Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Korábban keltek ki a kislibák

Fertő–Hanság - A Fertő tó nádasaiban fészkelő védett nyári ludak fiókái az idén a megszokottnál jóval korábban keltek ki. A melegebb márciusi időjárás és a rókaállomány csökkenése áll a jelenség mögött.
Március közepétől kezdve egyre több libacsaládot látni a Fertő–Hanság Nemzeti Park víz menti területein. A libasorban az idén a szokásosnál is több kisliba battyog a szülők után.

– A kilencvenes évek eleje óta követjük nyomon a kislibák érkezését. Az utóbbi három évben figyeltük meg a legkorábbi keléseket. Míg régebben április első hetében, mostanság már március közepén megjelennek az első családok. Az, hogy mikor kelnek ki az első fiókák, a márciusi időjárástól függ. Ha az átlaghőmérséklet magas, akár hetekkel előbb is láthatjuk már Mekszikópuszta környékén ezeknek a védett madaraknak a kicsinyeit – tudtuk meg Pellinger Attila zoológustól.

A Fertő tó nádasaiban fészkelő védett nyári ludak fiókái idén a megszokottnál jóval korábban keltek ki.
A Fertő tó nádasaiban fészkelő védett nyári ludak fiókái idén a megszokottnál jóval korábban keltek ki.

A Fertő partján zajló természetvédelmi munka egyik sikere, hogy az itt fészkelő nyárilúd-állomány az elmúlt húsz évben jelentősen, mintegy a háromszorosára nőtt, és a családonkénti fiókaszám is emelkedett.

– A rókák veszettség elleni immunizálása következtében pár éve nagyon elszaporodtak a libákra is veszélyt jelentő állatok. A róka éjszakai ragadozó, ennek ellenére gyakran lehetett találkozni velük fényes nappal is, zsákmánnyal a szájukban. A vadászok, felismervén az ebben rejlő veszélyt, ma már kontrollálják a rókaállományt. Ennek is köszönhető a magasabb libaszám – tette hozzá Pellinger Attila.

Olvasóink írták

  • 1. cs 2008. április 24. 11:09
    „"Fertő-Hanság - A Fertő tó nádasaiban fészkelő védett nyári ludak fiókái az idén a megszokottnál jóval korábban keltek ki. A melegebb márciusi időjárás és a rókaállomány csökkenése áll a jelenség mögött."

    Nem a lekvár teszi el a nagymamát! A tojásrakás ideje és a rókaállomány nagysága közötti átváltás a K/db x pi x e képlettel történik...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az orvosi kamara vizsgálja az ügyet

Sopron–Iván - A Magyar Orvosi Kamara megyei szervezetének etikai bizottságához kerül annak az… Tovább olvasom