Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Konténerlakások lesznek a határ mellett a menekülteknek?

A tervek szerint összesen 400 férőhelyes konténerlakásokat alakítanak ki a menekültek elhelyezésére a magyar határtól nem messze, az ausztriai Királyhidán (Bruckneudorf).
  
A közelmúltban Ausztriában is központi téma lett a menekültek helyzete.

A határ mentén, Burgenlandban a közelgő tartományi választás miatt különösen a figyelem középpontjába került a migráció.

Johanna Mikl-Leitner ausztriai belügyminiszter a minap bejelentette: rendkívüli intézkedéseket vezetnek be a megerősödött menekülthullám miatt.

Így például három "sátortábort" állítanak fel az elhelyezésükre. A nyolcszemélyes egységekből álló ideiglenes szállást az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának előírásai szerint alakítják ki.

Menekülteket helyeznek el átmenetileg a stájerországi Vordernbergben, és újra megnyitnak egy korábban már működő 600 férőhelyes központot a Bécs harmadik kerületéhez tartozó Erdbergben. A miniszter a most kialakult helyzet kapcsán újra a probléma uniós szinten való megoldását, menekültkvóta szerinti befogadást szorgalmazza.

A belügyminisztérium szerint a férőhelyek bővítésére azért van szükség, mert például az elmúlt egy hétben több, mint ezer menekültkérelmet nyújtottak be Ausztriában.

A legtöbbet a háború sújtotta országokból, Szíriából és Afganisztánból. A tartományi vezetők Sankt Pölten-i találkozóján abban állapodtak meg, hogy a kiskorúakat jobb ellátásban részesítik és iskolázási lehetőséget is biztosítanak számukra.

Konténtertábor Szegednél. Ilyen lenne Burgenlandban is. Fotó: Bors - Kecskeméti Zoltán
Konténertábor Szegednél. Hasonló lenne Burgenlandban is. Fotó: Bors - Kecskeméti Zoltán


Az osztrák közszogálati média burgenlandi internetes oldala tudni véli, hogy az egyik konténertábort, a magyar határtól nem messze, Királyhidán (Bruckneudorf), az egykori laktanya helyén alakítják ki. A mobil lakásokban összesen 400 embert lehet elszállásolni.

A 2600 lakosú település polgármestere azt mondja, őket nem tájékoztatták a tervekről.

- Ha nyolc-tíz családot kell elhelyezni, az rendben lenne - mondta Gerhard Dreiszker. - A 400 menekült miatt azonban felháborodtak a helyiek. Ez már meghaladja a kisváros képességeit. Ráadásul nem lehet a lakosok feje felett dönteni.

A szociáldemokrata párti politikus hangsúlyozta, a részletekről tárgyalni kell a belügyminisztériummal. A cél az, hogy ebben a programban több önkormányzat vegyen részt. Így a települések arányosan elosztva fogadhatnák be a menekülteket.

A párt biztonságpolitikai szóvivője Ewald Schnecker hangsúlyozta, Burgenland teljesítette az országosan meghatározott menekültbefogadási kvótát. Egyértelműen nemet mondanak az ilyen tervekre, már csak azért is, mert más tartományok esetében van hiányosság.- A kormányzat ezzel, a számára olcsó megoldással megkerüli a felelősséget. Az ország legkeletibb tartományára viszont túlzott terhet ró. Ez így nem mehet tovább, a szolidirtás nem lehet egyirányú - nyomatékosította Manfred Kolly, a tartományi elnöki posztért induló sopronkeresztúri (Deutschkreuz) polgármester - számolt be a burgenland.orf.at.

Egyre több menekült

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a benyújtott menedékkérelmek száma Ausztriában. 2013-ban csaknem 18 ezret, tavaly nagyjából 28 ezret adtak be. 2014-ben a legtöbb kérelmező - 7754 - szíriai volt, majd az afgán állampolgárok következtek (5070).

A biztonságosként besorolt országokból érkezők tavaly csaknem 2708 kérvényt adtak be, idén előreláthatólag ez a szám is növekedni fog, a becslések szerint körülbelül ötezerre.
       

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motoros és autó ütközött a soproni Várkerületen - fotó

A délutáni csúcsforgalomban történt a baleset, a motorost a mentők ápolják. Tovább olvasom