Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Könyv az Ikváról és malmairól

Az Ikván több mint húsz malom működött.
– Az Ikván, ezen kis patakon több mint húsz malom működött a XIX. században. Érdekelt, hogy mit lehet róluk megtudni – mondta el a Kisalföldnek Bódi Ottó, Az Ikva és vízimalmai című helytörténeti kötet szerzője. – Könyvem megírására gyerekkori emlékeim inspiráltak. Módszeresen kezdtem felkutatni a múltjukat, sorsukat. A könyv három és fél éves kutatómunka eredményeit összegezi 120 oldalon, mintegy 250 képpel; archív fotókkal, rajzokkal, térképekkel és saját készítésű felvételekkel.

Bódi Ottó: Az Ikván több mint húsz malom működött. Fotó: Magasi Dávid
Bódi Ottó: Az Ikván több mint húsz malom működött. Fotó: Magasi Dávid


– Első része magáról az Ikváról szól, és bemutatja azokat a változásokat, átalakításokat, amelyeket a malmok építése miatt végeztek a patakon. Tartalmaz egy rövid malomtörténeti ismertetést a vízimalmok technikai fejlődéséről. A fő fejezetben az Ikva egykori malmairól fellelhető adatokat, dokumentumokat, építésük, átépítésük és legtöbb esetben megszüntetésük történetét részletezem. Az ausztriai Lépesfalvától Fertőendrédig néhány egykori malomtulajdonos család története is kibontakozik a fellelt dokumentumokból. Közülük is legérdekesebb az egyik kópházi malom egykori résztulajdonosának elbeszélése, aki 99 évesen mesélte el malmuk históriáját. Kiemelkedik még a felújított muzsaji malom is, amely működésbe hozható és berendezése is látható. Pár évig vendéglő is működött benne és látogatható volt, sajnos a sorsa most bizonytalanná vált. A legkorábbi írásos említések a XV. századból származnak. A dokumentumok, iratok, térképek döntően a XIX–XX. században keletkeztek.

Könyvbemutató. A Széchenyi István Városi Könyvtár olvasótermében szeptember 24-én (kedden) 16.30 órakor dr. Márkus István nyugalmazott egyetemi docens mutatja be Bódi Ottó Az Ikva és vízimalmai című könyvét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

X-Faktor: soproni továbbjutó és mosonmagyaróvári festő a válogatón

A soproni Hegyi Ákos három igennel továbbjutott, a mosonmagyaróvári Lukácsi László nem járt… Tovább olvasom