Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Kötelező a láthatósági mellény

Ausztriában e hónap elejétől kötelezővé tették a sofőröknek a láthatósági mellény használatát.

Az első hetekben csak figyelmeztetik, nyáron már büntetik azokat az autósokat, akiknek nincs fényvisszaverő öltözékük.
Ausztriában a járművek kötelező tartozékává tették az úgynevezett láthatósági – fényvisszaverővel ellátott, élénk színű – mellényt. Azok a sofőrök, akik a baleset-megelőzésben nagy szerepet játszó mellény nélkül közlekednek, a türelmi idő lejárta után 15 euró büntetésre számíthatnak.

– A kontinensen egy ideje Olaszországban, Spanyolországban és Portugáliában is előírás, hogy minden autós rendelkezzen járművenként legalább egy láthatósági mellénnyel.

– Ezt az ésszerű szabályt május elsejétől Ausztriában is bevezették – mondta elöljáróban Johann Jellasitz, az osztrák csendőrség kelénpataki (Klingenbach) főnöke.

– A mellény a baleset-megelőzésben játszik fontos szerepet, hiszen rengeteg olyan  közúti haláleset fordul elő, főképpen gyorsforgalmi utakon, amely egy ilyen fényvisszaverő ruhadarabbal megelőzhető lett volna. Éppen ezért a láthatósági öltözéket a járművezetők ne is a csomagtartóban tartsák, hanem a kesztyűtartóban: adott esetben csak ilyen mellényben szabad kilépni az autóból, hogy elkerülhető legyen a gázolás.

Bárhol ellenőrizhetik

Johann Jellasitz kiemelte: a csendőrség bárhol, akár már a határátkelőkön is ellenőrizheti az autónkénti legalább egy darab, alig 3–4 euróba kerülő mellény meglétét. A helyszíni bírság ennek az összegnek a többszöröse, 15 euró. Attól azonban nem kell tartani, hogy egy nap emiatt többször is megbüntethetnek bennünket. Másnap viszont – ha addig még nem szereztük be a láthatósági öltözéket – ellenőrzéskor ismét kifizettethetik velünk a 15 eurót.

Nincs még mindenkinek

A soproni határon Sági Gabriella mosonmagyaróvári lakos az osztrák hatóságok érdeklődésére egy pillanat alatt előhúzta a tartozékot: – Már tavaly beszereztem a láthatósági mellényt. Barátommal, Péterrel sokat utazunk, Olaszországban már tavaly is kötelező volt a mellény. Szerencsére eddig még nem volt rá szükség – mondja.

Beckné Vass Csilla könyvelő pár hónapja hallott erről az új előírásról. – Két-három hete már beszereztem a mellényt, nem akartam az utolsó pillanatra hagyni – mutatja a ruhadarabot. – Tényleg hasznos lehet, főképpen az autópályákon, ahol könnyen elsodorhatják az embert.
Belső Mónika, a fővárosban tanuló soproni fiatal Bécsbe indult, hogy meglátogassa barátnőjét.

– Nem tudtam, hogy láthatósági mellénnyel szabad csak átlépni az osztrák határt. Hogy meg ne büntessenek, sürgősen beszerzek majd egyet – lépett kocsija gázpedáljára a nő.
Gosztonyi

Könnyen beszerezhető a mellény

A soproni benzinkutaknál, autómárka-kereskedéseknél, illetve autóalkatrészboltokban megnövekedett az érdeklődés a láthatósági mellények iránt. Van, ahol 1200 forintért, s akadnak üzletek, ahol 1300 forintért, 1420 forintért, illetve 1750 forintért kínálják darabját. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hideg sör és sramlizene

Két helyszínen is zajlott a munka ünnepe: a kempingben, illetve a plázánál felállított sátorban. Tovább olvasom