Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Körforgalmak épülhetnek az elkerülőúton

Sopron - Két körforgalom is épülhet a 84-es számú főút Sopront tehermentesítő szakaszán. A Virágvölgyi úti kereszteződés átépítésére már rendelkezésre áll a pénz. A Lackner Kristóf utcai körforgalom ügye az építési engedélyezésnél tart.
A 84-es számú főút soproni szakasza a Magyar Közút Kht. kezelésében van, ugyanakkor fejlesztésre – például körforgalom építésének támogatására – pályázatot vagy az önkormányzat, vagy a Nemzeti Infrastruktúra Zrt. (NIF) adhat be. Az esernyős háznál a Virágvölgyi úti kereszteződés átépítésére a város már pályázott és nyert is 60 millió forintot, amelyet az önkormányzat ugyanakkora összeggel egészít ki. Információink szerint a NIF elindította a kivitelezői közbeszerzési eljárást, és várhatóan 2009 tavaszán megkezdődhet a körforgalom kivitelezése.
Ezen az úton a másik kritikus csomópont a Lackner Kristóf utcai kereszteződés.

A város felől érkezve a csúcsforgalomban nehézkes és meglehetősen balesetveszélyes a kijutás az elkerülőre.

A körforgalom terveztetése ebben a kereszteződésben is folyamatban van. Jelenleg az építési engedélyeztetés történik. Az átépítésre a közút kezelőjének nincs saját forrása. Így ez esetben is a soproni önkormányzatnak kell pályáznia.

A Lackner Kristóf utcai kereszteződésben a csúcsforgalomban meglehetősen balesetveszélyes a kijutás az elkerülőre. Fotó: Magasi Dávid
A Lackner Kristóf utcai kereszteződésben a csúcsforgalomban meglehetősen balesetveszélyes a kijutás az elkerülőre. Fotó: Magasi Dávid

– A Magyar Közút Kht. ilyen esetekben a beruházás végén, a műszaki átadáskor veszi át kezelésre a csomópontot. A kht. feladata a fenntartással, üzemeltetéssel kapcsolatos teendők ellátása – tájékoztatta a Kisalföldet Légrády Veronika, a kht. szóvivője. – A tehermentesítő útra tervezett körforgalmakból már csak kettő kialakítása van hátra, a munka az előzetes ütemterv szerint zajlik. A törvény értelmében a közúti beruházásokat a NIF végzi.

Kuslics Balázs, a városháza szóvivője lapunknak elmondta, az önkormányzat mindent elkövet azért, hogy a Lackner Kristóf utcai körforgalom is megvalósuljon, ezért ha lesz megfelelő pályázat, élni fognak a lehetőséggel. Bár mindez kormányzati feladat lenne, az önkormányzat a kivitelezés gyorsítása érdekében többletkötelezettséget vállal. A pláza feletti kereszteződésszélesítést is a város finanszírozta.

A végső megoldást persze az M85-ös autópálya megépítése jelentené. Ettől kezdve ugyanis az átmenő forgalom szó szerint elkerülné a várost, ellentétben a mostani helyzettel. Az elkerülőhöz szánt utat szinte teljesen körbeépítették, lakóparkok létesültek. Így az útszakasz már csak a nevében elkerülő.

Olvasóink írták

 • 15. Hajrá! 2008. október 07. 12:28
  „Amennyiben Walter Dezső lenne a polgármester mindkét körforgalom már elkészült volna!”
 • 14. Feri1 2008. október 05. 20:03
  „Sajnos a Magyar Közút Kht ígérni sem tudja mikor lesz pénze a Lackner végi körforgalomra. Valahogyan addig is meg kell oldani a közlekedést, gondolom ezért csinálja a város a sávszélesítést, annak ellenére, hogy ez állami feladat volna. Csakhogy most a jobbra kanyarodók sem tudnak haladni a feltorlódott sortól, így a forgalom áttevődik a Patak utcár, ami senkinek sem jó.”
 • 13. soproni 2008. október 05. 18:11
  „Attila.
  Pont ezt akartam én is említeni. Megint dupla munka,dupla pénzkidobással. Gondolom pár hónap múlva elkezdik a körforgalmat,ami szerintem nagyon jó ötlet,mert elég sok abban a kereszteződésben baleset. Addig is várhattak volna a kanyarodó sáv építésével és akkor spórolhattak volna pár milliót.Volt aki azt írta,hogy szerinte lelassul majd a forgalom.Lehet,hogy így lesz,de legalább folyamatos lesz a közlekedés. Így is sokszor a Rosengartenig ér a kocsisor vége és a Plaza után balra kanyarodni elég nehézkes.”
 • 12. hol vagytok? 2008. október 05. 16:35
  „Hol vagytok? csaba zsuzsa meg jocó? Csak akkor írtok, ha fröcsögni kell? Pozitívumnál kussoltok? vagy ez se tetszik?”
 • 11. Attila. 2008. október 04. 19:34
  „A Lackner Kristóf utcánál építik a kanyarodó sávot,akkor ez nem pénz kidobás?Egyébként a körforgalomnál nincs jobb kereszteződés,csak tudni kéne használni!Ugyanis nem annak van elsőbbsége akinek nagyobb autója van,vagy aki gyorsabban közeledik,hanem aki már bent van.Szerintem.”
 • 10. ggg 2008. október 04. 16:56
  „végre”
 • 9. ottlakom 2008. október 04. 15:42
  „Csak megjegyeznén,hogy az elkerülőút megsem épült. Amit manapság annak emlegetnek az eredetileg tehermentesitőút. Az elkerülőút az erdő alatt kópháza felé épült volna ,csak VALAKIK nagyon elfelejtették. A Rákosi utcánál pedig azzal irányitatnám a forgalmat aki ezt a rendszert oda kitalálta.”
 • 8. Dresi 2008. október 04. 12:58
  „A Rákosi úti átjárónál 17 éve nem tudják elintézni a képviselő urak ,hogy valami változás legyen.Most meg hogy a Közut kht hajlik a lámpás megoldásra az ott lakó képviselönek nem tetszik mert az ablaka alatt állnának az autók.NA AKKOR MOST MI VAN ?????”
 • 7. Sehovasoha 2008. október 04. 12:12
  „Lobo !

  Lehet, hogy impotens vagyok, de szerintem még elönyös is a forgalom lassítása. Belterület, ahol 50 km a megengedett. Ez lehet, hogy neked nem tetszik, mert akadályozni fog a száguldásban.”
 • 6. elkerülő... 2008. október 04. 11:01
  „Amikor tervbe vették ennek az útnak az építését, még valóban a város szélén futott. Viszont azóta igen gyorsan terjeszkedik a város az erdő felé, egyre többen laknak "az elkerülőn túl".
  Nagy a forgalom, sokszor van dugó, az tény. Az is tény, hogy akár autóval, akár gyalogosan rémálom átkelni az elkerülőn. Pont ezért, én nem bánnám ha lassulna a forgalom (így is csak a közlekedők kis része tartja be az 50-es sebességkorlátozást).
  A cikkben említetteken kívül a Rákosi úti kereszteződéssel is kéne kezdeni valamit. Ha jól emlékszem egyszer már emlegették hogy lámpákat telepítenek, de azóta nagy csend van.”
 • 5. Feri1 2008. október 04. 09:44
  „4
  Az önkormányzat ezt már másfél éve elindította, de sajnos hiányzik az állami akarat vagy pénz. Ez tényleg nem az önk-on múlt.
  De azért tetszik, hogy Te is őszintén örülsz....”
 • 4. Intel 2008. október 04. 08:54
  „Fodor most napokig nem aludhat, mert körforgalmat építenek a városba...
  Amugy végre, hogy rájöttek valamit tenni kell...”
 • 3. Lobo 2008. október 04. 07:55
  „Ez az, hajrá, lassítsuk le még jobban az elkerülő forgalmát... Impotens banda.”
 • 2. vaki 2008. október 04. 07:34
  „Hála az égnek, ennek nagyon örülök. Nem kell anyit várakozni hogy ki lehessen hajtani az elkerülöre, és kevesebb is lessz a balesetek száma!”
 • 1. jah 2008. október 04. 06:48
  „hát igen.egy elkerülő ut azért elkerülő mert nem városon megy át.ja és nem is 50-el kell rajt menni.az okosok megint megcsinálták.ja és amig a zebrák ilyen közel lesznel a körforgalmakhoz,addig nincs értelmük mert nincs folyamatos áthaladás.lásd minden délután sor az "elkerülőn".”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalmár: Hová kerül a korai fejlesztő?

Sopron - Mi lesz a korai feljesztővel, ha a Lenkey utcai tömbből kiköltöznek az orvosi rendelők?… Tovább olvasom