Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Könyv a Sopront ért bombázásról

A Sopront ért második világháborús amerikai bombázásokról írt könyvet ifj. Sarkady Sándor történész, a Nyugat-magyarországi Egyetem könyvtárának és levéltárának főigazgatója.

– A „Nekik térkép e táj…" című könyv hétéves kutatómunka eredménye – nyilatkozta a Kisalföldnek a szerző. – Az amerikai dokumentumokhoz igen nehezen lehetett hozzáférni, s csak a megfelelő kapcsolatok kialakítása után jártam sikerrel.

Az alabamai katonai intézet, illetve a Pentagon segítsége nélkül a könyv nem jöhetett volna létre. Ez a kötet a Sopron elleni 1944–45-ös amerikai légitámadások dokumentumait tartalmazza.

Az első, az 1944. december 6-i bombázás a város legszomorúbb Szent Miklós-napját jelenti: teljesen felkészületlenül érte a támadás a soproniakat. Délelőtt 11 óra 23 perctől 12 óra 4 percig pokollá vált a város. Mind az öt amerikai légitámadásról sikerült beszerezni a légi felvételeket, más egyéb dokumentumokat. A könyvben ezen túlmenően helyi családok archív, eddig még a nagy nyilvánossággal nem közölt fotói is szerepelnek.

Ifj. Sarkady Sándor elmondta még, Sopront összesen kilenc bombázás érte: öt amerikai, három szovjet és egy német támadás. A szörnyű időszak 1944. december 6-tól 1945. március 29-ig tartott. Ezek során több mint 2200-an vesztették életüket.

A szerző – szándéka szerint – szeretné feldolgozni a német és a szovjet légitámadások történetét is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági akciót hirdet a VOLT

A jótékonysági akció december 14-16 között mozgósítja a segítő szándékú embereket. Tovább olvasom