Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Kormánypárti igen, ellenzéki nem a tervezetre

Sopron - A soproni országgyűlési képviselők – Molnár Ágnes, Firtl Mátyás és Kránitz László – közül egyedül a szocialista képviselő szavazza meg – nagy valószínűséggel – az egészségbiztosításról szóló törvényt. A Fidesz–KDNP képviselői elutasítják a tervezetet.
Több mint kétszáz módosító indítványt nyújtottak be az egészségbiztosításról szóló törvénytervezethez. A végszavazást december 10-én tartják a parlamentben. A korábban egységesnek látszó MSZP-s frakcióban már felszínre kerültek a törésvonalak. Összeállításunkban arról érdeklődtünk, hogy a soproni képviselőknek mi a véleménye a tervezetről és megszavazzák-e a törvényt.

– Ez a törvénytervezet alkalmatlan a tárgyalásra, módosító indítványokkal sem lehet javítani rajta, ezért egyértelmű, hogy – ha szavazásra kerül sor – elutasítom – mondta Molnár Ágnes (Fidesz–KDNP). – A nyereségérdekelt biztosítási rendszer bevezetése minden eddiginél súlyosabb következményekkel jár. A kormány az OEP privatizációjára és az egészségügyi vagyon üzleti biztosítók részére történő „átjátszására" készül, ráadásul úgy, hogy egy „biankó" – a részletekről szándékosan hallgató és 122 alacsonyabb rendű jogszabályt feltételező – törvényt akar elfogadtatni. Nem a gyógyítás lesz a központi kérdés, hanem a profit növelése, a szolgáltatások szűkülnek, állandósulnak a várólisták és újabb kórházbezárások lesznek. A magánbiztosítók profitigénye és a jelenlegihez képest várhatóan legalább háromszor nagyobb működési költségei miatt a járulékok biztos emelkedése várható. Megszűnne a szabad orvosválasztás lehetősége is, miközben a biztosítók válogatni, „mazsolázni" fognak a betegek között, mely az esélyegyenlőség romlását vonja maga után.

– A jelenlegi rendszer pazarló és átláthatatlan, éppen ezért biztosítási alapon működő korszerű egészségügyet szeretnénk létrehozni – jelentette ki Kránitz László (MSZP). – Elsősorban annak érdekében, hogy jobb színvonalú szolgáltatásokat biztosítsunk a betegeknek. Az átalakítás célja az is, hogy csökkenjen a kiszolgáltatottság, erősödjenek a betegjogok. Fontosnak tartom, hogy az egészségbiztosítási rendszer átalakításával erősítsük a nemzeti kockázatközösséget, amelyben minden biztosított egyforma ellátásra jogosult, senki nem maradhat ki önhibáján kívül az ellátásból. Természetesen mindezt úgy, hogy az egészségbiztosítás átalakítása miatt nem változhat a járulékok mértéke és nem csökkenhet a biztosítottaknak járó szolgáltatások köre. Fontos szempont a verseny, de nem lehet mindent erre a tényezőre bízni, ezért a tervezet szerint a szolgáltatói szektorban lévő és a pénztárak közötti verseny többségi állami jelenlét mellett és szabályozott módon történhet meg. Amennyiben a fenti célokat szolgálja a törvény, akkor igennel szavazok.

– A jelentős összefogással lezajlott országos sztrájk is komoly jelzés arra, hogy olyan kidolgozatlan és elnagyolt törvényt akar ráerőltetni az emberekre a Gyurcsány-kormány, amelyhez nem kapott felhatalmazást, és amelyet a szakmai érdekképviseletek, a civil szervezetek és az emberek egyaránt joggal elutasítanak – jelentette ki Firtl Mátyás (Fidesz–KDNP).

– Bevezetése tovább csökkenti a létbiztonságot, a családokat, a betegeket, a nehéz helyzetbe kerülőket, az időseket sújtja, az amúgy is tönkretett egészségügy válságát mélyíti. Legálissá teszi, hogy a közpénz – az emberek befizetett járuléka – magánzsebekbe kerüljön. A tervezet alkotmányellenes. Nem biztosítja az egyenlőséget az ellátás minősége és hozzáférhetősége szempontjából. Nem oldja meg a demográfiai válságot. Elvész a társadalombiztosítás alapértéke, a szolidaritás, az, hogy minden magyar állampolgárt egyformán megillessen a legmagasabb szintű gyógyítás. Következményei nagyon súlyosak lesznek, mert emberéletekről van szó, ezért sem szavazhatom meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenállóbb fajtákkal pótolták a kivágott fákat

Sopron - A vasútállomással szemközti részen öt beteg szivarfát vágtak ki a szakemberek. A… Tovább olvasom