Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Közel 130 millió forint a kiállítás-rekonstrukcióra

Sikeres pályázat nyomán megújul a Széchenyi-emlékmúzeum: zöld utat kapott korszerűsítésére és környezete felújítására benyújtott pályázat. Az önrészt a megyei önkormnyzat állta. A közel 130 milliós beruházás támogatási szerződését néhány héten belül aláírják.
Az erről tartott sajtótájékoztatón Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke, dr. Tóth Imre múzeumigazgató és Anday Greese Marietta egykori filmszínésznő, az emlékév kulturális szervezője elmondták: a felújítási munkálatokra konzorcium keretében, a megyei önkormányzat és a Nagycenk Beszélő Kőemlékei Alapítvány részvételével kerül sor. A modernizálás a XXI. századi látogati igények kielégítését célozza. Mindez a nagycenki kastély valódi nemzeti emlékhely jellegét erősíti.

A legnagyobb magyar halálának 150. esztendejében még az ősszel elkezdődhetnek a munkálatok, a megyei önkormányzat és a Nagycenk Beszélő Kőemlékei Alapítvány részvételével.

A műtárgyvédelmi szempontok önmagukban is indokolnák a felújítást – gondoljunk csak Széchenyi halálakor viselt döblingi ruházatára, amely különteremben látható –, emellett ugyanilyen fontos feladat a XXI. századi látogatói igények kielégítése.

A Széchenyi-emlékév rendezvényei közül kiemelkedő fontosságú lesz az az országos vándorkiállítás, amely a XIX. század reformereit mutatja be. A Széchenyi-emlékévet szeptemberben Kocsis Zoltán erre az alkalomra komponált művének ősbemutatója, másnap pedig bál zárja Nagycenken.

Olvasóink írták

  • 3. muskátli 2010. április 29. 09:12
    „Ebben igazad van!”
  • 2. C-Dúr 2010. április 27. 15:12
    „Muskátli! Inkább ilyenekre menjen a pénz, mint százmilliós végkielégítésekre!”
  • 1. muskátli 2010. április 27. 14:39
    „Nem olcsó, az biztos. De majd Firtl is befizet, nem? Ilyesmire ennyit köleteni, ennek az országnak marha jól megy!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Konditerem is épül a pályázati milliókból Lövőn

A kulturális központ fejlesztésére nyertek pénzt Lövőn, 54 millió forintot fordíthatnak új közösségi… Tovább olvasom