Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Közgyűlés - 125 éves a nagycenki önkéntes tűzoltó egyesület - fotók

Nagycenknen közgyűlésen értékelték az elmúlt év történéseit, illetve már készülnek a 125 éves jubileum megünneplésére.Ezekben a hetekben tartják a civil szervezetnél az éves közgyűléseket. A Nagycenk Község Önkéntes Tűzoltó Egyesületénél is sor került erre. A közgyűlésen az egyesület parancsnoka köszöntötte a meghívott vendégeket és az egyesület tagjait.

Első napirendi pontként az egyesület 2014. évi tevékenységéről szóló beszámoló ismertetése és megvitatására került sor. A parancsnok beszámolójában elmondta, hogy jelentős szakmai fejlődés volt az elmúlt évben. Egy Steyr 690 típusú gépjárműfecskendőt vásároltak a régi 490-es helyett, felszerelésekre pályáztak és nyertek el, ezen túl a tagok képzettségi szintje is tovább nőtt, alapképzésen és kisgépes tanfolyamon tettek sikeres vizsgát, valamint az év folyamán zajló parancsnoki képzésen is részt vett az egyesület parancsnoka.

Több gyakorlaton vettek részt az év folyamán, így a légzőkészülék használatának gyakorlására szervezett célgyakorlaton, az éves vizesgyakorlaton, a térségi mentőcsapat minősítő gyakorlatán.

Az eisenstadti Brand-házban is eltölthettek egy délelőttöt a soproni hivatásos kollégáknak köszönhetően, ahol szimulált tűzesetek oltását próbálhatták ki, valamint az egyesület kiképzési tervében szereplő szerelési gyakorlatokra szintén sor került. Sor került a vonulási adatok ismertetésére, amelyek egy sikeres évet tükröztek az egyesület életében.

Több tűzesetnél és műszaki mentési feladatnál tudott az egyesület hathatós segítséget nyújtani a soproni tűzoltóknak, ahol szakmai tapasztalatot szerezhettek az egyesület szaktevékenységet végző tagjai. A beavatkozások során tűzoltási feladattal részt vettünk kéménytűz, beszalmázott csibenevelésre előkészített istálló, összerakott nádkéve rakatok, valamint garázstűz oltásában.

Műszaki mentések terén több közlekedési balesetnél - úgy közúti, mint közúti-vasúti - lehettünk ott, útra dőlt fa eltávolításában működtünk közre, vízszivatást végeztünk több helyszínen, valamint fészkelő darazsakkal is akadt probléma. Egy alkalommal a soproni laktanyába vonultunk be a hivatásos kollégák támogatására.

Olyan tapasztalatokkal gazdagodhattak az egyesület tagjai, amelyekre csak éles körülmények között lehet szert tenni, főleg úgy, hogy a munkálatok során a tapasztalt tűzoltóktól jó tanácsokat és intelmeket kaptunk.

A szertár nyílászáróinak cseréje is megvalósult részben pályázati úton, részben pedig az egyesület finanszírozásában. A nyílászárók beszerzése után a beépítést szintén az egyesület tagjai végezték, csakúgy mint a helyreállítási munkákat. A község rendezvényein aktívan részt vett az egyesület, sőt a szertárban gyereknapi rendezvényt szervezett.

Évértékelő Nagycenken Az év folyamán a karbantartási, ellenőrzési, képzési munka folyamatos volt, ugyanúgy mint a működéssel kapcsolatos papír-, adatszolgáltatási-, és pályázati feladatok. A napirendi pont zárasaként az egyesület parancsnoka a meghívott vendégeknek megköszönte a sikeres együttműködést, a tagoknak a befektetett munkát és szabadidőt, és a jövőre nézve kérte mindenki hathatós, kitartó munkáját.

A felügyelő bizottság szintén megtartotta beszámolóját, az egyesület működését csak pozitívan tudta értékelni mind szakmai vonalon, mind a pénzeszközök felhasználása terén. A közgyűlés a beszámolókat egyhangúan elfogadta.

Csorba János polgármester megköszönte az egyesületnek a tavalyi évben végzett munkáját és az Önkormányzat további támogatásáról biztosította az egyesületet.

Molnár Sándor tűzoltó alezredes, kirendeltség-vezető hozzászólásában kiemelte az önkéntes tűzoltó egyesület beavatkozásainak fontosságát, az elmúlt években egyre növekvő pályázati támogatást, és az egyesület Lővér mentőcsapatban végzett tevékenységét.

Ezek után tagfelvétel következett, miután a községben fiatalok jelezték tenni akarási szándékukat az egyesület keretei között, így tovább bővülhet az aktívan hadra fogható kemény mag a nagycenki civil szervezetben.

Szintén külön napirendi pontban került tárgyalásra az egyesület tisztségviselőinek választása, miután a legutóbb választottak ciklusukat kitöltötték. Az új vezetőség és ellenőrző bizottság egy jól működő egyesületet vehet át a régi tisztségviselőktől, akiknek az elmúlt években végzett áldozatos munkáját a parancsnok megköszönte és további aktív szerepvállalásukat, valamint támogatásukat kérte.

Utolsó napirendi pontban az egyesület folyamatban lévő ügyeiről és a 2015-ös év terveiről, fő feladatairól és eseményeiről - így a 125 éves jubileum megszervezéséről - kaptak tájékoztatást a tagok és a meghívott vendégek. A közgyűlés bezárása után vacsorára került sor, melyet kötetlen beszélgetés követett, melyről a jó hangulatnak köszönhetően a legkitartóbbak csak szombaton értek haza.

Nagycenk Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete ezúton is szeretné megköszönni az elmúlt évben kapott támogatást minden támogatónak és segítőnek, s az idei évben is kéri mindenkinek a segítségét ahhoz, hogy egy sikeres, szakmai és társadalmi munkában bővelkedő évet tudhasson majd maga mögött decemberben a tűzoltó egyesület.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kérvényezik az iskola átvételét Fertőrákoson

A fertőrákosi német nemzetiségi önkormányzat úgy döntött, kérvényezi a helyi általános iskola… Tovább olvasom