Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Kötet Soproni Józsefről

A könyv az országos és regionális médiában róla megjelent cikkek beszélgetések és méltatások révén kínál áttekintést a sikeres emberről és művészről.
A magyar zeneszerzés mesterei sorozatban Soproni Józsefről (1930), a soproni származású Kossuth-díjas komponistáról, Sopron díszpolgáráról (2000) jelent meg összeállítás Csengery Kristóf szerkesztésében. A könyv az országos és regionális médiában róla megjelent cikkek – köztük a Kisalföldben napvilágot látott riportok –, beszélgetések és méltatások révén kínál áttekintést a sikeres emberről és művészről.

– Különösen megtisztelőnek érzem, hogy ezúttal rám gondoltak „A magyar zeneszerzés mesterei" szerkesztői. Ennek oka, hogy munkám során nem keresem céltudatosan a kapcsolatot a külvilággal – nyilatkozta Soproni József. – A kritikák és az írások hangneme arra viszont feljogosít, hogy talán nem méltatlanul kerültem be a sorozatba.

Soproni József: „Különösen megtisztelőnek érzem, hogy ezúttal rám gondoltak A magyar zeneszerzés mesterei szerkesztői.
Soproni József: „Különösen megtisztelőnek érzem, hogy ezúttal rám gondoltak A magyar zeneszerzés mesterei szerkesztői." (A művész munka közben készült fotóján a könyv borítója.)

A kötet gyakorlatilag átfogja egész életutam legfontosabb állomásait. Kifejeződik az is, hogy mélységes hálát érzek szülővárosom iránt, s ezért csak köszönettel tartozom. Sopron kétezer éves múltja, történelme, urbánus légköre, toleranciája, egyszersmind szüleim, nagyszüleim lokálpatriotizmusa segített megérteni a világot és véleményt mondani róla, a zene nyelvén is.

Soproni József a napokban fejezte be színpadi művét, amelynek szövegkönyve Kosztolányi egyik novelláját dolgozta fel. Az egyfelvonásos opera a végül megoldást nyerő tragikus emberi sorsról szól. A zeneszerző ezen túl több zongoradarabbal gyarapította kompozícióinak számát.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kilátó napja elé

Romwalter Károly nyomdász nevét viseli a Károly-magaslat és az ott álló kilátó. Szeptember 15-én rá… Tovább olvasom