Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Kötetlen beszélgetésekkel, orvosi tanácsokkal segítik a sorstársakat

Sopronban csaknem félszáz tagot számlál a cukorbetegek egyesülete, az érintettek rendszeresen találkoznak.

Előadásaikra mindenkit várnak, hiszen azt tartják, a diabéteszt megelőző anyagcserezavar sokakat érinthet a városban.

A soproni egyesület tagjai hamarosan világnapi találkozót tartanak, az inzulin feltalálójának születésnapját, november 14-ét ugyanis a diabétesz világnapjának nyilvánították. A hazai központi rendezvény Debrecenben lesz ugyan, de a hűség városában élők pénz hiányában itthon ünnepelnek.

– A nehezedő anyagi körülmények nem teszik lehetővé, hogy részt vegyünk a hajdúsági programon, pedig biztosan hasznos tanácsokkal gazdagodnánk. De nem csüggedünk, a kuruc-dombi fiókkönyvtárban emlékezünk meg november 12-én 15 órakor a világnapról. Beszélgetünk az inzulin feltalálásáról és feltalálójáról, valamint a híres cukorbetegekről is – tudatta portálunkkal Nagy Andrásné, a soproni egyesület elnöke. – Hasonló klub a városban a ’90-es évek elejétől működött már, de a most is fennálló egyesület öt éve alakult. Jelenleg negyvennyolc tag jár a rendezvényeinkre, de nem csak cukorbetegeket várunk, hiszen az anyagcserezavar, a betegséget megelőző állapot sokkal több embert érinthet a városban. Összejöveteleinket minden hónap utolsó csütörtökjén tartjuk a Lenkey úti rendelőintézetben. Ezeken többnyire orvosi előadások hangzanak el és kötetlen beszélgetésekkel is segítjük a sorstársainkat. Az országban működő társegyesületekkel is tartunk kapcsolatot, közös rendezvényeket is szervezünk, együtt kirándulunk. Munkánkat dr. Simkó Emil háziorvos segíti – tette hozzá az elnök.

A diabétesz-világnapot az Egészségügyi Világszervezettel együttműködve a Nemzetközi Cukorbeteg Szövetség rendezi. A programok népszerűsége egyre nő, mára több mint 151 országban 191 szervezet 350 millió embert mozgat meg a világnapon. A cukorbetegség Magyarországon a lakosság 7–8 százalékát érinti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztonságot ad a településőr jelenléte

Három Fertő menti községben állt munkába településőr. A szolgálat tagjai nem csupán a… Tovább olvasom