Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Közgazdászok vándorgyűlése

Háromnapos közgazdász konferencia kezdődött el tegnap Sopronban, a Liszt Ferenc Kulturális és Konferencia-központban. A rendezvényen előadást tartott László Csaba pénzügyminiszter is.
László Csaba
A magyar gazdaság versenyképességét a jövedelempolitika, a kamatpolitika és az árfolyam-politika kedvező alakulása javítja leginkább – mondta László Csaba a 41. közgazdász vándorgyűlésen vasárnap Sopronban. A pénzügyminiszter a hosszú távú tervekről szólva azt is elmondta, az ország eurózónához történő 2008-as csatlakozása meghatározó lehet a versenyképesség szempontjából. A vállalkozók mindennapjaikban érzik annak hátrányát, hogy az ország ennél gyorsabban nem tud csatlakozni az eurózónához. A tárca vezetője szerint a jövő évi költségvetés tervezetében több mint 200 milliárd forinttal nagyobb összeg szerepel fejlesztésekre, mint az ideiben. Jövőre nem terveznek társaságiadó-emelést, munkavállalóijárulék-emelést, mivel ezek a terhek közvetlenül csökkentenék a vállalkozók versenyképességét.

A közéleti és a politikai szféra romlása

Kádár Béla akadémikus, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke szerint világméretekben tapasztalható a közéleti és a politikai szféra romlása. – A gazdasági racionalitást kiszorítja a politikai ésszerűség, a választási racionalitás maga alá gyűri a közgazdasági élet törvényszerűségeit" – nyilatkozta. Majd kifejtette: „Magyarország sajátos szakaszhatárokhoz érkezett, szembe kell néznie azzal, hogy az élénkülő gazdaság térbeli súlypontjai Európa felől Ázsia felé terelődnek. Kína válik a világ legnagyobb feldolgozóipari műhelyévé."

Adó- és közigazgatási reform

Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke átfogó adó- és közigazgatási reformot sürgetett négypárti konszenzussal. Az államapparátusban, a köztisztviselői, közalkalmazotti körben kétszeres a túlfoglalkoztatás – közölte. – A fizikai munkásoknak versenyképes bért kell adni az adók mérséklésén keresztül, ehhez viszont le kell építeni a költségvetési szférát.
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke előadásában arról szólt, hogy az elmúlt három évben a növekedés belső fogyasztásra épített tartalékai kimerültek. Véleménye szerint minél előbb áll új pályára a gazdaságpolitika, annál kevesebb feszültséggel fog ez a folyamat lezajlani.
Parragh és Demján egyetértett abban, hogy a kormánypártoknak és az ellenzéknek egyaránt a szakmai kérdésekre kellene koncentrálniuk a politikai megfontolásokon és a népszerűségi mutatók hajhászásán túl. Az oktatásban azokat szükséges támogatni, akik értéket teremtenek, mert kevés a színvonalas gyakorlati tudással rendekező, képzett technikus és szakember.
Dr. Halm Tamás, a közgazdasági társaság főtitkára elmondta, hogy a konferencia hétfőn hat szekcióban folytatja munkáját. Délután Békesi László volt pénzügyminiszter tart vitaindító előadást. A zárónapon, kedden Baráth Etele politikai államtitkár a fejlesztés politikai jövőjéről szól, majd Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az árfolyam és pénzpolitika aktuális kérdéseit boncolgatja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Francia technológia a soproni szőlőkben

A Sop-Vin balfi présházánál csütörtök a gazdák jelenlétében mutatták be azt a szőlőkombájnt, amely a… Tovább olvasom