Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 28°C Még több cikk.

Körjegyzőségben, vagy önállóan?

Sok új elemet nem tartalmaz a kormány tervezete, miszerint az ezer lakos alatti falvakban nem működhetne önálló jegyzőség.
Vagy ha mégis, akkor a települések nem kapnának kiegészítő állami támogatást.
– Már az 1990-es önkormányzati törvény is szabályozza, hogy az 1000 lélekszámnál nagyobb települések alakíthatnak önálló jegyzőséget – világít rá Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára. – A kormány mostani tervezete nem változtatná meg alapjaiban a jogszabályokat, hanem jelentős szigorítást tartalmaz. Ennek leglényegesebb eleme, hogy az 1000 lakos alatti településeken kizárólag körjegyzőség működne. Amennyiben a falvak mégis az önállóságot választják, elesnek a kiegészítő állami támogatástól. Ahhoz viszont, hogy a törvénymódosítást elfogadja a parlament, az ellenzék igen szavazata is szükséges.

Szakértők szerint erre a jelen állapotban kevés az esély. Pedig tavaly decemberben még úgy tűnt, megvan a konszenzus, hiszen a pártok egyetértettek abban, hogy tenni kell valamit a kisfalvak érdekében. Ezt Zongor Gábor is megerősíti. – Azért is fontos lenne mihamarabb lépni, mert a késlekedés helyi szinten is lecsapódik – tette hozzá. – Az országosan várható megszorítások még erősebben jelentkeznek. Hiszen el kell dönteni, hogy legyen jegyző vagy sem, mennyi pénzt tud erre áldozni a falu. Közeleg az októberi önkormányzati választás, az újrainduló polgármesterek, képviselők pedig nem biztos, hogy meghozzák a rövid távon kellemetlennek tűnő döntést.

Térségünkben a Belügyminisztérium honlapján található adatok szerint a negyven településből tizenkilencben laknak ezernél kevesebben.
Többségük már most is körjegyzőségben működik. Pket tehát nem érintené a szigorítás. Hidegség viszont éppen tavaly január elsejétől vált le Fertőhomoktól. Azóta önálló jegyző tevékenykedik a községben. Kovács István polgármester adatai alapján az ő esetükben nem jelentett több kiadást az ilyenfajta önállóság.

– Sajnos sok a félinformáció, hivatalos értesítést pedig még nem kaptunk – folytatta a polgármester. – Amennyiben elfogadják a tervezetet, akkor megvizsgáljuk a folytatást. Amennyiben mégis szükség lesz a változtatásra, számunkra az lenne az előnyös, ha mi lennénk a majdani körjegyzőség központja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos vitorlásbajnokság

Csütörtökön ér véget a Fertő tavon és hazánkban is első alkalommal megrendezett vitorlás országos és… Tovább olvasom