Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Közgyűlés – újabb hárommilliárdos kötvényt bocsátanak ki

A képviselő-testület döntése értelmében az önkormányzat hárommilliárd forint értékben kötvényt bocsát ki. A vízmű új vezérigazgatója pedig a jelenleg is képviselő, Havas András lehet.


18.49.

A következő napirendi pont az önkormányzat 3 milliárd forintos kötvénykibocsátása. A tervek szerint 25 éves futamidőre, forintban, vagy euróban jut pénzhez. Mint ismeretes 2008-ban már volt egy kötvénykibocsátás, akkor 7 milliárd forint folyt be ily módon a büdzsébe.

A mostani „pénzszerzés" fő oka, hogy kiderült: a város költségvetésében az április adatok szerint 2,9 milliárd forint a hiány. A kötényből a tervek szerint kifizetik a mélygarázst, egy korábbi 1,7 milliárd forintos hitelt kiváltanak, illetve félretesznek a pályázati önrészre.

Az ellenzék attól tart, hogy a város a jövőben nem tudja majd visszafizetni a kötvényeket. A város adósságállománya a tavaly év végi állapot szerint 14,2 milliárd forintot.

Nagy István osztályvezető elmondja, az első kötvénykibocsátásból hétszázmillió forintot még nem használtak fel.

18.44.

A titkos szavazás után a jelenleg is képviselőt, Havas Andrást javasolják a Sopron és Térsége Víz- és Csatornamű Zrt. vezérigazgatójának. Erről azonban még a vízmű közgyűlésének is határoznia kell. Az új vezető idén szeptember 1-től töltheti be a posztot.


16.34.

Az STKH 2009. évi gazdálkodása a téma. A beszámolóból kiderül, a mérleg szerinti eredmény mínusz 73 millió forint. A veszteséget a be nem tervezett jelentős hulladéktelepi bérleti díj, továbbá a soproni hulladéktelep bezárásával összefüggő többletköltségek idézték elő. Az anyagi jellegű ráfordítások a hulladék elszállítás miatt nőttek elsősorban jelentősen.

Kóczán Zoltán azt kérdezi, miként áll a cséri pályázat ügye. Szerinte négy év alatt egy atomerőművet is meg lehet tervezni, nem egy lerakót. Őszinte választ vár.

Simon István szerint a napirendnek nem témája a hulladékprojekt.
Kóczán Zoltán azt mondja, igenis ide tartozik, hogy fél éven át Ajkára kellett vinni a szemetet, és egy új lerakót kellett építeni. A hibás döntések miatt félmilliárd forint veszett el.

Simon István szerint ezeket a kérdéseket meg kell tárgyalni, de most nem ez a téma. A testület úgy szavazott, hogy ma nem tárgyalják a hulladékprojektet.

Nagy Tamás ismét az tudakolja, hogy mekkora a cég hitele. Kosztka László szerint összesen 110 millió forint a kölcsönök összege.

Biczi László szól fel Simon István hozzászólása után. Az alpolgármester elomdta, a szocialista városvezetés miatt nem haladt előre a projekt. Az MSZP-s képviselő szerint nem a kormány, hanem a hatóság záratta be a telepet – marhaság ennek ez ellenkezőjét állítani. S ezt követően kisebb hangzavar és bekiabálás következett.

Simon István visszautasítja Biczi László szavait, mert az alpolgármester nem szokott marhaságokat mondani.

Kóczán Zoltán sajnálja, hogy Mágel Ágost képviselő urat nem utasították rendre, amikor személyeskedett.

15.25.

A FORENO Foglalkoztatási és Rehabilitációs Nonprofit Kft. 2009-es éves beszámolója a téma. Ez gyorsan átment.

A következő napirendi pont a Sopron Holding Zrt. gazdálkodása. A cég mérleg szerint eredménye mínusz 91 millió forint. A konszolidált eredmény negatív kialakulását elsősorban a Fészek Kft. veszteséges gazdálkodása okozta.

Nagy Tamás azt kérdezi, hogy mekkora  a holding hitelállománya.

Komornoki László elmondja, korábban euró hitelek voltak, amelyeket 10 éves lejáratú forint alapúra váltottak át. A Fészek Ingatlanhasznosító Kft. miatt 2006. óta évente 150 millió forint kölcsön visszafizetés terheli a holdingot. S ebben nincs benne a kamatveszteség. Megtudtuk, a holding 600 millió forint értékű kötvényt vett fel tavaly.

Kóczán Zoltán azt kérdezi, hogy mennyivel tartozik a holdingnak Sopron városa.

A képviselő erre írásbeli választ kap majd, mert az igazgató nem szeretne improvizálni.

Élénk vitát váltott ki a Fészek Kft. és a Lövér körút 33. szám alatti ingatlan, valamint az appartmannház ügye.

Simon István alpolgármester felteszi a kérdést: a Lövér körút alján lévő ingatlant miért vette meg ez előző városvezetés, illetve a közgyűlés?
Kóczán Zoltán hozzászól, azt mondja nettó 600 millió volt a vételár. Véleménye szerint ez a telek egyébként ennél többet ért. Szerinte nem most kell eladni a területet, amikor nem lehet. Okosabban kellett volna gazdálkodni.

Simon István is szót kért. Azt tudja az alpolgármester, hogy a könyvvizsgálók is sokat vitatkoztak a vételáron, s meglehetősen bonyolult az ügy, hiszen sok tulajdonossal kell megegyezni. Küzdenek a hitelek visszafizetésével, és a probléma megoldásával. Három év múltán ott tartanak, hogy 100 millió forint veszteség van a cég miatt. Ez a helyzet a közgyűlés támogatása ellenére is megoldhatatlannak tűnik. Szerinte ez felesleges bevásárlás volt – s ezt a fentebb sorolt tények is bizonyítanak.

Biczi László nem tervezett ehhez a témához hozzászólni, de most megteszi. Elmondja, 650 millió forint volt a nettó vételár. Véleménye szerint a jelenlegi városvezetésnek nem volt politikai akarata, hogy ezt a projektet sikerre vigye.

Kóczán Zoltán ismét hozzászól, azt sorolja, hogy amikor ment az ingatlanpiac, akkor alig adtak el lakásokat. Amikor beütött a válság, akkor közel ötvenet.

Fodor Tamás polgármester szerint nem kaptunk választ arra, hogy miért kellett megvenni az appartmannházat. Szerinte ez nem volt egy bombaüzlet. Az nem politikai csörömpölés, ami azt mondja, hogy ez felesleges terhet jelent az önkormányzat számára.

Kóczán Zoltán azt mondja, ezt az ingatlant nem a város, hanem a holding vette meg, így ebbe a közgyűlésnek nem volt beleszólása. Meggyőződése szerint tisztes nyereséggel meg lehetett volna oldani az appartmannház helyzetét.

Abdai Géza feleleveníti a múltat. Elmondása szerint Beck György, a holding akkori igazgatója azt közölte: az előző, szocialista városvezetés ötlete volt a pedagógus üdülő megvásárlása. S további bejegyzéseket idéz a 2006-os jegyzőkönyvből, amelyben a szakértők egyike sem támogatta. Ennek ellenére megkötötték a szerződést. Valaki nagyon jó üzletet látott benne.

Kalmár István: sok a csúsztatás és a félreértés. 60 üres lakás volt akkor és 600 millió forint bevételben reménykedtek. A lakás- a és telekárak is reálisak voltak. Azt mondja a képviselő, nem lehet rajtuk számonkérni, hogy miért nem tudták nyereségesen végre hajtani a projektet, hiszen időközben városvezetés váltás történt. Az is tény, 2006-ban kedvezőbb volt az ingatlan helyzet, ám még ma sem reménytelen a helyzet.

Mágel Ágost szerint álságos és erkölcstelen azt mondani, hogy a holding vette meg az ingatlant. „Húzzuk magunk után a telekspekuláció terheit. Ott van a Győri út, a mélygarázs, a Rét utca. Drágán vettek és olcsón adtak. Spekulációra ment el a pénz" – nyomatékosított a képviselő.

- Mi volt a várospolitikai cél? – kérdezi Fodor Tamás. – Minden jel arra utalt, hogy ebbe csak bele lehet bukni. De akkor kinek volt jó ez? Szomorú, hogy négy év után sem tudtunk megszabadulni ettől a súlyos tehertől. Farizeusság azt mondani, hogy ezt a bomba üzletet nem tudta jól végrehajtani ez a városvezetés, ugyanis rossz volt ez a konstrukció.

Nagy Tamás a soproni flasztert idézi. Szerinte azért kellett az appartmanházat felépíteni, hogy így adjanak pénzt a Fész Zrt.-nek. Azt is mondja a soproni közvélemény, hogy az előző városvezetés ezt egy jó üzletnek tartja, míg a mostani be akarja bizonyítani, hogy rossz. Az igazság valahol középen van.


15.10.

Elkezdődött a közgyűlés.

A Pro Kultúra Nonprofit Kft. gazdálkodása a téma. A cég mérleg szerinti eredménye tavaly 150 millió volt. A kft-nek azonban pénzre van szüksége.

Miért? – kérdezi Kóczán Zoltán.

Nyerges Ferenc válaszában elmondta, megfelelő tartalékokkal rendelkeznek. Véleménye szerint a folyószámla hitel egy biztosíték, amelyhez bármikor hozzá lehet nyúlni. Egyes pénzösszegek banki betétben vannak lekötve, s ezen kamatai magasabbak, mint a hitelé. Azaz, ezzel jobban járnak, mintha megkezdenék a lekötött pénzeket.
A szóban lévő folyószámla hitelkeret összege 50 millió forint. Ám ez évente lejár, és rendszeresen meg kell újítani.

Kóczán Zoltán tudakolja, mi ez a pesszimista hangulat.

Nyerges Ferenc szerint javultak az eredmények, örülnek és mosolyognak.
Nagy Tamás kérdésére szólva az igazgató elmondja, a kft-nek nincs más hitele.

A testület elfogadta a beszámolót.


Ebédszünet következik, a közgyűlés három órától folytatódik.

13.10.

Most arról megy a vita, hogy az egyes napirendi pontokat milyen sorrendben tárgyalják. Az biztos a 3 milliárd forintos kötvény kibocsátásának ügye az ebédszünet utánra tolódik.

Kóczán Zoltán felháborítónak tartja ezt az eljárását. Az ebédszünet után ugyanis már nem jön vissza a helyi televízió, így a vita ily fajta közvetítésre nem lesz mód. Mint elmondta, technikai jellegű módosító indítványokkal ment el a drága idő.

Fodor Tamás visszautasította a véleménye szerinte prekoncepciós vádakat.

13.06.

A menetrend szerinti autóbuszos tömegközlekedés ellátására új pályázatot írnak ki. Idén év végén ugyanis lejár a Kisalföld Volán Zrt.-vel megkötött szerződés.

13.03.

A helyi autóbusz közlekedés állami támogatásának igényléséhez egy nyilatkozatot kell tenni. Az elfogadott előterjesztésben szerepel: a város a Kisalföld Volán Zrt.-nek tavaly 80 millió forint vissza nem térítendő önkormányzati hozzájárulást adott.

12.50.

A Fertő Tavi Vitorlás Szövetség azzal kereste meg az önkormányzatot, hogy a Fertő-tavon egy büfét üzemeltetne. Így jobban ki tudná szolgálni a tavon táborozó, sportoló fiatalokat. A téma azért érinti a közgyűlést, mert a létesítmény a város tulajdonában van, és ezt ingyenes használatba adta.

Kisebb vita alakult ki arról, hogy megfelelő-e, vagy sem az eredeti szerződés - végül úgy határoztak, hogy megépülhet a büfé.

12.36.

Új utcanevek lesznek Sopronban: mégpedig Koronázódomb, Remetelak utca, Vincellér utca, Papucsvirág utca.

12.32.

Az Egyesített Szociális Intézményhez tartozó otthonokban változik a férőhelyek száma: a Balfi úton, az idősek otthonában az ágyszám néggyel emelkedik, míg az ugyanitt lévő emelt szintű idősek otthonában kilenccel csökken.

12.26.

A Hermann Alice Óvoda igazgatójának megválasztására új pályázatot írnak ki, ugyanis az előző kiírásra senki sem jelentkezett. Emellett a városi könyvtárnak is új vezetőt választanak majd.

12.23.

Sopron és Burgenland közreműködésével új kerékpárút épül. Az út a Tercia Hubertustól indul, és Kelénpataknál éri el a határt, majd folytatódik Ausztria felé. A nyomvonal szerpentinen, erdőn vezet át. Az út kavicsolt lesz, mert a hatóság nem engedélyezte az aszfaltot. A kétszer 10 kilométeres szakasz becsült bekerülései összege 400 millió forint. Ennek 95 százalékára pályázható támogatás. A testület döntött, így beadhatják a pályázatot.

12.18.

A tervek szerint felújítják a Fenyő téri általános iskolát, a Petőfi Sándor
Általános Iskolát, valamint a Trefort Téri Óvodát. A közgyűlésen megszavazták a szükséges önrész biztosítását.

12.08.

Véget ért a zárt ülés.

A Pedagógiai Szakszolgálati Központ vezetője Egedi Cecília lett, a Petőfi Sándor Általános iskola igazgatójának Sipos Ferencet választották meg, míg a soproni német nemzetiségi általános iskola vezetője Barilichné Tóth Rita maradt.

Sopronért Emlékérmet adományoznak város jó hírnevének öregbítéséért Szende Katalinnak, Kücsán Józsefnak és Jankó Ferencnek.

11.34.

Zárt ülés következik, mert személyi döntésekről van szó. Új vezetője lesz a Pedagógiai Szakszolgálati Központnak, a Petőfi Sándor Általános iskolának, a soproni német nemzetiségi általános iskolának. Emellett szavaznak majd a városi elismerés adományozásáról is.

11.27.

Az Alapítvány a Közbiztonságért szervezet javára egymillió forint támogatást ítéltek meg. A pénzt a Soproni Rendőrkapitányság a város közrendjének, közbiztonságának erősítésre használja fel. Az összegből technikai eszközöket, számítógépeket vásárolnak majd.

10.40.

21 képviselő részvételével elkezdődött a soproni képviselő-testület közgyűlése. Egy perces néma felállással emlékeztek Horváth Rudolfra, a zeneiskola nemrég elhunyt igazgatójára.

A napirendi pontok elfogadása után Farkas Gábor soproni rendőrkapitány
válaszolt a kérdésekre és egészítette ki beszámolóját. – Az alezredes
elmondta, a bűncselekmények számában nem történt jelentős emelkedés a korábbiakhoz képest. Majd a vezető rátért a térfigyelő kamerarendszerre, mint mondta, ez működik, átadása az önkormányzatnak, folyamatban van.

A rendőrségnek ugyanis nincs fejlesztési forrása. Jelenleg 6 kamera működik, egy 10-11-re lenne szükség, pl. a piknik helyszínére – összegzett Farkas Gábor alezredes.

Az elemzést dr. Szabadfi Árpád dandártábornok folytatta: szép ívű fejlődésen ment át a soproni kapitányság. Több mint 10 százalékot javult az eredményesség. A bűnügyi munka, a szolgálat megszervezésében avult a helyzet – tette hozzá a megyei kapitány. 2009-ben és a 2010-es első egyedévben a soproni kapitányság volt a legeredményesebb a megyében.

Előzmény

Az önkormányzat bevételei általában nem akkor realizálódnak, amikor kiadási kötelezettségének kell eleget tennie. Az ebből adódó likviditási problémákat éves futamidejű folyószámlahitel-keretszerződés kezeli.

Amikor szükség van a pénzre, felveszik az összeget, s amint a bevételek beérkeznek, visszafizetik azt. A május 27-i közgyűlés elé kerülő előterjesztés szerint az önkormányzat – számlavezető bankjától – 2,8 milliárd forintos hitelösszegre kapott ajánlatot. A hitel fedezete nem változik, a korábbi szerződéssel egyező. Önkormányzati tulajdonú ingatlanokról van szó, többek között a Mátyás király 18. szám alatti volt középiskolai kollégium, az Erzsébet utcai egykori zeneiskola épülete és több várkerületi üzlet és raktár.

A képviselők kötvénykibocsátásról is döntenek majd. A városatyák elé kerülő tervezet szerint hárommilliárd forint értékben bocsátanának ki kötvényt. Mindez az önkormányzat fejlesztési feladatai – saját erős beruházások, pályázati önrészek – fedezetét biztosítaná, valamint garanciát jelentene az önkormányzat tulajdonába került Petőfi téri mélygarázzsal kapcsolatos önkormányzati fizetési kötelezettségre is. A kötvénykibocsátási ajánlati felhívást a városvezetés három pénzintézetnek küldte ki 2010. május 21-i határidővel. A közgyűlés fog dönteni arról, melyik ajánlatot fogadja el, de akár úgy is határozhat, hogy a benyújtott lehetőségek egyikével sem akar élni.

Olvasóink írták

 • 20. Jocó1111 2010. június 04. 16:10
  „Ahogy látom a "pihenőkereszt" lakópark még évekig sötétben marad !
  Nem gond, hisz a bűnözés úgyis rohamosan csökken. ( Sötétben remélem a bűnözök sem látnak.)
  Nyugodt pihenéshez viszont sötétségre van szükség.
  Majd jön az új vezető választás, talál Ő ígér és cselekszik is.

  Mindenkinek nyugodt jó éjszakát, míg nem lesz kivilágítva a pihenőkereszti lakótelep.”
 • 19. erdeklödö 2010. május 28. 22:25
  „Re 16 janika

  Egy idezettel szeretnem megköszönni a hozzäszoläsodat!

  "Jede Wahrheit braucht einen Mutigen,der sie ausspricht."

  J.G.

  Üdvözlettel SP”
 • 18. samusoma 2010. május 28. 19:20
  „janika! ez kemény hozzá szolás de minden szava igaz!!!!!! csak remélem hogy nem deritik ki hogy ki vagy és nem huzkodnak meg! kitartás !szebb jövöt!”
 • 17. makacs 2010. május 28. 16:16
  „Ugye nem gondoljuk, hogy a fidesz csak Győr városát adósítja el, ez országos tendencia. Kell a sok rendezvény mindenhol, ha pénz nincs is rá. Éppen azt csinálja, mint milliónyi féleszű honpolgár-hitelt vált ki hitellel. Na de az új fidesz-kormány! Az más lesz meglásd:)”
 • 16. janika 2010. május 28. 16:13
  „Megjegyzések - Vélemények!!!

  1:) Azért nálunk a legdrágább a víz, mert az Országunk vízkészletének 94%-át, a zsidó és zsidó barátvezetőink eladták, átjátszották zsidó tulajdonba!!

  2:) Diktatúra - Demokrácia!!
  A Demokráciának igen is létjogosultsága lenne, de nem a zsidó érdekek szem előtt tartásával! Mert zsidó irányítással, zsidó érdekvédelemmel a Diktatúra és a Demokrácia között semmi különbség nincsen!!

  3:) Antiszemitizmus - Rasszizmus - Jobbik!!
  Amennyiben a zsidók világhódító terveinek szemszögéből nézzük, akkor igen! A Jobbikosok rasszisták, antiszemiták!!
  Ám, ha Magyarország érdekeit vesszük szem elé, akkor a legrasszistább, legantiszemitább csőcselék a zsidóság, akik 1030 éve folyamatos holokauszt alatt tartják Magyarországot és mindezt büntetlenül!!
  Tetszik, nem tetszik e mocskos, rabszolgatartó bandának és seggnyalóiknak, Magyarországon a Magyar emberek érdek védelme az első!! Remélem, hogy nagyon rövid időn belül az összes hazaáruló komprádort a zsidó király példájára nyilvánosan keresztre feszítik valamelyik zsinagóga előtt!!

  Üdvözlettel!!

  Petsuk Gábor.
  (Koppány)”
 • 15. valami89 2010. május 27. 22:39
  „ha nincs pénz akkor a virágokra meg az egyetemre minek költenek annyit??? lassan a város házán lekerül majd a magyar zászló helyére felkerül az izraeli, mert megvesznek minket:S”
 • 14. Csetneky 2010. május 27. 21:43
  „Tisztelt NE!

  A telefonkönyvben utána nézve, az Ön által említett telefonszám a rendőrség száma (311-234). Ön még mindig ott dolgozik? Ha igen, akkor az elért eredmények nyilván az Ön munkáját is tükrözik. Ha nem, akkor viszont miért adja meg ezt a számot?”
 • 13. NE 2010. május 27. 21:21
  „Tisztelt Csetneky!
  A beszámoló 2009 évet és 2010 év márciusáig terjedő időszakot taglalta. A volt osztályvezető márciusban
  döntött nyugállományba vonulásáról. Korábban már több esetben olvastam hozzászólásait sopron város közbiztonságával kapcsolatban készült cikkekhez, ami azt tükrözte számomra, hogy érdekli és foglalkoztatja ezen terület helyzete . Előzetes időpont egyeztetés után nagyon szívesen meghallgatom jobbító szándékú észrevételeit és válaszolok kérdéseire.
  Tisztelettel: Nagy Ernő
  Soproni RK. 311-234”
 • 12. pulci 2010. május 27. 20:19
  „Szerintem értelmesebb lett volna először befejezni sopron-ágfalvát összekötő kerékpárút maradék 500 méterét amit akkoriban valahogy "elfelejtettek" , ill. talán először városon belül kéne kerékpárat utat építeni nem ott ahol amúgy is mindenki kocsival közlekedik.”
 • 11. oszvald.ferenc 2010. május 27. 18:12
  „Kedves Pulci,

  Feltűnt: "Sopron és Burgenland közreműködésével új kerékpárút épül. Az út a Tercia Hubertustól indul, és Kelénpataknál éri el a határt, majd folytatódik Ausztria felé. A nyomvonal szerpentinen, erdőn vezet át. Az út kavicsolt lesz, mert a hatóság nem engedélyezte az aszfaltot"

  Majd ez is olyan lesz mint a tómalmi út, amelyen szinte már senki sem kerekezik, annyira tönkrement. Érdekes: az osztrák oldal is nemzeti park, mégis aszfaltosak a kerékpárutak. A bürokratákat nem azért kell leépíteni, mert sokan vannak, hanem azért mert ilyenek. És még valami: szép, ha újat teremtünk, de azt gondozni. ápolni kell, mert különben tönkremegy, és 10 év múlva építhetünk újat: ld. tómalmi kerékpárút, játszóterek (Erzsébet kert). És az utóbbi a drágább...
  Üdv: Oszvald Feri”
 • 10. pulci 2010. május 27. 14:46
  „Nem tudom feltűnt-e valakinek a kavicsos kerékpárút kérdése.
  400 millát egy kavicsos kerékpárútra költeni még ha EU-s pénzből is nem tudom megéri-e, de én valószínűleg nem fogok kavicsos úton lebicajozni klingenbachba...”
 • 9. Paragulis 2010. május 27. 13:14
  „Mielőtt egy cikket elküldenek előtte illene átolvasni és a gépelési hibákat javítani.
  Akkor nem lennének ilyen hülyeségek leírva”
 • 8. adalfold 2010. május 27. 13:10
  „Hermann Alice? Jákob Wiesenthal? az jobb lenne nem?”
 • 7. Csetneky 2010. május 27. 12:38
  „Szabadfi szerint avult - bár talán inkább javult - a bűnügyi helyzet. Ezek szerint gyorsan meglett az eredménye a vezető leváltásának.”
 • 6. Hector 2010. május 27. 10:27
  „A hitel fedezeteként szereplő Mátyás király u. 18. sz. alatti épületről nem azt kéne írni, hogy volt középiskolai kollégium, hanem, hogy jelenleg a Pedagógiai Szakszolgálati Központnak (Nevelési Tanácsadó) és egy általános iskolai tagozatnak ad otthont.”
 • 5. truelly 2010. május 19. 23:26
  „A zsidó fiú elmegy a rabbihoz, és megkérdezi tőle:
  - Rabbi, magyarázd el nekem, mit jelent az a szó, hogy holding?
  A rabbi gondolkozik egy pillanatig, majd így válaszol:
  - Megpróbálom neked egy szemléletes példával megmagyarázni. A holding az olyan, mint amikor a cinkosunk zsebébe dugjuk a szajrét addig, amíg a rendőr minket motoz.”
 • 4. pulci 2010. május 19. 20:47
  „Ehhez inkább már nem is írok semmit...”
 • 3. egysoproni_ 2010. május 19. 20:35
  „1. mindigatutit!
  Tudod a FIDESZes városvezetés 2009-ben 1 milliárd Ftal több helyi adó bevételre tett szert mint az azt megeklőző évben/években meg felvette a 7 milliárdos hitelt is..., de akkor is az MSZP baxta el 8 évig...”
 • 2. Cerwin 2010. május 19. 18:48
  „Választások idején fogy a gempa...”
 • 1. mindigatutit 2010. május 19. 13:44
  „mi van a 7 milliárddal?azt már elköltötték?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres rajzosok a soproni pályázaton

Sopron - Megtartották A víz útja a városokban és falvakban címmel kiírt rajzpályázat… Tovább olvasom