Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Konrad Lorenz Nobel-díjas tudósnál is üléseztek

Sopron - Az űrturista Charles Simonyi édesapja, dr. Simonyi Károly, továbbá az Ybl-díjjal elsők között kitüntetett dr. Winkler Oszkár építész is tagja volt a 75 évvel ezelőtt alapított soproni Kitaibel-asztaltársaságnak. A jubileumi emlékezést június 5-én rendezik a Pannónia szállóban.
Hetvenöt éve, 1934. június 5-én alakult meg a Kitaibel Pál Soproni Természettudományi Asztaltársaság az akkori Pannónia szállóban. Nyolc alapítója ott határozta el: a természettudományok kedvelői és művelői számára asztaltársaságot hoznak létre, hogy egymástól tanuljanak s megismerhessék a szakterület haladó és legújabb eredményeit.

Az asztaltársaságban Ormos Balázs erdőmérnök képviseli azt a családot, amely generációk óta folyamatosan jelen van a Kitaibel-körben.
– Nagypapám, Leitner József líceumi tanár is az alapítók között volt, édesapám bányamérnökként tartozott a körhöz, miként több mint tíz éve jómagam is – mondta Ormos Balázs, aki az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára. – Mindig az előadó volt a soros elnök. A havonta tartott ülésekről jegyzőkönyv készült, amelyet könyvekbe írtak míves betűkkel, az előadás rövid tartalmával és a hozzászólásokkal együtt. Mindez kortörténeti dokumentum, miként és milyen hangulatban zajlottak le a civil tudóskör eseményei. Az első könyv a világháborúban majdnem megsemmisült: egy szétbombázott házból került elő. Legfényesebb emléke a Kitaibel-körnek az 1930-as évek végéhez köthető: ekkor kihelyezett ülést tarthattak Konrad Lorenz Nobel-díjas tudósnál. A burgenlandi kúrián tett látogatásról készült fotón a neves tudós és a soproniak vadlibák között láthatók.

Ormos Balázs a 75 éves Kitaibel-asztaltársaság egyik relikviájával.
Ormos Balázs a 75 éves Kitaibel-asztaltársaság egyik relikviájával.


A kör működésébe beleszólt a háború, illetve az ötvenes évek politikája, de a kényszerű szünetek után mindig folytatta munkáját. A Kitaibel-asztaltársaság alapítása óta túl van az ötszázadik előadáson s a hatodik könyvbe jegyzik fel a történéseket. A 42 aktív tagú társaságba ajánlásokkal lehet bekerülni.

Pénteken nyilvános emlékezés

A Kitaibel Pál Soproni Természettudományi Asztaltársaság holnap 17 órakor nyilvános megemlékezést tart a Pannónia M. Hotelben. Tablón elevenítik fel a kezdeteket.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyen akart fűteni

Sopron - Közel 15 köbméter akácfát és nagy mennyiségű szőlőkaró-alapanyagot lopott az a Peresztegen… Tovább olvasom