Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Környezetbarát erőmű épülhet Lövő határában

Szélerőmű park létesítését tervezik Lövő térségében. Amennyiben megkapják a szükséges engedélyeket, az ország egyik legnagyobb teljesítményű környezetbarát erőműve épülhet meg.
Környezetbarát villamos erőmű épülhet a közeljövőben Lövő határában. A térség egy szélcsatorna közepén helyezkedik el – állapították meg a Greenergy Kft. szakértői. Állításukat pontos adatok is megerősítik. Egy éven át próbaszélkerékkel és műszerekkel figyelték a szél irányát, sebességét. A hatásvizsgálat egy hónapja fejeződött be, a mérési eredményeket szakértők összegzik.

– Gazdaságossági vizsgálatok és hatástanulmányok sokaságát kell még elvégeznünk, hogy pontos képet kapjunk a leendő szélerőmű parkról – tájékoztatott Pál Endre, a Greenergy Kft. műszaki vezetője. – Egy összetett munkafolyamat elején tartunk, az eddigi tapasztalatok azonban biztatóak – tette hozzá.

Milliárdos beruházás

A szakértői vizsgálatok lezárását követően a szakhatósági engedélyek beszerzése után kezdődhet meg a szélkerekek építése. Az egyenként másfél megawatt teljesítményű berendezések kivitelezési költsége körülbelül négyszázmillió forint. A tervek szerint kezdetben tíz, a későbbiekben újabb tíz turbina termelne áramot. Az erőmű jövő év végétől kapcsolódhatna rá az országos villamosenergia-hálózatra.

– A lövői képviselő-testület már tavaly megadta a szükséges önkormányzati hozzájárulásokat – mondta Galavics Jenő, a beruházó helyi képviselője, Lövő volt polgármestere. – A létesítmény a község fejlődéséhez is hozzájárulhat.

A rendezési terv elkészülte után a szakhatóságokhoz kerülnek a szélerőmű tervei. Így a Fertő–Hanság Nemzeti Park is állásfoglalást ad. A nemzeti park szakemberei elsősorban a természetvédelmi szempontokat veszik figyelembe.

– Az építési munkálatok részletes statikai és tervezési vizsgálatok elkészülte után kezdődhetnek meg, egyelőre azonban nem érkezett a hivatalhoz engedélykérelem – tudtuk meg Dobos Józseftől, az ügyben eljáró soproni műszaki iroda vezetőjétől. – Amennyiben a beruházás minden hatósági előírásnak megfelel, megkapja az engedélyt, ám egyetlen elutasító határozat is megakadályozhatja a szélerőmű felépítését.

A legnagyobb lehet

Hazánkban két nagy teljesítményű szélturbina működik, ebből az egyik Mosonszolnokon. Ez mintegy ezerötszáz háztartás energiaigényét elégíti ki. Amennyiben megkapja a szükséges engedélyeket, a lövői létesítmény az ország egyik legnagyobb szélerőműje lehet. A szélkerekek tömeges elterjedését elsősorban a szigorú építési és környezetvédelmi feltételek, valamint a hosszú megtérülési idő gátolja.

Légügyi engedély is kell

A hazai rendelkezések szerint a 75 méternél magasabb építményeket jelzőfényekkel kell ellátni. Mivel a lövői erőmű magassága elérheti a száz métert is, a légiakadályt jelzőlámpákkal kell felszerelni – tájékoztatta lapunkat Bajkó Erika, a Polgári Légiközlekedési Hatóság szóvivője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Területtel segítenék a cégek letelepedését

Agyagosszergénynek, az alig több mint kilencszáz lelket számláló községnek tipikusan mai problémával… Tovább olvasom