Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Középkori kápolnát tártak fel

Kora középkori kápolnára bukkantak a régészek a soproni Kecske-templom sekrestyéjében.
Nemes András művészettörténész elmondta, két alkalommal kutattak az utóbbi években a templom sekrestyéjében. Már ekkor sejtették, értékes leleteket rejtenek a több száz éves falak. Nemrégiben azután az 1780-ban épült sekrestye padlózatának feltárásakor összesen öt padlószint került elő különböző korszakokból. A legrégibb réteg terrazzo (vagyis öntött padló) a XIII. századból való. Az alapozás a Kecske-templom felépítése előtt készült, akárcsak a kora középkori oltár talapzata, aminek maradványait lelték fel. Mindez azt bizonyítja, hogy itt egy kápolna állt még jóval a gótikus templom megépülése, azaz 1280 előtt.

– A feltárások során az is kiderült, hogy a sekrestye szekrénye mögötti falban a már ismerten túl még egy gótikus fülke rejtőzik. Abban falfeliratot, s egy 1780-ból származó, a ferences szerzetesek névsorát tartalmazó eredeti iratot is találtak – nyilatkozta a kutatásokat végző régész, Gabrieli Gabriella. – Valószínű az is, hogy a legkorábbi kőpadló alatt sírokat rejt a föld. A feltevés szerint előkelő emberekét, akiket a ferencesek temettek ide. Ennek feltárása két héten belül várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés konferencia a központban

Az összesen 1,5 milliárd forintért felújított, s 2002 őszén a régió legnagyobb konferencia-központjaként átadott Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központ – az elképzelések szerint – a nagyszabású, 900–1200 fős hazai és nemzetközi szimpóziumoknak adott volna otthont. A városvezetés derűlátóan úgy remélte, hogy a ház kihasználtsága megfelelő lesz. Tovább olvasom