Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Kossuth-díjas a soproni egyetem tanára

Orosz István grafikusművész, a Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének egyetemi tanára hétfőn vette át az elimerést a Parlamentben.

"Nagyon örülök a díjnak. Ilyenkor az ember átgondolja, megérdemli-e, kik érdemelnék meg jobban, kik nem kaphatták meg életükben" - mondta az MTI-nek Orosz István grafikusművész, aki hétfőn vette át az elismerést a Parlamentben. A művész történelmi pillanatokat maradandóan megőrző műveiért, sajátos karakterű, klasszikus hagyományokban gyökerező, határainkon túl is nagyra becsült, sokoldalú művészi munkássága elismeréseként kapta a Kossuth-díjat.

A grafikus, akinek talán legismertebb műve az orosz csapatok távozását követelő Tavarisi konyec! című plakát, az MTI kérdésére felidézte: a mű alapja már jóval 1989 előtt megszületett, de csak 1989-ben érezte úgy, hogy a nyilvánosság elé léphet vele. "Plakáttervezőnek tanultam az Iparművészetin, de politikai plakátokat csak a rendszerváltás hevületében készítettem" - mondta. Felidézte: a rajzot megmutatta Lezsák Sándornak, akivel ismerték egymást és aki kérte, hagyja ott nála. Így született meg a plakát.

Hozzátette: plakátokat azóta is készít, de zömmel kulturális témákban, színházi előadások számára, filmeknek. Orosz István kiemelte: két művésztársával, Pócs Péterrel és Ducki Krzysztoffal közös kiállítása is nyílik március 17-én a budapesti Skandináv Házban. Orosz István arról is beszélt, hogy jelenleg grafikáin dolgozik és tavaly év végén elkészült új animációs filmje is. Ez utóbbit idén júniusban, a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon mutatja be, ahol új grafikáiból kiállítása is nyílik. "Egy könyvem is megjelenés előtt áll, az lesz a címe, hogy A követ és a fáraó" - tette hozzá. A kötet műfaja saját meghatározása szerint "vegyesvágott", leginkább a művészettörténethez áll közel. "A saját rajzaim illusztrálják majd és lesznek benne versek, szépirodalmi részletek is" - magyarázta a Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének egyetemi tanára.

Az MTI kérdésére elmondta, szerinte azért szokták "reneszánsz embernek" nevezni, mert szívesen alkot több művészeti ágban is és műveiben gyakran rejt el időbeni visszautalásokat, hivatkozásokat régebbi technikai eljárásokra. "Szeretek például anamorfikus képeket készíteni, ez a műfaj ugyanis valahogy elfelejtődött az elmúlt időszakban" - mondta jellegzetes képeiről. Mint felidézte, azért választotta az Utisz, azaz Senki művésznevet, mert annak "szimbolikus mellékjelentései" is vannak. "A nevet Török András barátom ajánlotta és azért volt rá szükség, mert többen is alkotnak Orosz István néven. A név az Odüsszeiából származik és arra utal, amikor Odüsszeusz kiszúrja a küklopsz szemét. A plakát így működik, afféle szemcsapdaként, optikai illúzióként" - magyarázta. Orosz István 1951. október 24-én született Kecskeméten, sokszorosított grafikával, filmanimációval foglalkozik, az illuzionizmus, a kettős jelentésű ábrák és az anamorfózisok eredményeit használja alkalmazott grafikai munkáiban. Az egyetlen magyarországi művész, akinek alkotása bekerült a londoni Tate Modern gyűjteményébe.

Rendezései a dokumentumfilmek és az animációs filmek határterületein mozognak. 1993-ban a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja lett, 2004-2007-ben ügyvezető elnöke, 2007 óta elnökségi tagja. Művészete elismeréseként 1990-ben elnyerte a brnói grafikai biennále aranyérmét, 1991-ben a lahti plakátbiennále első díját, majd a Mediawave fődíját, 2001-ben az Amerikai Illusztrátorok Társaságának díját. 1991-ben Balázs Béla-díjat, 1993-ban Munkácsy Mihály-díjat, 2003-ban Aranyrajzszög-életműdíjat, 2005-ben érdemes művészi címet kapott.

Főbb rendezései: Csönd (1979), Álomfejtő (1980), Ah, Amerika! (1985), Vigyázat, lépcső! (1989), A kert (1993), Sírj! (1995), Az idő látképei (2004). Az első magyar művészeti CD-t Keresztes Dórával közösen 1997-ben jelentették meg műveikből, amely összesen mintegy 600 grafikát, plakátot, illusztrációt, textíliát mutat be. Verseskötete 2008-ban Körzővel rajzolt víz címmel jelent meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

25 hektár nád égett le Röjtökmuzsaj-Ebergőc külterületén - Galéria!

25 hektár nádas égett le abban a tűzben, amely hétfőn délután keletkezett Röjtökmuzsaj-Ebergőc… Tovább olvasom