Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Kötelező lehet a sárga mellény a biciklin

Több ponton módosítanák a KRESZ-t, az egyik vitatott téma: tegyék-e kötelezővé a fényvisszaverő eszközök viseletét?
A KRESZ módosítási tervezete előírná, hogy a kerékpárt – éjszaka és korlátozott látási viszonyok között – lámpákkal kell kivilágítani és a kerekezőnek lakott területen kívül fényvisszaverő mellényt kell viselnie. Ugyancsak lakott területen kívül, éjszaka és rossz látási viszonyok esetén az úttesten közlekedő gyalogosok és kerékpárosok számára is kötelező lenne a fényvisszaverő mellény használata. Hosszú hónapokig tartó egyeztetési és véleményeztetési folyamat után úgy tűnik, idén tavasszal a parlament elé kerül a KRESZ-módosítás.

Magyarországon – a Gazdasági és Közlekedés Minisztérium adatai alapján – évente átlagosan 1300 ember veszíti életét közúti balesetben, miközben az EU előírásai szerint folyamatosan csökkenteni kellene ezt a számot. – Hazánkban nem kötelező láthatósági mellényt tartani az autóban, ezért nincsenek adataink arról, hogy mennyire népszerű ez a „ruhadarab" – tudtuk meg a Soproni Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályán. Megjegyzendő azonban, hogy az ausztriai határ közelségéből fakadóan – mivel ott kötelező – Sopronban valószínűleg több autós tart ilyent a járműben. Keleti szomszédunkban, Romániában pedig szinte az összes kerékpáros sárga mellényt visel nappal és városon belül is.
A soproni rendőrök korábban több alkalommal osztottak ki sárga mellényeket általános iskolásoknak, valamint kerékpárosoknak és autósoknak. – Pozitív visszajelzéseket kaptunk a diákoktól, örültek a mellényeknek és a többi biztonságtechnikai eszköznek, prizmáknak, fényvisszaverő matricának – mondta el Varga Alfréd, a Gárdonyi-iskola igazgatója. – Valószínűleg viselnék is ezeket, amennyiben kötelezővé tenné a KRESZ. A rendőrök évek óta rendszeresen járnak intézményünkbe szabályismereti előadásokat tartani, és életkoruknak megfelelően tájékoztatják a gyerekeket a biztonságos közlekedésről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Föld alá süllyesztenék a vasutat

Sopronban hozzáfogtak a vasút föld alá vezetésének megvalósíthatósági tanulmánytervéhez. Fábiánkovits Ferenc vezető tervező szerint a sokmilliárdos projekt a belváros és a Lövérek újraegyesítését jelentené. – A város már sok évvel ezelőtt is foglalkozott a vasút által kettészelt területek egyesítésével, azaz a vasút mélyvezetésének gondolatával – fogalmazott a vezető tervező. Tovább olvasom