Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Könnyebb az út a bíróságra, mint hinnénk

A Soproni Járásbíróság felvilágosító kampányba kezd a középiskolák számára, hogy a diákok miért és hogyan kerüljék el a bűncselekményeket.
– A bíróság tapasztalatai szerint a fiatalok egy része nincs tisztában azzal, hogy a jól sikerült összejövetelek után elkövetett felelőtlen tettek milyen könnyen végződhetnek a bíróságon. Adott esetben könnyen válhatnak sértetté avagy bűncselekmények vádlottjaivá – fogalmazott dr. Gajdos Anikó, a Soproni Járásbíróság elnökhelyettese. – Beleértendő ebbe a körbe a kukák felborítása, a közlekedési táblák megrongálása, egyéb megbotránkoztató garázda magatartás éppúgy, mint a tettlegességbe torkolló vita. Olyan is előfordul, hogy erejüket fitogtatva súlyos testi sértést okoznak. Bár elvileg a 18 év alattiak nem fogyaszthatnak alkoholt, többször szembesülünk azzal, hogy a fiatalkorú gyakran ittas állapotban követi el a bűncselekményeket.

A fiatalok immár tizenhét évesen szerezhetnek jogosítványt, és fontos tudatosítani bennük azt is, hogy a KRESZ-szabályok megszegésének szabálysértési vagy épp büntetőeljárás a következménye. Akár a nehezen megszerzett jogosítványnak is búcsút mondhatnak. A kábítószer birtoklását, illetve fogyasztását szintén bünteti a törvény. Minderről részletesen szeretnénk felvilágosítani a tinédzsereket. Ezért a középiskolák számára lehetőséget biztosítunk arra, hogy egy-egy osztály bírósági tárgyaláson vegyen részt, illetve osztályfőnöki órákon tartsunk tájékoztatókat. Legfontosabb célunk, hogy pontos képet kapjanak a fiatalok a jogi szabályozásról, s ezáltal ne válhassanak se elkövetővé, se sértetté. Megjegyzendő, hogy az új Btk. bizonyos bűncselekményeknél – rablásnál, erőszakos, illetve élet elleni bűntetteknél – 14-ről 12 évre csökkentette a büntethetőségi korhatárt – zárta dr. Gajdos Anikó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik a Soproni Nyugdíjasegyetem

Közkívánatra október 15-én folytatódik a Soproni Nyugdíjasegyetem. Tovább olvasom