Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Könyvbemutató: az utolsó Esterházy herceg sorsa

Fertőd–Budapest - Könyv készült herceg Esterházy Pál (1901–1989) életéről, aminek magyar nyelvű kiadását a napokban mutatták be.
Esterházy Pál (1901–1989) – Az utolsó herceg sorsa a szélsőségek évszázadában címmel megjelent könyv Esterházy Pál életének legérdekesebb eseményeit mutatja be az I. világháború előtti Európában, a Habsburgok Osztrák–Magyar Monarchiájában eltöltött gyermekkorától a kelet-közép- és dél-európai kommunista rendszerek bukásáig. A herceg még látta az utolsó Habsburg-uralkodókat – Ferenc Józsefet és Károlyt. Átélte az I. világháború végének zűrzavarát, a Magyar Tanácsköztársaságot, a fehérterrort, a Horthy-rendszert, Magyarország német megszállását és a nyilaskeresztesek 1944–1945-ös rémuralmát, Budapest ostromát, a Vörös Hadsereg felszabadító bevonulását, a sztálini diktatúra kiépülését és az ezt követő 1956-os magyar forradalmat, amely után Ausztriába menekült, majd svájci emigrációba kényszerült. Megtapasztalta a nácizmus és a sztálinizmus szörnyűségeit. A holokauszt és a Gulag borzalmait személyesen is átélte:

1944–1945-ben budapesti zsidókat mentett, később pedig a sztálini üldöztetések áldozata lett.

A kötet nem egy XX. századi „hős" története. Sokkal inkább egy olyan ember életének krónikája, aki örökségének köszönhetően a múlt század politikai-társadalmi átalakulásainak játékszerévé vált. Esterházy Pál személye a kötet szerzőinek elemzéseiben és jellemrajzaiban mindig a háttérben marad. A tanulmányok írása idején már szinte alig élt valaki, aki személyes tanúja volt a herceg életének. A személyisége, hogy mit szeretett vagy nem szeretett csinálni, baráti köre és szocializációja csak részletekben kerül bemutatásra. A tanulmánykötet középpontjában Esterházy Pál öröksége és az általa képviselt családi hagyomány körüli viták állnak. A tanulmányokhoz a szerzők felhasználták az állami levéltárakban található forrásokat, Esterházy Pál ideológiai ellenfeleinek, az 1949-es koncepciós perben őt kínzóknak a feljegyzéseit, valamint azoknak az osztrák állami szerveknek az aktáit, amelyek a birtokok megtartásáért fáradoztak, a földreform és az elkobzás kérdését vizsgálták, vagy a szovjet hatóságokkal tárgyaltak.

Olvasóink írták

  • 2. senorr 2008. október 04. 12:51
    „Tisztelt Szerkesztőség ! Sajnálom de megint tévedtek !!! Miért lehet egy Herceg utolsó ,mikor még él a nem egyenesági Herceg ! Sőt a fia is !Ugyanis Hg.Esterházy Pálnak mivel nem volt fiú leszármazottja , így testvére fiára szállt a hercegi cím ! Ő még most is jó egészségnek örvend !Hála Istennek !Úgy hogy lehet ,hogy nem az utolsó !!!!??????”
  • 1. Juditmaci 2008. október 02. 17:56
    „Kedves Kisalföld szerkesztőség!
    Érdeklődni szeretnék, hogy hol lehet hozzájutni ehhez a könyvhöz?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

26 forint a vadgesztenye kilójáért

Sopron - Javában tart a szervezett vadgesztenyeszüret Sopronban, a Dózsa György utcai óvoda… Tovább olvasom