Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Korszerűbb épületekben helyeznék el az időseket

Kistérség - Van, ahol idősek otthona működik benne, máshol magukra hagyták az egykoron szebb napokat látott kastélyokat. Térségünkben is tervek készülnek a hasznosításukra, az állapotuk azonban évről évre rosszabb.
Tavaly már az utolsó lakó is kiköltözött a sopronhorpácsi Széchényi-kastélyból. Azóta a patinás épület üresen áll. A parkba ma már nem lehet bemenni, az értékeket biztonsági őrök vigyázzák. Információink szerint több lehetséges befektető is érdeklődött, de eladására eddig nem került sor. Az értékesítést nehezíti, hogy időközben a korábbi tulajdonos – az ÁPV Zrt. – beolvadt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-be, az ilyen helyi ügyeknek pedig úgy tűnik, egyelőre nincs felelősük.

Nem szebb a sorsa Széchenyi István édesapja, Széchényi Ferenc fertőszéplaki szülőházának sem. Elképzelések folyamatosan születtek, például hogy galériát, kiállítótermet rendeznek be a falai között, de a megvalósításból pénz és befektető hiányában nem lett semmi. Az épület állaga folyamatosan romlik, felújítására a közeljövőben kevés az esély. Bozsvári István polgármester elmondta, az elsődleges feladat a hatszáz éves épület állagromlásának megállítása.

Nagylózson és Csáfordjánosfán a megyei önkormányzat fenntartásában működik idősek otthona a kastélyokban. A 124 éves, műemlékké nyilvánított nagylózsi kastélyépület kiváltására az új, 100 férőhelyes blokk tanulmányterve már elkészült. A költségek elérik az 1,3 milliárd forintot. – A beruházást a szaktárca indokoltnak találta, hiszen a kastélyban egyre nehezebb biztosítani a működés feltételeit. A címzett támogatást azonban a kormányzat nem fogadta be, így azt csak pályázati forrásokból lehet megvalósítani – közölte Firtl Mátyás, a megyei önkormányzat alelnöke.

A sopronhorpácsi kastély üresen áll, az épületet és az értékeket biztonsági őrök vigyázzák. Fotó: Kisalföld-archívum

Csáfordjánosfán meg akarják tartani a kastély jelenlegi funkcióját. A szociális intézményt 2003-ban korszerűsítették, megtörtént a szobák teljes felújítása, a padlózat részleges cseréje. A teljes épületrekonstrukció egyetlen akadálya a szűkös pénzügyi helyzet. Így ez esetben is pályázati forrásokban bízhatnak.

Az állami tulajdonban lévő kastélyok közül pozitív példaként a zsirait lehetne kiemelni. Az 1739-ben épült Rimnóczy-kastélyban a fővárosi önkormányzat tartja fenn az értelmi fogyatékosok otthonát. Az épületet rendszeresen karbantartják, felújítják. Kicserélték például a nyílászárókat, elvégezték a belsőépítészeti korszerűsítést, tavaly pedig a fazsindely tetőt mázolták újra. További újdonság, hogy az utóbbi években látogatókat is fogadnak, a főépületben például a lakók vezetik körbe a vendégeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már virágzik a tőzike

Csáfordjánosfa - Idén is hófehérbe borult a csáfordjánosfai erdő: virágzik a tőzike. Érdemes tudni,… Tovább olvasom