Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Kópházán nincs munkanélküliség

Kópháza - A kétezer lakosú Kópházán a munkaképes lakosság mintegy 40 százaléka külföldön dolgozik. A faluban új vállalkozások is megjelentek, fejlődés előtt áll a település – összegzett Grubits Ferenc polgármester.
– Kópházán évek óta nincs munkanélküli, sokan Ausztriában dolgoznak – kezdte a határ menti település előnyeinek taglalását Grubits Ferenc, a falu első embere. – Ez persze vissza is hat, ezek az emberek nem itt adóznak, viszont a helyi kommunális adót és a gépjármű-súlyadót könnyedén ki tudják fizetni. A vállalkozói réteg is megerősödött Kópházán, napjainkban százhetven körüli azok száma, akiknek iparűzési adójára számíthatunk.

Az elmúlt egy évben új, főképpen családi vállalkozások kezdték meg működésüket, de ipari üzemnek is telephelyet biztosíthattunk. El is kél a kezdeményező szellem, hiszen a tavalyi 241 millió forint helyett az állami normatíva csökkenése miatt csak 237 millióból gazdálkodhatunk. A hiányt a helyiadó-bevételekből fedezzük. Kópháza különben azon települések közé tartozik, amelyeknek egy fillér adósságuk sincsen.

– Az idei legnagyobb beruházás a kerékpárút kivitelezése lesz – folytatta a polgármester. – A bekerülési költsége 64 millió forint, ami pályázaton nyertünk el. A falu 13 millió forint önrészt áll. A szeptemberben építendő kerékpárút – amelynek egy szakasza „kitáblázott" út lesz nálunk – Burgenlanddal köti össze a Fertő-parti kerékpárutat. Reméljük, mindez jótékony hatással lesz a helyi idegenforgalomra is.

Sikeres további pályázatok
A kópházi falumúzeum és tájház felújításának folytatására 2 milliót nyertek, a 84-es főút és az Ikva sor kereszteződését sárga villogó lámpa kiépítésére 1 milliót. Nagycenk gesztorságával nemrég adták be a csapadékvíz-elvezetési pályázatra igényüket, a Kópházára eső rész 94 millió forint. A 14 milliós önrészük biztosított.

 

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legfiatalabb polgár

Március 30-án született a Szakács család második gyermeke, a kis Bernadett, aki jeelenleg Kópháza… Tovább olvasom