Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 18°C | 28°C Még több cikk.

Konferencia a bormarketingről

Sopron - Megnyílt a VIII. Magyarországi Bormarketing Konferencia. A hazai és külföldi szakemberek többek között az unió borpiaci reformjáról, közösségi marketingprogramról és a biodinamikus gazdálkodásról cserélik ki gondolataikat.
A Soproni Bormarketing Műhely Kht. nyolcadik alkalommal rendezi meg a kétnapos Magyarországi Bormarketing Konferenciát, amelyre tegnap háromszázan érkeztek az ország különböző borvidékeiről, Németországból, Franciaországból, Szlovéniából és Ausztriából.

– A termelők, az egyetemi oktatók és a marketingszakemberek az idén a közösségi marketing kérdésköreit, az unió borpiaci reformját és a biodinamikus gazdálkodás eredményeit járják körül a Hotel Sopronban – mondta Rigler Zsolt, a Bormarketing Műhely Kht. ügyvezetője, a rendezvény főszervezője. – Mindhárom fő kérdés olyan, amely napirenden van. Az unió az európai borfelesleg csökkentésén fáradozik, ugyanakkor a termelők szeretnének biztos piacot tudni maguknak. Napjainkban előtérbe került a biogazdálkodás, de kérdés, hogy a piac honorálja-e a termelők törekvéseit.

Nagy Frigyes volt mezőgazdasági miniszter, aki a tegnapi plenáris ülés levezető elnöke volt, a Kisalföld érdeklődésére elmondta, optimista a magyar bor jövőjét illetően.

– Tudomásul kell venni, hogy a világpiacot nem tudjuk meghódítani, viszont a magyar borok minősége világszínvonalú – fejtegette a miniszter. – Én attól sem felélek, hogy a magyar piacot elárasztják az olcsó borok, így legalább a magyar fogyasztók érzékelni tudják a különbséget a mi javunkra. A nagy bortermelő országokban – például Franciaországban – az igazi minőséget a kistermelők állítják elő, a nagy integrátorok pedig a tömegborokat.

A konferencia – amelyet csütörtökön Simon István alpolgármester nyitott meg – egyik kísérő rendezvénye az a kiállítás, amelyen a legkorszerűbb borászati eszközökből vonultatnak fel a gyártók. A másik pedig az V. Európai Női Borbíráló Verseny volt – november 26-án –, amelynek tegnap este hirdették ki az eredményét. Tíz országból összesen 245 mintát zsűriztek a kizárólag női bírálók. A fehér-, vörös- és a kései szüretelésű, illetve „botrytisálódott" borok versenyében a Champion-díjat Radumil Baulon cseh termelő nyerte 2007-es zöld veltelinijével. A megyéből aranyérmet kapott a Pfneiszl-pincészet 2004-es kékfrankosa és Luka Enikő 2005-ös zweigeltje.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most kell nagyon figyelni Petőházán

Sopron–Petőháza - Ezekben a napokban, hetekben dől el, hogy a cukorrépa-termelők és a petőházi… Tovább olvasom