Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Kövér László: Nem racionálisak a hallgatói indulatok

A hallgatói demonstrációt nem tartja racionálisnak Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki szerint – ma, hétfőn – elfogadhatja a parlament az ország 2013-as költségvetését.
A T. Házban előfordult zsidózás miatt házszabály-módosítást is kezdeményeznek.

Az 1921-es nevezetes soproni népszavazás tiszteletére rendezett Fő téri ünnepség díszvendége Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt a hétvégén.

– Elnök úr! Milyen gondolatok fogalmazódtak meg önben, amikor a diákok a napokban a Parlament elé vonultak?
– A hallgatói indulatokat több okból sem tartom racionálisnak. Egyrészt szemlátomást nem a kompromisszumkészség vezérelte a tüntetőket, hiszen a kormány Balog Zoltán miniszteren keresztül kétszer is felajánlotta, leül velük tárgyalni. Erre nem tartottak igényt. Másrészt nem egészen világos, hogy a mostani hallgatók miért tüntetnek. Ugyanis a tervezett intézkedéssorozat, amit szerintem félreértelmeznek, illetve félremagyaráznak, őket nem is érinti. Függetlenül a válságtól, nem gondolom, hogy napjainkban az ország megengedhetné magának, hogy minden úgy folyjon tovább a felsőoktatásban, mint eddig. Számomra azonban a legfájdalmasabb, hogy a leghangosabban a hallgatói szerződések miatt elégedetlenkednek, s annak eltörlését követelik a fiatalok. Sopronban vagyunk, a hűség városában: szerintem annak idején a soproniak valószínűleg elsírták volna magukat, ha valaki arra követelt volna jogot, hogy a közös erőfeszítések nyomán megszerzett tudást kivigye az országból, vagy hogy otthagyhassa azokat, akik segítségével diplomához jutott.

– Nagy közfelháborodást és hatalmas tüntetést eredményezett, hogy az Országgyűlésben az egyik képviselő „zsidózott". Mit tehet a parlament azért, hogy ez a jövőben ne ismétlődhessen meg?
– Ez sajnos nem az Országgyűlésen, hanem azokon a képviselőkön múlik, akik eleve nem tartják botrányosnak az olyan típusú kijelentéseket, amik borzolták a kedélyeket. A szólásszabadság védelme miatt olyan jogszabály nem alkotható meg, amivel korlátozhatnánk a minden jó ízlésű embert sértő megnyilvánulásokat. Ugyanakkor a házszabály tervezett (mai, hétfői) módosításával adott esetben szeretnénk fellépni azok ellen, akik nem tudják, hol a határ. A házszabály ilyen módosítása elsősorban politikai deklarációt jelentene: a parlament testületileg elítéli a szélsőséges kijelentéseket.

Kövér László
Kövér László


– Milyen legsürgetőbb teendő előtt áll most a parlament?
– Úgy érzem, a két és fél év alatt feszített ütemben elvégeztük azokat a törvényhozási feladatokat, amelyeket az ország átalakítása igényelt. A továbbiakban valószínűleg inkább az eddig meghozott törvények további korrigálására, finomhangolására kell majd törekednünk. Ugyanakkor a legközelebbi ülésen a jövő évi költségvetés elfogadása is szerepel, amelynek során még a végszavazás előtt is várhatók módosító indítványok.

– Az ellenzéki pártok szerint nem kellően megalapozott számok alapján kell dönteniük az ország költségvetéséről.
– Két ellenzéki párt, az LMP és a Jobbik bármit mond, azt egyrészt el kell fogadnunk, mert szavaikat a múltjuk nem hitelteleníti, merthogy nincs politikai múltjuk. Igaz, olyan múltjuk sincs, ami hitelesítené azt, amit mondanak. A szocialisták esetében a múltjuk hitelteleníti azt, amit velünk szemben kritikaként megfogalmaznak. A jelenlegi kormány szavait viszont az elmúlt évek költségvetései hitelesítik, azok három százalék alá szorították le az államháztartási hiányt. Ha ez eddig sikerült, joggal bízhatunk a folytatásban.

(Interjúnk a házelnökkel pénteken késő este készült.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyven roma családot ajándékoztak meg élelmiszercsomagokkal Sopronban

Karácsonyi élelmiszercsomagokat osztott rászoruló családoknak a Soproni Roma Nemzetiségi… Tovább olvasom