Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Körforgalom körforgalom után

A diákok védelmével indokolja a hivatal a Ferenczy János utca forgalmának megváltoztatását

Politikai döntés, hogy megváltozott a Ferenczy János utca egyirányú forgalmának iránya – mondják a soproni polgármesteri hivatalban. Horváthné Seregély Jolán, a városüzemeltetési iroda vezetője ezért nem is szívesen nyilatkozik az ügyben, hagyná a választ a politikusokra, de hát egy közlekedési koncepció mégiscsak szakmai dolog, s nagyon erősködik a kérdező. Merthogy a laikus számára nehezen érthető, miért kell két szomszédos utcának azonos irányba futnia, pláne, ha most épült meg a Táncsics utcai csomópontban az új körforgalom, mely biztonságosabbá teszi itt a közlekedést.

A Ferenczy utcában kétségkívül egymás mellett sorakoznak a tanintézmények, tehát nagyon sok diák (és szülő) jár itt, de az utcának ez a szakasza eddig is egyirányú forgalmat engedett csak át. Most annyiban lehet kevesebb az autó, hogy választható a Mező utca is. Ugyanakkor talán több lesz az idegesebb sofőr, hiszen aki a belváros felől érkezve jön a gyermekéért, de a Lövérek felé szeretne továbbmenni, annak feladták a leckét.

Ha idegen autós téved erre, mehet vissza a belváros felé, a Sopront ismerők pedig nyilván a szűk, de kétirányú Dózsa utcát választják, hogy a Selmecire jussanak.

Ez viszont csak a parkoló autók kerülgetésével, nemegyszer udvarias (vagy nem) tolatással tehető meg. S itt is járnak diákok...
– A Dózsa György utca valóban balesetveszélyessé vált ebben az új helyzetben – ismeri el Horváthné Seregély Jolán. – Éppen ezért az utca egyirányúsításának lehetőségét a városfejlesztési bizottság elé terjesztjük. A bizottság várhatóan már júniusban dönt is a kérdésről. Az új körforgalom pedig emiatt nem veszít jelentőségéből, sőt, éppen ez indokolta az irány megváltoztatását – teszi hozzá az irodavezető.

A változtatások annak a közlekedési koncepciónak a fontos részei – derül még ki –, mely ennek a városrésznek a problémás csomópontjaira körforgalmak kiépítését és a a forgalomszervezés felülvizsgálatát írja elő. Ennek jegyében lesz a Mező és a Csatkai utca találkozásában is körforgalom. A következő lépésben a Selmeci–Lackner kereszteződés kap „forgót", s most tárgyalnak a szakemberek arról, hgy a Ferenczy–Lackner utcák találkozásában hogyan tegyék könnyebbé és biztonságosabbá a közlekedést. Hogy szakmailag indokolt-e ennyi körforgalom? Horváthné Seregély Jolán most határozott igennel felel a kérdésre.

Az viszont a laikus számára továbbra is kérdés: biztos, hogy éppen ezekben az utcákban van rájuk a legnagyobb szükség?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri győzelmek Szegeden

Az 1000 m-es finálék során a férfi kajak egyest magabiztosan nyerte Vereckei Ákos Kammerer Zoltán (Győri VSE) előtt. A párosoknál a Kökény Roland, Kucsera Gábor kettős volt a leggyorsabb, de a Horváth Gábor, Storcz Botond duó második helye is ígéretes, elsősorban a négyesre gondolva. Tovább olvasom