Kisalföld logö

2017. 03. 31. péntek - Árpád 5°C | 18°C Még több cikk.

Kötelező feladatok mellett kisebb fejlesztések

Kistérség - Szinte minden településen költenek idén az út- és járdafelújításra. A költségvetés emellett kisebb fejlesztéseket is lehetővé tesz.
A falvakban is elfogadták a 2008-as költségvetést. Az 1050 lakosú Petőházán két körben tárgyaltak a koncepcióról.

– Idén mintegy ötszázmillió forintból gazdálkodhatunk, ebből az összegből azonban kétszázmilliót tartalékolunk – mondta el érdeklődésünkre Piskolti Béla polgármester. – A bezárt cukorgyár után kieső iparűzésiadó-bevételt ebben az évben még nem érezzük, ugyanis ennek mértékét mindig az előző gazdasági év alapján számolják ki. Terveink szerint az óvoda bővítése, valamint a hozzá kapcsolódó tornaszoba kialakítása már májusban megkezdődhet. Emellett egy teniszpályát is szeretnénk kialakítani. Mindezek mellett folytatjuk az út- és járdafelújításokat.

Egyházasfaluban a tavalyihoz hasonló nagyságú összegből, százmillió forintból gazdálkodhatnak. A településen felmerült, hogy fejlesztési célra mintegy ötmillió forint hitelt is felvennének.

– Az intézményeink stabilan működnek, az óvoda és az iskola fenntartása is biztosított – közölte Eső János polgármester. – Korábban többször szerettük volna az egyik önkormányzat tulajdonában lévő épületet értékesíteni. Mostanra megváltozott a véleményünk. Ebből az épületből egy többfunkciós központot lehet kialakítani. Itt kapna helyet az orvosi rendelő, az ifjúsági és nyugdíjasklub és az önkormányzati hivatal. Ezáltal a fenntartás költségei is kevesebbe kerülnek, mert például a közüzemi szolgáltatóknak egyszer kell kifizetni az alapdíjat. Bízunk benne, hogy sikerül kedvező feltételekkel – tíz százalék körüli önrészes – pályázatot találni. A beruházás az előzetes számítások szerint több mint ötvenmillió forintba kerül.

A 380 lakosú Völcsej idén 32 millió forintból gazdálkodhat, ez az összeg azonban kevesebb, mint a tavalyi. A településen idén jár le a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítéséhez felvett hitel törlesztőideje. Mindez az önkormányzatnak azt jelenti, a következő évtől 2,5 millió forinttal több marad a költségvetésben.

– Mintegy hárommillió forintot különítettünk el az úthálózat fejlesztésére – mondta el Szőke Attila polgármester. – Mindehhez olyan pályázaton szeretnénk részt venni, ahol akár hatvanszázalékos támogatás is elérhető. A településen sajnos nagyobb vállalkozás nem működik, így jelentősebb adóbevételre sem számíthatunk.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromszázmillióról döntenek

Kistérség - Idén közel háromszázmillió forintról saját maga dönthet, nyolcszázmilliós pályázati pénz… Tovább olvasom