Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Kórházügy: bizottsági igen

A parlament egészségügyi bizottsága tegnapi ülésén újabb intézmények kerültek fel a súlyponti kórházak listájára.
Dr. Molnár Ágnes képviselő, a bizottság soproni fideszes tagja szerint ez fontos eredmény, ugyanakkor újabb terheket ró a kórházra és a városvezetésre.

Hosszú utat jártak be a képviselők, politikusok – és tegyük hozzá Sopron lakossága is –, míg az Erzsébet-kórház bekerült a súlyponti kórházak közé. Ismert, hogy a soproni kötődésű képviselők első módosító indítványát a kormány és az egészségügyi bizottság elutasította. – Hétfőn este úgynevezett kapcsolt módosító indítványt nyújtottam be több képviselőtársammal együtt – mondotta a bizottsági ülést követően dr. Molnár Ágnes.

– A hétfőn benyújtott módosító indítványunkban az szerepelt, hogy az aktív ágyak számát tekintve úgy legyen súlyponti a soproni kórház, hogy a térség ne lássa kárát – mondta el a Kisalföldnek dr. Molnár Ágnes. – Ugyanis a régió öt kiemelt kórháza (Győr, Szombathely, Zalaegerszeg, Nagykanizsa és Sopron) is pályázhat – a garantáltan finanszírozott aktív ágyszáma mellett – a még fennmaradó 589 aktív ágyra, ami azt jelenti, hogy számos kiskórház csak krónikus ellátási feladatokat láthat majd el. Azt szerettük volna elérni, hogy legalább kétszázzal növeljék meg – a krónikus ágyak rovására – az aktív ágyak számát. A bizottság azonban nem ezt a módosító indítványt fogadta el, hanem a kormányét. Sopron szempontjából ez azonban így is nagy eredmény, de újabb felelősséget ró a kórházra és a város vezetésére, mert bizonyos szakmákban folyamatos ellátást kell biztosítani három műszakban, s ez azt jelenti, hogy több orvosra és szakápolóra lesz szükség. Ugyanakkor a többletfinanszírozásra még nem történt intézkedés.

Firtl Mátyás (Fidesz–KDNP), Sopron országgyűlési képviselője fontosnak tartotta leszögezni, hogy a soproniak és Sopron környékiek érdekében megvalósult összefogás példaértékű volt. Amennyiben a soproni kórház számára a törvénytervezet végszavazásakor is kedvező döntés születik – aminek már reális lehetősége van –, akkor az azt jelenti, hogy a külön-külön és az együtt is befektetett munka nem volt hiábavaló.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fordulat kórházügyben?

A jelek szerint az összefogás meghozza a soproniak által várt eredményt. Az Erzsébet-kórházért ugyanis mindenki kiállt, mindenki – országgyűlési, városi és megyei önkormányzati képviselő – párthovatartozás nélkül egyet szeretne: legyen súlyponti az Erzsébet-kórház is. Így foglalt állást a helyi önkormányzat, a megyei, sőt, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács is. Tovább olvasom