Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Korlátlan lehetőségek

Sopron - Jelentős tartalékok vannak még az új építésű lakások piacán. Igaz, a kereslet visszaesett, de hosszú távon – öt éven belül – biztosan értékesíthetők a lakások.
Sopronban az ország más városaihoz képest arányaiban több lakópark épült. Így az ezen a téren történt megtorpanás sem a gazdasági helyzet, hanem a piac átrendeződése miatt történt. Azaz a külvárosokban kiépültek a társasházak, a lakótelepeken élők közül aki tehette, már ki is költözött. Egyes építőipari vállalkozások emiatt úgy döntöttek, a közeljövőben nem építenek lakóparkokat, mert nem lenne rá fizetőképes kereslet.

Az új építésű 37 lakásos társasház minden lakása elkelt. Fotó: Magasi
Az új építésű 37 lakásos társasház minden lakása elkelt. Fotó: Magasi

A Goldschmidt Group ugyanakkor a közelmúltban adott át egy új építésű, 37 lakásos társasházat. Az otthonok mindegyike elkelt, a vételárat a beköltözéskor kellett kifizetniük a tulajdonosoknak.

– A negyven és hetvenöt négyzetméter közti lakások a keresettek, az árak négyzetméterenként kétszázhúszezer és háromszázhúszezer forint között mozognak – mondta el Pusker Zsolt, a Goldschmidt Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója. – A vevők azonban nem csupán lakni szeretnének, hanem élni is. Ezért szükségesek a lakóparkokhoz a játszó- és közösségi helyek. Ám ez még mindig nem elegendő ahhoz, hogy a megrendelő elégedett legyen. Irodánkban egy helyen intézzük az ingatlanfejlesztést, a hitelügyintézést, valamint az értékesítést.

A tapasztalatok szerint az új lakást vásárlók főként pályakezdők,
fiatal házasok.

Az már kevésbé jellemző, hogy az idősebbek a nagyobb lakásukat cserélnék le ilyen módon egy kisebbre.

Pusker Zsolt optimista. Terveik szerint 2009-ben megduplázzák az új építésű lakások számát, a területeket már megvásárolták. Így a következő két évben 400 új lakást építenek. A fejlesztés nagyságát jellemzi, hogy a kétszázadik lakást éppen a napokban adták át, amelyek közül mindegyiket értékesítették is.

Olvasóink írták

 • 14. varosi25 2008. augusztus 14. 19:26
  „nekünk csak 60 m2-re volt hitellel együtt pénzünk. autóra már nem. gyalog tudunk munkába járni. miért mentünk volna falura? ki adott volna munkát ott a szakképzettségünk szerint?”
 • 13. Lárika 2008. augusztus 14. 14:52
  „fiatalka, az István bíró utcában hatalmas ovi van, csak pár házzal odébb. És a jelentkezők nagy részét mégis el kellett uatsítaniuk helyhiány miatt.”
 • 12. miracle 2008. augusztus 14. 14:33
  „NoBo
  Én sem fénymásolom a pénzt, én nem téged fikázlak, hanem az 50 m2-t, meg az árat. Vagy még inkább a választás megfelelőségét. Mint írtam ebből a pénzből sokkal jobbat kapni. És itt nem 400 fős falura gondolok az isten háta mögött (oda én sem mennék), hanem 2000-10000 fős településekre. És miért kéne feltétlen bejárni? Ekkora településeken már sok munkalehetőség van. A rezsi bizonyára több, de ilyen alapon a 20 m2-esé még kevesebb lenne. Van egy élhető méret és az nem a 40-50 m2. Egyébként meg spórolni is nagyon sokat lehet, nem kell pl piacon beszerezni a zöldség-gyümölcsöt, ha van konyhakert, nem kell km-eket autózni rendszeresen ha jó levegőt akarsz szívni, vagy egyszerűen ki akarsz ülni napozni stb.
  És azt is látom, hogy - legalábbis a fiatalok - nagyon nagy része pár év után költözik, nagyobba, de leginkább családi házba. És el nem hiszem, hogy ez így olcsóbb, mintha egyből ott kezdené.”
 • 11. NoBo 2008. augusztus 14. 13:12
  „miracle... Köszönöm több ezer hozzám hasonló nevében az 50 nm-es lakás lefikázását... Sajnos csak ennyire futja... Amúgy mi elférünk. Ja, és nem mindenki teheti meg, hogy naponta 60-70 km-t levezet, tudniillik elég drága mulatság. Meg hát biztos kevesebb is a rezsije a kisebb lakásnak... Abban viszont egyet értünk, hogy enyhén pofátlanság ennyi pénzért "rákényszeríteni" a fiatalokat a vásárlásra....

  erdész... neked no comment. Már többször bizonyítottad milyen ostoba és buta vagy. Inkább te lehetsz Baz megyei.... de legalább már kiderült, hogy öregedő-irigykedő vagy....”
 • 10. azutcaiak 2008. augusztus 14. 13:04
  „Hát arról miért nincs szó hogy a képen látható Schönherr -malom utcai részlet igen ormotlan és nem illeszkedik a városképbe ott ahol ezt megépítették!
  Elmondanám hogy a környéken ez a legnagyobb komplexum mert családi házak, sorházak és családi háznak álcázott 4-5 lakásos társasházak vannak!!!!!!!!!!!!!!!!
  Hogy hogy a fenébe sikerült ekkora lakótömböt oda kibundázni??????????????
  Felháborító és még épül épül egymás nyakára a patak mellett...
  Miért kellett ezzel elrontan ezt a kis családi / sorházas övezetet?
  Szerintem ezek után nincs akkora különbség a Jereván és ez a lakótömb között! Ja és lógnak egymás erkélyéről át a másikéra sok sok vezeték, kábel? Nincs használatbavételi engedély?
  A Leháron pedig az építkezés miatt nagy volt a kamion,teherautó forgalom, a sok sárkupac és még sorolhatnám, aztán 2009-től kezdődik minden előről.

  A másik szépség a Lehár-Kálmán I. utcai sarkon lévő nagy Mayer féle társasház!!!!”
 • 9. fiatalka 2008. augusztus 14. 12:53
  „Itthon az egyetlen "vagyon" a lakás..még ha kicsi is.És örülni kell hogy nem a szülőkkel osztozkodunk pl. a fürdőszobán.
  Az a szomorú hogy az életünk abból áll hogy havonta 60-70-80-e Ft-ot törlesztünk 2 szobás kis lakásért hogy ne a szülőknél nyomorogjunk vagy albérletre dobjuk ki a pénzt...és ezért gürizünk a kis magyar fizetésből megpróbálunk megélni. Pedig abból a havi 60-70-80-ből a gyerekekkel évente 2x tudnánk nyaralni pihenni menni, kiszakadni a mókuskerékből.Akinek van erős szülői háttér, vagy fix osztrák meló helye az könnyebben van.Bocsánat nem irigylem tőlük, mert kinnt is meg kell dolgozni az euróért.Csak elszomorít ez az egész magyar valóság és azon vagyok hogy a fiam ne maradjon ebben az országban.

  Sajnos a BAZ megyeieket modorát, hozzáállását a dolgokhoz mi is ismerjük a lakóparkban,de nem szabad általánosítani...

  A város örül ha tud indítani az óvodákba, bölcsikbe újabb csoportokat (nincs pénz új óvónőkre, tárgyi eszközökre stb...), nem hogy ovit építeni.Bezárták az István bíró utcai ovit ...miért is?Hogy most egy fogorvosi rendelő legyen az osztrákoknak :)”
 • 8. Lárika 2008. augusztus 14. 12:43
  „stef, egyetértek Veled. Emellett, lakóparkok építőit kötelezném óvoda és bölcsöde építésére!”
 • 7. városi 2008. augusztus 14. 12:13
  „2-es

  Akkor tedd ezt. Én inkább Sopronban lakom.”
 • 6. mindigatutit 2008. augusztus 14. 11:16
  „2-es
  nem mindenki akar falura menni lakni.sőt éppen fordítva van a dolog.persze nem biztos,hogy ez a jó,de hát ez van.a másik pedig az a 20-30km ,ha mindennap munkába jársz qva sok tud lenni”
 • 5. mindigatutit 2008. augusztus 14. 11:13
  „4-es
  ez most ,hogy jön ide???”
 • 4. erdész 2008. augusztus 14. 10:15
  „GRATULÁLOK!A HIÉNÁK teleépítik sz.r minőségű gettóikkal a zöldövezeteket,a város telejön BAZ megyei telepesekkel,akik hozzák magukkal az ottani "kultúrájukat",a soproni lokálpatrióták meg le vannak sz...a,mert ez a FEJLŐDÉS.Sok szemét vállalkozó és városvezető TÖNKRETETTE SOPRONT az elmúlt 20 év alatt!!!!!!!!!!!Olyanokkal van tele a város,akiket a határőrség 89 elött már Kapuváron visszafordított volna oda,ahonnan jött és AHOVA VALÓ!”
 • 3. stef 2008. augusztus 14. 09:56
  „Hajrá! a Belvárosban meg szétesnek a házak! Kötelezni kellene a hiénákat, hogy 1 új ház engedélye fejében 1 belvárosit újítsanak fel”
 • 2. miracle 2008. augusztus 14. 09:48
  „Nem tudom miért erőltetik egyesek a lakást mindenáron. 50 m2 2 embernek sem igen elég, nemhogy kisgyerekes családnak. Ezért fizet 15 milliót, kap 3 helyiséget (a wc a fürdőben bűzölög, a konyha a nappaliban), 5 km -re a belvárostól, ilyen vagy olyan szomszédokkal. Ezért a pénzért ugyanakkor lehet venni Soprontól 15-30 percre 120 m2-es 20-30 éves nagyon jó állapotú családi házat udvarral, óriási kerttel, csönddel, falszomszédok nélkül, örökre, nem csak 3 évre, amíg meg nem születnek a gyerekek és szűk lesz a lakás.”
 • 1. WERBUNGGGG 2008. augusztus 14. 09:28
  „Kedves P.Horváth László!
  Biztos nagyon köszöni a Goldschmidt Kft. az ingyen reklámot...
  Ha már cikket írunk, több cégről is érdemes képet alkotni, nemde?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elszabadult a sétahajó

Sopron - Ismét akadt feladatuk a Fertő tavi vízi mentőknek. Ezúttal egy, a parttól –… Tovább olvasom