Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Kopogtatás a csend világába

Vasárnap lesz a siketek világnapja. Hazánkban hét városban, köztük Sopronban tanulnak siket és nagyothalló gyerekek. Sajnálni lehet, de nem kell őket. Így is boldogok.
Reggel nyolc óra, a becsengetés után sem halkul el a zsivaj a soproni Tóth Antal Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium ötödik osztályában. Nem csoda, hiszen különleges esemény történik velük. Benne lesznek az újságban.
– Fénykép is lesz rólunk? – kérdezi izgatottan Kamocsár Dávid, amit sajnos csak tanárnője tolmácsolásával értek meg. Dávid többi sorstársához hasonlóan siket.

– Mivel szülei is hallássérültek, Dávid mindössze százszavas szókinccsel érkezett az első osztályba – jegyzi meg Vargáné Rimóczi Gyöngyi, aki tanítványai többségét óvodáskora óta kíséri a „hosszú úton". Nagy kitartásra, akaraterőre és szorgalomra van ugyanis szükségük a siket és nagyothalló gyerekeknek ahhoz, hogy koruknak megfelelő, normál általános iskolai tankönyvekből tanulhassanak. Külön büszkesége ezért osztályának Dávid, aki a kezdeti nehézségek ellenére a siket tanulók országos anyanyelvi versenyén tavaly negyedik helyezést ért el.
– Sokan nem tudják, hogyan közelítsenek ezekhez a gyermekekhez – teszi hozzá a több mint száz diákot oktató iskola igazgatóhelyettese, Gátas Jánosné. – Pedig csak abban különböznek kortársaiktól, hogy másképp kommunikálnak.

Jelelve (kézbeszéddel) és heves gesztusokkal kísérve formálják a szavakat a gyerekek, miközben mesélik: nagyon szeretik az iskolájukat. Legjobban a számítástechnikát kedvelik, de szívesen járnak a háztartási szakkörbe is. – Szakács leszek, ha felnövök – mondja Márk, majd csatlakoznak hozzá a többiek is: kozmetikus, virágkötő, műbútorasztalos... Álmodoznak, tervezgetnek, mint minden hasonló korú gyerek.

Szeptember utolsó vasárnapján, a siketek világnapján, a társadalom figyelme ráirányul a hallássérültekre. S bekopogtatunk a „csend világába" kényszerültekhez, őszinte érdeklődéssel, előítéletek nélkül.
„ Sokan nem tudják, hogyan közelítsenek ezekhez a gyermekekhez. Pedig csak abban különböznek kortársaiktól, hogy másképp kommunikálnak."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezeregyszáz facsemetét ültetnek

Ezeregyszáz facsemetével gazdagodik a Jereván-lakótelep növényvilága, amennyiben kedvezően bírálják… Tovább olvasom