Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 7°C

Könnyezik a Taródi-vár úrnője

Sopron - Deme Zsófia nem adta be könnyen a derekát, a várúr kitartó udvarlásának köszönhetően vállalta húsz évvel ezelőtt a harmadik feleség szerepét. Ma a hajdani szerelmesek elszakítva élnek egymástól.

A soproni Taródi-várat a gazdája maga építette. Most a hírek arról szólnak, boldogtalanság, békétlenség költözött a híres falak közé.
Néhány éve a Taródi-várban prospektust osztogattak a betérőknek, amit az építkezés kezdetének ötvenéves évfordulójára nyomtattak. Az ismertetőben Taródi István mesél a várról, s említést tesz asszonyairól, akik a biztos hátországot nyújtották neki ahhoz, hogy a hobbijának élhessen. Köszönetet mondott harmadik feleségének, Deme Zsófiának is, akivel 1988-ban kötötte össze életét. Ma a hajdani szerelmesek, akár Rómeó és Júlia, elszakítva élnek egymástól.

– A férjemnek három fia és egy lánya született előző házasságaiból. A fiúk nem engednek a páromhoz, kiraktak a várból. Szeretnének elválasztani engem az apjuktól. Talán a vagyon miatt... – kezdte Taródi Istvánné. – Nemrég, amikor kórházba kerültem, kizártak az otthonomból. Pedig jóban-rosszban kitartottam a kedvesem mellett – mondta keserűen.
A hajdúhadházi hölgy a nyolcvanas években szanatóriumban járt Sopronban, s megtekintette a várat is. Taródi úr az első találkozásukkor megkérte a kezét.

A régi ismertetőn még férjével együtt szerepelt a fotón Taródi Istvánné. Az örökösök mára kicserélték a képet, a hajdani várúrnő már a prospektusban sem kapott helyet. Magasi
A régi ismertetőn még férjével együtt szerepelt a fotón Taródi Istvánné. Az örökösök mára kicserélték a képet, a hajdani várúrnő már a prospektusban sem kapott helyet. Magasi

– Akkor már magányos voltam, a férjem elhagyott és szívbetegségben elhunyt a kislányom is. Amikor pár évvel később újra Sopronba jöttem, a várúr megismételte kérdését: hozzámennék-e? Ide menekültem az otthoni emlékek elől.

A frigy megköttetett, bár Zsófia szerint a több mint két évtizednyi házasságból csak az első év volt igazán szép. Úgy látja, nem annyira szerelemre, sokkal inkább házvezetőnőre volt szükség a kövek között. Mégis boldogan éltek, megszokta a férje hóbortjait, ellátta a ház körüli teendőket és birtokba vette a várbeli lakosztályt, amit ura biztosított neki.
Néhány évvel ezelőtt még együtt fogadta a vendégeket a Taródi házaspár.
Néhány évvel ezelőtt még együtt fogadta a vendégeket a Taródi házaspár.


– Tavaly egy téli reggelen arra ébredtem, alig tudom mozgatni a végtagjaimat. Agyvérzés volt a gyanú. Kórházba kellett vonulnom, a családom hazavitt. A debreceni klinikán töltöttem heteket, mire visszajöttem, zárt ajtók, lecserélt lakatok fogadtak. A férjem fiai kidobtak a várból, azt mondták, egyedül hagytam az apjukat, nincs ott keresnivalóm többé. Magamat is nehezen látom el, de picit jobban vagyok, lassan elboldogulnánk csendben kettecskén. De három fiúval nem tudok vitába szállni. Szerencsére van hova mennem, mert a gyerekeim valamikor a vár melletti telken megvettek egy nyaralót, így most ott lakom – mondta.

Zsófia néni a történtek ellenére szeretettel beszél férjéről. Akkor a legboldogabb, amikor a férje átballag hozzá. Olyankor megvendégeli, étellel, itallal kínálja.


– Elég rossz bőrben van szegény, de nem tehetek érte semmit. Nekem nem kell a nyugdíja, eléldegélek az én 55 ezer forintomból. De huszonegy évet nem tudok kitörölni az emlékeimből. Hosszú éveken át én árultam a jegyeket a várban, boldog voltam az emberek között. Ezt az örömet is elvették tőlem, be sem tehetem oda a lábamat – kesergett Taródi Istvánné.

A témáról szerettük volna megkérdezni a többi érintettet. Taródi István már gondviselőre szorul, a gyerekei pedig nem kívántak nyilatkozni a témában.


A soproni Taródi-vár

A Nándor-magaslatra épült látványosság építése 1959-ben kezdődött, a vár falakkal körülkerített része 1200 négyszögöl. A munkákat id. Taródi István egyedül végezte. Az ötletgazda ebben a hónapban ünnepli 84. születésnapját, így időskorára és megromlott egészségi állapotára tekintettel már nem folytatja az építkezést. Ennek ellenére a vár látogatható, kora reggeltől sötétedésig fogadják a vendégeket. Belépődíj nincs, a turisták lehetőségeikhez mérten támogatják a létesítmény fenntartását.

Olvasóink írták

 • 8. Ritt 2009. május 18. 20:19
  „b.detti.Elméletileg 7év után minden közös és ha elolvasod a cikket akkor láthatod,hogy az má nagyon régen volt.”
 • 7. b.detti 2009. május 16. 15:51
  „Ritt, én nem vagyok jogász, de úgy tudom, hogy a haszonélvezet nem jár akkor, ha a házastársak között megszakadt az életközösség.”
 • 6. Ritt 2009. május 15. 13:51
  „én itt lakom nem messze,a gyerekeit sose láttam a lányával viszont tartom a kapcsolatot.Jó lenne ha a 2 fiú rájönne,hogy létezik olyan ,hogy HASZONÉLVEZET.Semmi joguk kizárni semmiből,a néninek javaslom menjen ügyvédhez.Mondjuk ha én ebbe a helyzetbe lennék ku....ra nem érdekelnének a gyerekek,én a férjemmel lennék,ha nem tetszik nekik meg egyenek lépést ellene a bíróságon,de szerintem kinevetnék őket.Itt mindegy kinek van igaza vannak törvények és ha az úr meghal a hölgy haszonélvező lesz”
 • 5. Telepathia 2009. május 15. 10:28
  „Isten éltesse sokáig a vár úrát 84. születésnapja alkalmából. Ez egy nem mindenapi vállalkozás volt. További sok erőt és egészéget kivánok neki.Kivánom, hogy békében élje le életének hátralévő napjait.”
 • 4. sosi123 2009. május 15. 10:24
  „Nem érdekel , de azért elolvastad és véleményt is írsz róla, vagyis téged is érdekel!!!”
 • 3. zsuzsa63 2009. május 14. 20:41
  „csöpögős, link cikk, nem hiszem, hogy sok embert érdekel”
 • 2. Ciklámen 2009. május 14. 20:35
  „Hát az egész érdekes:A néni mikor ide jött Sopronba 1/2 év multán megvásárolta telke lassan maga
  csinálgatta ?nem nagy az a ház.
  De azt elkel mondani a néni minden vendéget kedvesen fogadott és a várról mesélt.
  Többször is jártan Sopronban és ott is de dolgozni csak a két kis Öreget ,nem láttam ott mást dolgoni
  Tarodi úrnak és a feleségének még husz évet kivánok”
 • 1. matula777 2009. május 14. 18:52
  „Nos, hazugságoktól hemzseg a néni mondókája.
  Valószínüleg lesz reakció a másik fél részéről is, hiszen ez a hölgy sorsára hagyta 84 éves alzheimer kóros urát tavaly októberben a következő mondattal: itt van bassz..tok meg a papátokat!
  Visszatért áprilisban de nem azért hogy az öreget gondozza, inkább a bevétel(amit 20 éven keresztül zsebre rakott) izgatja.Hiszen miből fogja eltartani 2 fiát (egyik alkoholista, másik munkanélküli) akik sopron egyik legdrágább területén vettek neki házat :D A néni most aztán mindent elkövet hogy megnehezítse a Taródi fiuk dolgát, akik amellett hogy 24-órás felügyelet és gondviselés alatt tarják az öreget önerőből nekiláttak a vár rendbehozatalának is.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összeférhetetlenségi eljárás kezdődhet

Fertőd - Összeférhetetlenségi eljárás indulhat Bognár Zoltán ellen. Az önkormányzati képviselő… Tovább olvasom