ot.

Gőbl Gábor: Felhívja Kalmár István figyelmét, hogy néhány hónappal ezelőtt a GYIK üzemeltetőjével kapcsolatban nem volt ennyire türelmes, és emiatt bírósági ügyek is lettek. Most alacsonyabb összegből lehet a termeket bérbe venni, mint korábban.

Mágel Ágost: Most gazdasági jellegű előterjesztés van napirenden, de minden mindennel összefügg. Meddig hazudoztak a városban, a médiába, hogy bezártuk a GYIK-ot? Miközben csak át lett szervezve, és a látogatottsága nőtt. Jót tettünk.

Kalmár István: Egy per van ezzel kapcsolatban. Ez arról szól, hogy be volt-e zárva a GYIK?

Bebesi József örömmel hallotta, hogy az Universitas Kft. jól működik, hiszen ő ennek a cégnek az alkalmazottja.

Az előterjesztésről szóló írás itt érhető el >>


11. 13. Elfogadták a Foreno üzleti beszámolóját. Most a Pro kultúra van soron.

10. 18. Kis változás van a napirendi pontok sorrendjében. A helyi tömegközlekedésről szólót előre vették, így ezzel kezdődik a munka.
A Kisalföld Volán felügyelő bizottsága is megtárgyalta az előterjesztést.

Bebesi József (LMP) kérdez, a szociálisan rászorultak és a rokkantak továbbra is vásárolhatnak-e nyugdíjas bérletet. Pócza Mihály, a volán társaság vezérigazgatója válaszában elmondta, hogy aki rendelkezik a szükséges igazolásokkal, akkor vásárolhat.

Biczi László (MSZP) is kérdez. Elmondja, hogy most 2013-ig terveznek szerződést kötni, a szokásos egy év helyett. Hét millió forintért rendeltek meg forgalom racionalizálással kapcsolatos tanulmányt. Miért, hiszen nem is ez alapján ritkítják májustól a járatokat? Horváthné Seregély Jolán osztályvezető válaszol: szerinte a felülvizsgálat szükséges és indokolt.

Kalmár István (MSZP) is kérdést tesz fel. A város most jótáll a volán tavalyi veszteségeiért. Közel 200 millió forint sorsa azonban még kérdéses. Ez a ki nem fizetett költség 2009. és 2010. évben keletkezett. Ezt is a város fizeti majd meg?

Pócza Mihály: ebben a témában egyeztetések folynak. A számokért vállalja a felelősséget.

Biczi László: Az eddig tapasztaltak alapján, miként érinti a járatcsökkentés az utazóközönséget. Lesz-e zsúfoltság?

Pócza Mihály szól ismét, az eljutás lehetősége biztosított. A hatásról később szeretne választ adni. Összességében úgy látja, hogy város költségvetését figyelembe véve jó megoldás született.

Gőbl Gábor (Jobbik): Nem lepte meg a városvezetést, hogy tavaly a volán felé 110 millió forint lett a ki nem fizetett összeg. Mit terveznek idénre? Gondolkodnak-e azon, hogy radikális járatszám ritkítás legyen?

Simon István alpolgármester válaszol. Eddig decemberben döntött a közgyűlés a jegyek, bérletek árairól, valamint a menetrendről. A törvényben szerepel, hogy a szolgáltatónak minimális hasznot kel termelnie, valamint az is, hogy az év közben keletkezett veszteséget kompenzálni kell. A város ragaszkodott a szolgáltatás minőségéhez, a járatok számához. S ezért adtak 60-80 millió forintos támogatást, s ennek 120 százalékát lehetett megpályázni az államnál. Ez utóbbit csak részben kapta meg a város. A volán jelezte az év végén, hogy a számos változás miatt, hogy nem jött ki az év elején kalkulált összegből. Így egy pót költségigénnyel lépett fel a. Ezt a városvezetés vitatta. Tavaly 110 millió forint többlet költséget mutatott ki a volán hitelt érdemlően, ezt öt százalékos kamat mellett másfél év alatt fogjuk kifizetni. A korábbi évek hiányról tovább egyeztetünk. Ám ez nem csak soproni probléma, hanem szinte az ország összes városát érinti.

Kalmár István: A költségvetésben 80 millió forint szerepel a veszteség kompenzálására. A kérdése az, hogy ez a pénz idénre elegendő lesz-e?

Pócza Mihály: Úgy gondlom, hogy a költségvetésükben egy kritikus elem van, mégpedig az üzemanyag ár. Minden ettől függ, a bérek, az amortizáció, a fejlesztési összeg az fix.

Simon István kiegészít. Abban állapodtak meg, hogy az év első négy hónapjára a tényleges költségek alapján számolnak el. A futásteljesítmény 15 százalékkal csökken, a jegyár emelkedik, így jelen pillanatban az várható, hogy idén nem lesz többlet igény. Az már másik dolog, ha az ÁFA 50 százalékra emelkedik fel, vagy a gázolaj ára 600 forint lesz literenként. Persze, ezek extrém példák voltak.
Bebesi József szól hozzá a témához. Nem örülnek, hogy emelkedik a tarifa, csökken a járatok száma, illetve megszűnnek egyes járatok. Ezek így egyszerre soknak tűnnek.

Biczi László: Jó, hogy szembesültünk a valósággal. Hiszen az állami támogatással mindig felül terveztek, mert nem jöttek be a pénzek. Az már rossz, hogy ez a felismerés negatívan érinti az utazóközönséget. Az pedig megmagyarázhatatlan, hogy egy fel nem használható tanulmányért miért kell 7 millió forintot kifizetni.

Mágel Ágost (Fidesz): A közösségi közlekedés témája 1990-től minden egyes testületnél csodálatos vitát gerjesztett. Miért kellett megrendelni a felmérést? Az a tudás, amely egy ilyen anyag létrehoz, a jövőben fontos. Meg kell tudni, hogy a lakosok mit szeretnénk. Tudnunk kell, hogy milyen szolgáltatást kell teljesítenünk. A tudás megszerzéséhez erre szükség van. A település szerkezete átalakult. Egyes városrészeket be kellett vonni a helyi közlekedésbe. A közlekedés biztosítása közös érdek, így arra kéri az ellenzéket, hogy működjenek közre. Ha ezt nem szeretnék, akkor menjenek haza.

Rádonyi László (Fidesz): Aki egy kicsit is ismeri a város közlekedését, az tudja azt, hogy a város tömegközlekedési szerkezete nem a legoptimálisabb. Ezért tenni kell valamit.

Biczi László: Minden tanulmány fontos. Szerinte mindig rossz ütemben állnak hozzá a munkához, ezt a tanulmányt idén például nem is lehet felhasználni. Főleg most, amikor mindegy egyes millió forintra szüksége van a városnak.

Simon István: Könnyen be lehet látni, hogy a volánnak jelentős költségei vannak a buszok közlekedtetésekor. Az önkormányzat több terhet már nem tud vállalni a közösségi közlekedtetés finanszírozásra. Tudományosan kell megvizsgálni, hogy az egyes járatok mennyire kihasználtak. Korábban azt mondták, hogy Puskás a legjobb focista. Most már azt is nézik, hogy egy meccsen mennyit szerelt a játékos, mennyi gólpasszt adott, mennyit futott, milyen teljesítményt nyújtott. Szóval összetett a probléma.

Rádonyi László szerint, ha tudnak 7 millió 1 forintot, akkor már megérte a tanulmányt.

Kalmár István: az önkormányzatnak vannak alapfeladati, a tömegközlekedés is ide tartozik. A 80 millió forintos kompenzáció évek óta ugyanakkora. Az inflációval sem emelték a díjat. A mindenkori városvezetésnek van felelőssége. Csökken a megtett kilométer, csökken a járatok száma, 6.3 százalékkal nőnek a díjak. Bizonytalanság van: elég lesz-e a 80 millió forint? Maximum időt nyertünk, hiszen a város nem tud többet fizetni. Végső soron azonban a lakosság nyakába lett varrva a költség megfizetése.

Abdai Géza (Fidesz) alpolgármester: Megvan annak a diszkrét bája, hogy az ellenzék hívja fel a városvezetés figyelmét, hogy mi a kötelességük. Miközben éppen most dolgoztak ki egy megoldást, pont akkor támadják ezt a tanulmány. Ez farizeus dolog. Hiszen, miként gondolkodjunk felelősen, ha nincs meg a háttár tanulmány. Ha ez nem lenne, akkor meg ez lenne a baj.

Mágel Ágost: Az MSZP-s ellenzék legyen szíves a város érdekét előtérbe helyezni.

Fodor Tamás (Fidesz) polgármester: nem 7 millió forint a költség, ez rossz adat.  Nem túl helyes dolog, rosszul idézni pénzeket a költségvetésből. Ha ezt nem készítettjük el, akkor az lenne a kritika az ellenzék részéről. A koncepció nem készülhet el egy nap alatt, hosszú távra kell tervezni. Felül kell vizsgálni a közlekedés rendszerét, hiszen változik az élet. A valós helyzet megismeréséhez kell a tanulmány. Más városokban sokkal nagyobb a hátralék, mint Sopronban. Senki ne gondolja azt, hogy ez csak a mi problémánk. Sopron specialitása, hogy viszonylag kevés a fizetőképes utas. Igen, kell a járatrikítás, mert igazodni kell az igényekhez.

Biczi László: Nem ismerem a szerződést, ám a költségvetésben valóban 7 millió forint szerepel, ám a szerződést pontosan nem ismerem.

Az előzetes írásunk itt érhető el >>

10. 15. Elkezdődött a közgyűlés. Hiányzó képviselő nincs.

10. 02. Egyelőre nem kezdődött el a közgyűlés. Nagyon sok a meghívott vendég. A képviselők még egyeztetnek egy utolsót. Két rendkívüli napirendi pont bejött közben. Maratoni nap elé nézünk.

Előzmény:

A közgyűlés minden bizonnyal rábólint arra a lehetőségre, hogy a Soproni Szociális Intézmény pályázhasson a bentlakásos intézményei korszerűsítésére. A pályázat önerőt nem igényel. Várhatóan ezzel a sürgősségi indítvánnyal indít holnap Sopron képviselő-testülete, aztán a város társaságait teszik mérlegre. A Foreno Foglalkoztatási és Rehabilitációs Nonprofit Kft.-vel kezdik, a tavalyi évről szóló beszámoló és az idei üzleti terve lesz a téma.

Aztán következnek sorban a város társaságai: a Pro Kultúránál a közhasznú szerződéseket is át kell tekinteni, nagy falat a Sopron Holding gazdálkodása is (ráadásul az anyagot csak később kapják meg a képviselők), aztán a Soproni Városfejlesztési Kft. kerül sorra, majd az F. K. L. Sportszolgáltató Kft. és az STKH Kft., ahogy a többi társaság is, ahol az önkormányzatnak tulajdonrésze van.

Valószínűleg zárt ülésen hagyják jóvá, ki legyen a vízmű igazgatója, ám a véglegesítéshez még a társaság közgyűlésének döntése is kell. Ugyan tavaly döntött a közgyűlés a szemétszállítási díj tízszázalékos emeléséről, ez a hatályos törvények miatt majd csak május elsejétől léphet életbe – áll a képviselők elé kerülő anyagban.

Úgy tűnik, sikerül a megegyezés a Kisalföld Volán és az önkormányzat között, így a közlekedés biztosítására kötött szerződés részletei is az ülés témájává válhatnak. Szavaznak arról is, hogy közel 62 millió forintért értékesíthessenek egy várkerületi üzlethelyiséget. Amennyiben a testület jóváhagyja, a jövőben talajterhelési díjat kell fizetnie annak, aki még nem kötött rá a csatornahálózatra. Emelik a térítési díjakat is, többek között a gyermekétkeztetésben, és a zárszámadás is a képviselők elé kerül.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. 1soproni 2012. május 01. 11:55
  „Szilaj!
  Csak nem az euro árfolyam miatt aggódtál abban az időben?
  Most jól jön neked ez a 280-300 közötti árfolyam, nem?

  Akkor is voltak aggodalmak, de mostaniak magasan felülmúlják azokat.”
 • 22. kertész 2012. május 01. 08:37
  „Európa legmaflább városvezetése,mert nem tudja nyereségessé tenni a mélygarázst.Ezért állunk ilyen nagy hiánnyal az ország városai élén.”
 • 21. FREDDY/S 2012. április 30. 09:12
  „Fejlesztés nélkül nincs fejlődés, a bezárt cégek bevétele pedig egy picikét hiányzik a hosszútávú célok megvalósításában, nemde...”
 • 20. SZILAJ 2012. április 30. 07:56
  „17.Primax Miért, te aggódtál valamiért is a "böszme" időkben ??? Én aggódtam. Sajnos be is igazolódott.. De te ezt nem így látod... Te csak narancsozni tudsz,meg csinovnyikozni.”
 • 19. 1soproni 2012. április 28. 11:48
  „Vajon a Biczi-s cikknél miért szüntették meg a hozzászólás lehetőségét?”
 • 18. mindigatutit 2012. április 28. 10:24
  „"Hasonló módon nem tudtak megújítást hozni a tömegközlekedés finanszírozhatóságába sem"-mondja pongráczné akkor ,mikor náluk az a megoldás,hogy fele járat drággább jegy.ehhez csak gratulálni lehet”
 • 17. Primax 2012. április 27. 21:17
  „7. SZILAJ !
  Na, a narancsosok - bezzeg - nem aggódnak semmin sem...XD”
 • 16. SZILAJ 2012. április 27. 20:18
  „csinovnyikok.... Az meg mi a <moderálva> Hol vagyunk ? Moszkvában ?”
 • 15. öröksoproni 2012. április 27. 11:58
  „Soha nem gondoltam volna, hogy még egyszer átélem: gondolkodni nem akaró, (nem tudó?), kockafejű csinovnyikok a jó kormánytagok, képviselők. Szörnyű erre rádöbbenni. Mindegy, mit írogatunk, mi a véleményünk, úgyis az lesz, amit az Országgyűlés megszavaz. És mit tudunk csinálni? Jogkövető, törvényt betartó polgárként csendben vagy ordibálva, kifizetünk mindent és veszni hagyunk mindent, ami eddig jó irányban megváltozott.”
 • 14. Dwatson 2012. április 26. 21:09
  „10. Cloeon_dipterum 2012.04.26. 20:45
  A kormány eddig is folyamatosan elvonta a pénzeket meg adót emelt IMF hitel nélkül is,mert a 3,5%-os IMF hitelt 8-10%-os piaci kamatozásúra cserélte,ez kerül nekünk napi 500 millióba!”
 • 13. Dwatson 2012. április 26. 21:01
  „5. 1soproni 2012.04.26. 18:31
  Az Alkotmánnyal az volt a baj hogy nem Orbán írta,a saját szájíze szerint,a devizahiteleseket pedig a jelenlegi kormány hozta nehéz helyzetbe a kontár kijelentéseikkel,akkor lett a 180 forintos frank 260,a 265 forintos euró 320 .”
 • 12. 1soproni 2012. április 26. 20:52
  „9: és most jobb lett? Változott valami?
  10: olcsóbb az IMF kamat, mint a kiadott államkötvények kamatai...”
 • 11. ruig 2012. április 26. 20:51
  „6.Napfény úr.2012.04.26.18:49 Elnézést,de nem tudom követni az okfejtést.komolyan nem értem!" A bántóan sok a hiba,a germanizmus." Ha szabad kérdeznem mi a közös a két dologban?”
 • 10. Cloeon_dipterum 2012. április 26. 20:45
  „Az a baj, hogy nem akartok hitel nélkül élni. Inkább többet kívántok fizetni mindenért. De akkor ne panaszkodjatok. Ha IMF hitelt vártok, akkor ne csodálkozzatok az újabb adókon. Azt valamiből fizetni kell, kamatostól.”
 • 9. Cloeon_dipterum 2012. április 26. 20:38
  „5. 1soproni 2012.04.26. 18:31
  A baj az volt, hogy egy olyan rendszer szülte, amelyik megtagadta az 1000 éves keresztény államot és a nemzeti hovatartozást. Csak egyet emeltem ki.”
 • 8. Figyelő2012 2012. április 26. 20:01
  „Nagyon érdekes dolog az, hogy a Fidesz kormány azzal vádolja az ellenzéket, hogy eladósították az országot!
  Valóban így is van ez, hogy nagyon eladósodtunk akkoriban!!!
  Viszont Sopron esetében most nem ugyanaz a tendencia???
  A Fideszes városokat az állam miért nem tartja kontrol alatt, hogy ne adósodjanak el???
  Miért engedik ezt meg???
  Ilyenkor hol a tükör?

  Rossz körülmények között vették át az országot, ez is igaz lehet, de akkor miért nem vették fel az IMF hitelt, hogy a károkat minimalizálják???
  A GKI kutató intézet tanulmánya szerint havi 10milliárd veszteség érte ez végett az államot.
  Ezért ki a felelős?
  Közel 100milliárdos tétel lesz ez, és ha ez megmaradt volna, akkor talán mondjuk egy adóval kevesebbet kellett volna bevezetni.
  Mondjuk nem kellett volna csekk adó!”
 • 7. SZILAJ 2012. április 26. 19:06
  „Az MSZP aggódik.... Pfff... Hahaha.”
 • 6. Sonnenschein_Manó 2012. április 26. 18:49
  „Jó, tudom, hogy ne legyek telhetetlen, de nem kellene erre a feladatra egy írástudót felkérni? Bántóan sok a hiba, a germanizmus.”
 • 5. 1soproni 2012. április 26. 18:31
  „"A Fidesznek kormányra kerülésekor foglalkoznia kellett a devizahitelesek helyzetével, a reformokkal, hozzá kellett nyúlnia az Alkotmányhoz"
  Mi is volt a baj az Alkotmánnyal?”
 • 4. TancsKaszabell 2012. április 26. 15:59
  „"Mágel Ágost: Az MSZP-s ellenzék legyen szíves a város érdekét előtérbe helyezni." Nos !
  Amikor ezt olvastam ....röhögőgörcs tört rám és hirtelen a 17 milliárd Ft. tartozásunk jutott eszembe !!!!!!”
23 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Örök nyugalomba helyezték a soproni kettős gyilkosság áldozatait

Családtagok, lövész klub társak, közéleti személyiségek jelenlétében örök nyugalomba helyezték… Tovább olvasom