Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Koszorúzás a soproni hűség napján

Az 1921-es nevezetes népszavazás polgármesterének, dr. Sopronyi-Thurner Mihálynak a Fő téri szobra előtt hajtottak fejet kedden a referendumban részt vett települések polgármesterei.

Kópháza, Fertőboz, Ágfalva, Fertőrákos, Nagycenk, Harka vezetői megkoszorúzták a Városháza előtt lévő Thurner szobrot, majd Fodor Tamás hivatali dolgozószobájában felidézték a múltbeli eseményeket.

Az 1921-es nevezetes népszavazás polgármesterének, dr. Sopronyi-Thurner Mihálynak a Fő téri szobra előtt hajtottak fejet kedden. Fotó: Magasi
Az 1921-es nevezetes népszavazás polgármesterének, dr. Sopronyi-Thurner Mihálynak a Fő téri szobra előtt hajtottak fejet kedden. Fotó: Magasi


A korabeli feljegyzések szerint december 10-én plakátokon közölték magyar, német és horvát nyelven Sopron lakosságával, hogy a városban december 14-én, míg a környező 8 községben december 16-án lesz a népszavazás, titkosan, mégpedig úgy, hogy minden szavazó egy borítékot kap két cédulával.

Az egyik cédula kék színű volt, Magyarország felírással, míg a második cédula narancsszínű volt Ausztria felírással. Aki Magyarországra szavaz, az Ausztria céduláját kettéhasítja, és így teszi vissza a két cédulát a borítékba, amelyet leragaszt. És megfordítva: aki Ausztriára szavaz, az a kék cédulát szakítja széjjel. A soproniak 91%-a élt szavazati jogával. 77,4% szavazott Magyarország mellett, egyes források szerint Nagycenk lakosságának 100%-a voksolt a maradásra mellett.

A szavazatokat együttesen számították be, így az eredmény összességében 65%-os volt. Mindez olyan kitörő lelkesedést váltott ki, hogy amikor az osztrák kancellár telefonon érdeklődött az eredmény felől, Sopron polgármestere válaszul csak kitartotta a telefont a nyitott ablakon, ahonnan behallatszott a polgárok örömujjongása

Díszőrség a Hűségzászlónál. Fotó: Tudósító
Díszőrség a Hűségzászlónál. Fotó: Tudósító

 Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító

Olvasóink írták

 • 20. SZILAJ 2010. december 17. 22:07
  „Micsoda SZDSZ-es banda van itt... Ausztriához akartok tartozni? Mennyetek nyugodtan!
  A határok nyitva vannak. Mi csaltunk volna??? Burgenland elcsatolása magyarországtól nem csalás volt?
  Milyen magyarok vagytok ti egyáltalán??? Éppenséggel az ilyenek miatt tart itt az ország ahol jelenleg van..”
 • 19. bogote 2010. december 17. 00:58
  „Hát elég rosszul szavaztak!”
 • 18. ödenbürger 2010. december 16. 23:48
  „érdekes ez a vita itt!
  szerintem is nevetséges a soproni hüség napja!
  azt ünneplik, hagy csaltak 1921-ben ... inkább szomorú....”
 • 17. muskátli 2010. december 16. 07:42
  „Hüség napja? Amúgy meg csak egy pénzkidobás, semmi jelentösége. Csak reklém a politikusoknak, újra újságba, küllönbözö médiákba kerül a vigyorgó kis pofijuk, úgy tünik csinálnak valamit, de a valóság............”
 • 16. muskátli 2010. december 16. 07:39
  „"a te fene nagy liberalizmusod a fanatizmus, amiben, ha kell erőszakkal is, de mindenki egyenlő. legyen csak az usa mintájára európai egyesült államok sok-sok buta identitászavarral küzdő, arctalan masszát alkotó emberrel."

  Itt valamit félreértettél szerintem. Fanatizmus ott kezdödik, hogy valaki vagy valamilyen nemzet nagyon büszke magára, és jobbnak tartja magát. Azzal hogy magyarnak születtem, nem járok jobban mint az osztrák, román.....stb. Egy nemzet, semmi más. Erre nem kéne annyira büszkének lenni. Ugyanolyan ember vagyok mint bármelyik másik a földön. Egyenlöségnek kéne kialakulnia, nem háborúzni és lenézni kéne egymást.
  Amerikáról meg nem beszélek. Nem csipem, annak ellenére hogy ott is emberek élnek. Nem csipem az amerikai majmolást. Ettöl viszont még nem vagyok fanatikus.

  "de a magyarok mindig csak lehajtott fejjel járnak a világban, lassan úgy, mintha szégyellni kéne a nemzeti hovatartozását"
  lassan szégyenleni is kell, ahova a régi "nagy politikusaink" és a mai "nagy politikusaink" viszik az országot, a nemzetet, arra nem kéne büszkének lennünk. Az ország állapotából látszik hogy milyen rossz a szemlélet, felfogás, értelmi szintje a vezetöknek stb, különben nem állnánk itt.”
 • 15. ggg 2010. december 15. 18:18
  „kedves muskátli, Te aztán képzavarban vagy. az egészséges hazaszeretet, büszkeség alapvető feltétele egy egészséges nemzetnek. nem tartom többre magam senkinél, de van, amiben a magyarok jobbak, van amiben az osztrákok, van amiben a románok, szlovákok, stb. DE, amiben jók vagyunk, vagy amiben sikerünk volt, legalább arra legyünk büszkék. nem azt kéne sulykolni, hogy miben hasonlítunk a körülöttünk, és a távolabb élő, amúgy általam nagyra becsült népekhez, hanem azt, hogy miben különbözünk. de a magyarok mindig csak lehajtott fejjel járnak a világban, lassan úgy, mintha szégyellni kéne a nemzeti hovatartozását. kérdezz meg egy osztrákot, szlovákot, németet, franciát, hogy büszke-e a nemzeti hovatartozására. naná, hogy az, sőt...
  a te fene nagy liberalizmusod a fanatizmus, amiben, ha kell erőszakkal is, de mindenki egyenlő. legyen csak az usa mintájára európai egyesült államok sok-sok buta identitászavarral küzdő, arctalan masszát alkotó emberrel.
  európa attól európa, hogy sokszínű, amivé az egymástól különböző, de egymás mellett élni kívánó nemzetek teszik.”
 • 14. muskátli 2010. december 15. 17:25
  „Igen, kedves 10-es ggg, erröl irtam már többször is. Mire mész azzal, hogy büszke magyar vagy? A büszkeséggel kitörölheted a s******-t, de másra nem mész vele. Abból megélni nem lehet. Max a politikusok tudnak. Csak nem Te is az vagy?
  Amúgy az agyamra mennek a büszke magyarok, akik a mellüket verik, hogy ök ugyan má magyarok. Az mennyivel jobb mint egy brazil, kinai, osztrák.....stb? Nem vagy te azáltal különb ember, mert magyar vagy. Itt kezdödik a fanatizmus. Az arabok is azt hiszik, hogy ök szarták a spanyol viaszt, az ö istenük jobb, és mivel nem értenek velük egyet más országok, balhéznak. Öngyilkosok lesznek a hazájuk, istenük miatt.Söt másokat gyilkolnak istenük hive miatt. Ez egy agybaj!!!!!!!!!!! A fanatizmus a legnagyobb betegség, ami sajnos nem gyógyitható!”
 • 13. ggg 2010. december 15. 16:05
  „11. a kettő prímán elfér egymás mellett, de szerintem az ember előbb magyar legyen, aztán európai, ha fordítva történik, akkor jutunk ebbe a helyzetbe, hogy az oly ritka történelmi sikereinket sem tudjuk a helyén kezelni, hanem siránkozunk az anyagi javak miatt, emlegetünk csalásokat, stb. kit érdekel, hogy 1921-ben milyen módon szereztek szavazatokat magyar oldalon, az eredmény a maga korában hatalmas örömöt jelentett a soproniaknak, és pláne a trianoni nemzetcsonkításból éppen csak ébredező magyaroknak.
  az meg már végképp nevetséges, hogy idekevered a mai szar politikusokat. ezekről sem az akkori "magyar" szavazók, sem a díszőrség nem tehet. erről csak mi (Te, meg én meg az összes többi hozzászóló) tehet. a soproniak szavazták meg őket, ennyi...
  és végül nehogy azt gondold, hogy az általatok hőn áhított ausztriában nagyban másképp mennek a dolgok. talán bele kéne gondolni abba is, hogy onnan 55-ben kitakarodott a vörös hadsereg, ez meg azért elég nagy előny...”
 • 12. sturmtiger 2010. december 15. 15:07
  „9 marcell te meg egyszerűen egy szerencsétlen barom vagy.”
 • 11. ödenbürger 2010. december 15. 12:48
  „ggg: antimagyar ?? az az ember antimagyar, aki európai ? szerintem nem.
  meg probáld kinyítni a szemeidet és akkor látni fogod azt a polítikai szemetet, ami ebben a városban van, és azért semmi nem megy tovább. nyugdíjas poltikusok irányítják a város jövöjét?! azért, hogy nekik legyen nagyobb nyugdíj... de sopron jövöjét nem érdekel öket.”
 • 10. ggg 2010. december 15. 12:12
  „a sok-sok negatív, antimagyar hozzászóló meg is érdemelné ,hogy osztrák legyen. én a körülmények alakulásától függetlenül rendkívül szerencsésnek érzem magam, hogy magyar lehetek Magyarországon, és ezt büszkén vállalom is...”
 • 9. marcell 2010. december 14. 22:40
  „:))) hát ez a balonkabát valami irtó rémesen néz ki:))) mint valami szoknya lenne rajtuk. :)))”
 • 8. csery 2010. december 14. 20:14
  „Mennyivel másképpen nézne ki Sopron, ha Ausztriához tartoznánk. Igazi kis Salzburg lenne!”
 • 7. egysoproni_ 2010. december 14. 20:09
  „6. Őrmester!
  nEKEM IS FELTŰNT. rEGGEL/DÉLELŐTT JÁRTAM ARRA. SAJNÁLTAM IS ŐKT, HOGY EBBEN A HIDEGBEN EGYHELYBEN MOZDULATLANUL OTT KELLETT ÁLLNIUK.”
 • 6. Őrmester 2010. december 14. 19:42
  „Nem tudom, hogy valakinek feltűnt-e, hogy a Széchenyi téren a Hűségzászlónál a Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagja egész nap díszőrséget álltak?
  Erről miért nem írnak sehol?”
 • 5. marcell 2010. december 14. 18:12
  „Szerintem azóta is bánják hogy rosszúl szavaztak!! Sokra mentek a hűségükkel...választottak egy hazug, süllyedő, a népét meg NEM becsülő országot.”
 • 4. ödenbürger 2010. december 14. 14:38
  „hát nem tudom....nem olyan egyszerü ez a kérdés, mint a mai politikusokat beállítják ....
  sokkal, sokkal bonyolúltabb....
  manapság másképp nézne ki egy új népszavazás eredménye, az biztos...”
 • 3. Paco 2010. december 14. 14:07
  „MA MÁR TUDJUK, HOGY MANIPULÁCIÓ VOLT A SOPRONI NÉPSZAVAZÁS,
  EZT A TÉMA A KISALFÖLD MIÉRT NEM KEZELI EGY KICSIT TÖBB OBJEKTÍVITÁSSAL ???”
 • 2. muskátli 2010. december 14. 13:45
  „" majd Fodor Tamás hivatali dolgozószobájában felidézték a múltbeli eseményeket. "

  kinyitották az ablakot és hallgatták, hogy örjöng a tömeg :)))))))”
 • 1. bobo 2010. december 14. 13:29
  „Érthető, hogy csak a polgármesterek koszorúztak, hiszen a vásározó tömegektől nem fértek volna el többen a téren.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biczi: A soproni MSZP is felveszi a kesztyűt

Az egyik, soproni Fidesztől jött rágalmazás után a helyi MSZP kénytelen volt megtenni a jogi lépést… Tovább olvasom