Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Kórházak mint gazdasági társaságok?

Sopron - A Fidesz Országos Választmánya egyhangúlag döntött arról, hogy a fideszes vezetésű megyék és városok önkormányzatai – tekintettel a kórházak súlyos helyzetére – a hatékonyabb működés érdekében gazdasági társasággá alakíthatják át intézményeiket. Hogy pontosan miről van szó, arról Molnár Ágnes szakpolitikust, Sopron fideszes országgyűlési képviselőjét kérdeztük.
– Miért döntött így a választmány?

– Ismert, hogy a reformnak nevezett intézkedések milyen súlyos működési zavarokat idéztek elő a kórházakban. A kormány napról napra durvább és erőszakosabb eszközökkel és módszerekkel sérti meg az önkormányzatok alkotmányban rögzített jogát. Az egészségügyi intézmények pénzügyi forrásainak elvonása előrevetíti működésük ellehetetlenülését. A Fidesz a biztonságos betegellátás és a hatékonyabb működés érdekében döntött úgy, hogy az önkormányzatok figyelmébe ajánlja a gazdasági társaságokká alakítás lehetőségét.

– Ebben akár a privatizáció lehetősége is benne rejlik...

– Nem, szó sincs semmiféle privatizációról. A Fidesz elutasítja a probléma megoldására irányuló kormányzati szándékot, azaz az üzleti, profitalapú, fizetős egészségügy kialakítását. Amennyiben az egészségügyi intézményeket gazdasági társasággá alakítják, garantálni kell, hogy a társaság tulajdonosa száz százalékban az önkormányzat lesz, ez alól kizárólag a kórházak dolgozóinak felkínált részesedés jelenthet kivételt. Még funkcionális privatizációról sem lehet szó. A gazdasági társasággá alakítás azonban csak akkor lehet sikeres, ha olyan irányítási változással párosul, amely biztosítja a kórház hatékony működését. A kórházakat és a járóbeteg-ellátásokat fenntartó Fidesz által támogatott önkormányzatok szeptember 30-ig megalakítják az Önkormányzati Egészségügyi Egyeztető Fórumukat, amely garantálja az egészségügyi intézményeket fenntartó önkormányzatok közötti folyamatos együttműködést, valamint biztosítja a Fidesz egészségpolitikai elveinek és stratégiájának érvényesülését.

– Mi lesz a dolgozókkal?

– Gazdasági társasággá alakulás esetén a dolgozók számára méltányos kollektív szerződést kell felkínálni.

– Az előbb hatékonyabb működést említett. Elképzelhető, hogy gazdaságosabb lenne a helyi egészségügy is, ha az Állami Szanatórium feladatait is átvenné az önkormányzat?

– Természetesen, hiszen mind a betegellátásban, mind pedig a gazdálkodásban, a logisztikában kiszűrhetnénk a párhuzamosságokat, s egy egységes rendszer jöhetne létre.

Még nincs döntés

A soproni városvezetés egészségügyi stratégiájának kidolgozásakor figyelembe veszi az országos választmány állásfoglalását – válaszolta a Kisalföld érdeklődésére Simon István. Az alpolgármester azonban hangsúlyozta, egyelőre nincs döntés arról, hogy a kórházat gazdasági társasággá alakítják. A kérdéssel még nem foglalkozott sem a városvezetés, sem pedig a testület. Egy ilyen változtatás minden részletre kiterjedő alapos elemzést, egyeztetést igényel.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Informatikai konferencia Sopronban

Sopron - A kormányzat és az informatika kapcsolatát taglaló konferencia kezdődött a Hotel Fagusban.… Tovább olvasom