Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Korszerűen is veszélyben a soproni kórház?

Sopronban megdöbbenést keltett, hogy az ország egyik legkorszerűbb kórháza nincs azon a bizonyos ötvenes listán.
Miután az elmúlt pénteken kiderült, hogy a soproni Erzsébet-kórház nincs az úgynevezett súlyponti kórházak között, dr. Baranyai Tibor főigazgató főorvos, egyetértve a városvezetéssel, azonnal tiltakozott és részletes indoklást készített, amelyet elküldött az egészségügyi miniszternek, politikusoknak, országgyűlési képviselőknek és mindazoknak, akik tehetnek valamit a soproni kórházért. Úgy tűnik azonban, hiába az összefogás és az érvek sora – legalábbis eddig –, mert a kormány elé került kórházlistából továbbra is hiányzik a soproni.

– Az nem lehet kérdés, hogy a soproni kórház súlyponti besorolást kapjon – jelentette ki a főigazgató főorvos. – Remélem, a parlamenti vitában kiderül, hogy intézményünknek ott a helye a védett kórházak között.
Azok, akik összeállították a súlyponti kórházak listáját, önmagukkal is ellentmondásba keveredtek, ugyanis az egyik legfontosabb rendezőelv az volt, hogy ötven kilométeres körzetben kell lennie egy olyan súlyponti kórháznak, amely a hét minden napján 24 órában áll a betegek rendelkezésére. Nos, Sopron Győrtől 90 kilométerre van, Szombathelytől pedig több mint hetvenre, és akkor még nem szóltunk a szakmai érvekről. Persze Soprontól ötven kilométerre akad néhány korszerű kórház, például Kismartonban

(Eisenstadt) vagy Bécsújhelyen (Wiener Neustadt), de a bécsi klinikák is közel vannak... A kormány tervezete a jövő héten kerül a parlament elé. Kérdés, hogy az utolsó pillanatokban tehetnek-e valamit, és ha igen, mit a város országgyűlési képviselői.

– Nemcsak mint a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselőjét, hanem mint sopronit is felháborít a kormány tervezett lépése – jelentette ki dr. Molnár Ágnes, aki tagja az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának is. – Amennyiben az Erzsébet-kórház nem lesz súlyponti intézmény, akkor ez azt jelenti, hogy naponta meg kell küzdeni fennmaradásáért, sokkal többe kerül majd a fenntartó önkormányzatnak, és még így is rosszul járnak a soproni és Sopron környéki betegek, mert bizonyos kezeléseket, műtéteket máshol végeznek majd el. Amit az egészségügyi tárca tervez, az nem reform, hanem reformdiktatúra, a magyar egészségügy szétverése. Reformra szükség van, de nem ilyen előkészületlenül kapkodva. Sopron Győrtől és Szombathelytől még légvonalban is messzebb van, mint ötven kilométer. A döntés érthetetlen, szakmailag elfogadhatatlan, hiszen egy korszerűen felszerelt, kiváló orvosokkal, ápolókkal rendelkező kórházról van szó.

Az intézményre az elmúlt években 22,5 milliárd forintot költött az állam, a soproni önkormányzat pedig 1 milliárdot. Amennyiben nem változik a helyzet, az azt jelenti, hogy ennek a temérdek pénznek egy részét kidobjuk az ablakon.
A törvénytervezet parlamenti vitájában interpellálok az egészségügyi miniszternél vagy módosító indítványt nyújtok be, remélve, hogy sikerül megváltoztatni a tervezetet.
Firtl Mátyást, Sopron országgyűlési képviselőjét sajnos nem sikerült elérnünk – parlamenti küldöttséggel Kanadában tartózkodik –, éppúgy, mint Hiller Istvánt, az MSZP soproni születésű elnökét, oktatási és kulturális minisztert, aki egész nap tárgyalt. Kránitz Lászlót, az MSZP országgyűlési képviselőjét viszont igen.

– Tény, semmi sem indokolja, hogy a soproni kórház ne kerüljön a súlyponti intézmények közé – mondta a képviselő. – Baranyai Tibor a kérésemre állította össze azt a szakmai anyagot, amelyben tényszerűen szakmai érvek sorakoznak amellett, hogy miért nem maradhat ki az intézmény a védett körből. A levelet személyesen adtam át a szocialista politikusoknak, a kormány néhány tagjának, a frakció vezetőinek. Molnár Lajos egészségügyi miniszterrel többször is beszéltem, de sem igent, sem nemet nem mondott kérésünkre. A tervezet azért is megdöbbentett, mert az utolsó pillanatig úgy volt, hogy az Erzsébet-kórház is súlyponti lesz, hiszen ötven kilométeres körzetben nincs másik ilyen intézmény. Az évekig tartó kórház-rekonstrukció az ország legnagyobb egészségügyi beruházása volt, súlyos milliárdokért, s a mindenkori városvezetés is támogatta az intézményt, ha szükség volt rá. Úgy érzem azonban, még nincs veszve minden, hiszen a törvénytervezet a parlament elé kerül, s vitájában még módosulhat az elképzelés. Ennek érdekében módosító indítványt ny újtok be. Meggyőződésem, a soproni kórház mintaként szolgálhat a többi számára, s példa lehet a felújításra váró intézmények előtt is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még nem sikerült eladni a Florascát

A nagy múltú Florasca Környezetgazdálkodási Kft. sorsa még mindig bizonytalan. A soproni központú céget és ingatlanait eddig eredménytelenül próbálták értékesíteni. Eladására több kísérlet is történt. Volt, amikor a Vas megyei önkormányzat szeretett volna túladni tulajdonrészén, eredménytelenül, aztán később így járt a Győr-Moson-Sopron megyei is. Tovább olvasom