Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Kommunális adó Sopronban: Nem bújhatnak ki az adófizetés alól

A kommunálisadó-bevallások feldolgozása a végső üteménél tart. Akik nem fizetnek időben, késedelmi pótlék büntetésre számíthatnak.

A helyi adókról szóló törvény 200 ezer forintos bírságolási lehetőséget határoz meg, de a városvezetés ez esetben is a fokozatosság elvét kívánja érvényesíteni.

Nem bújhatnak ki a kötelezettség alól azok sem, akik
egyáltalán nem vallották be ingatlanjaikat. Szárnyra kapott olyan szóbeszéd, hogy aki nem küldte be az adatlapot, megúszhatja a kommunális adót, mivel nem névre szólóak voltak az önkormányzat által kipostázott levelek.

Ezt azonban dr. Dobos József cáfolta. – Az adatok összesítése után megkezdjük a felderítést, összevetjük, hány bevallás érkezett, s hány ingatlan van a nyilvántartásunkban. Senki nem hivatkozhat arra, hogy azért nem tett adóbevallást, mert nem névre szólóan érkezett a tájékoztató. Igyekeztünk minden postaládába eljuttatni az adócsomagot, de a hivatalban vagy a város honlapján is elérhető volt a tájékoztató.

A bevallási kötelezettség akkor is fennáll, ha valakihez nem jutott el a levelünk – zárta a jegyző.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. cori18 2012. március 07. 14:10
  „Aért már felháborito ,hogy megint a népep huzzák le.
  El vagyunk adosodva rendesen akik felvették a rengeteg hitelt azoknak kellene visszafizetni.”
 • 34. titáti 2012. március 06. 17:25
  „Ki mondta, hogy nem lesz határozat?????”
 • 33. fcsoproni 2012. március 06. 15:47
  „Ha büntetés kell fizetni akkor tudják a címemet? Miért nem lehetett hivatalos papíron az összeg feltüntetésével kiküldeni a határozatokat. Dobos Úr vegyen vissza az állandó fenyegetéseivel, nem vagyok benne biztos, hogy egy komolyabb bíróságon megállna az érvük, a postaládába szél által befújt borítékaikkal. Annyit megérdemelne az ember, hogy névre szólóan értesítsenek. Mi lenne ha az APEH is így dobálná az iratokat utánunk. A pénz kell és még én járjak utána, hogy fizethessek. Ez csak az önök fejében fogalmazódhatott meg. Érdemes lenne egy próbapert indítani, ha a büntetés annyira a céljuk.”
 • 32. scilla 2012. március 06. 12:12
  „Először azt szeretném mondani, hogy a helyi adókat önbevallás alapján vetik ki, tehát, ha valaki nem kapott volna nyomtatványt, akkor is be kéne mennie érte - ez így van elég régóta, tehát ez ellen nincs kifogásom. Nem annyira egyszerű a helyzet a földhivatali nyilvántartással összevetni (bár persze, megoldható - tapasztalat), de nem kell azért zúgolódni, hogy nem név szerint küldték a bevallásokat, szerintem.

  Ami viszont érdekes, az az adó mértéke, Sopronban max. 25 ezer Ft. A törvény alapján: "26. §59 Az adó évi mértékének felső határa a 11. §-ban és a 17. §-ban meghatározott adótárgyanként, illetőleg lakásbérleti jogonként legfeljebb 17 000 Ft." Mindez ennek fényében: "7. § Az önkormányzat adómegállapítási jogát korlátozza az, hogy:

  a) az adóalanyt egy meghatározott adótárgy esetében (4. §) csak egyféle - az önkormányzat döntése szerinti - adó (5. §) fizetésére kötelezheti,

  b)13 a vagyoni típusú adók körében az adót egységesen - tételes összegben vagy a korrigált forgalmi érték alapulvételével - határozhatja meg,

  c)14 az általa bevezetett adó mértékeként nem állapíthat meg többet az adómaximumnál,"

  Továbbá: "49. § Ha az önkormányzat:

  a) a lakástulajdonra bevezeti az építményadót vagy a kommunális adót, egyidejűleg hatályát veszti a házadó, az út- és közműfejlesztési hozzájárulás,

  b) az egyéb nem lakás céljára szolgáló építményre bevezeti az építményadót vagy a kommunális adót, vagy az idegenforgalmi adót, egyidejűleg hatályát veszti a nem lakás céljára szolgáló építmények adója, az út- és közműfejlesztési hozzájárulás és a gyógy- és üdülőhelyi díj,

  c) a beépítetlen belterületi földrészletre bevezeti a telekadót, vagy a kommunális adót, egyidejűleg hatályát veszti a telekhasználati- és igénybevételi díj, az út- és közműfejlesztési hozzájárulás, a telekadó és e földrészletek után a magánszemélyek földadó [36/1976. (X. 17.) MT rendelet] kötelezettsége." Erre nem látok utalást a rendeletben - hogy megmaradt-e az építményadó (mert vagy-vagy van, úgy tudom, és úgy is értelmezem - igaz, még nem néztem meg, hogy hatályon kívül helyezték-e.) Bocs, megnéztem - az építményadó rendeletben szerepel, hogy nem tartozik a hatálya alá az, aki kommunális adót fizet ugyanaz után - tehát ez oké. Aztán lehet, hogy a többi problémára is van magyarázat, végülis nem én vagyok a jogtudós, hanem a jegyző, tehát nyilván van valamilyen rendelkezés, ami felhatalmazza az önkormányzatot a maximumtól való eltérésre is... Csak így elsőre furán néz ki - ebből is látszik, hogy egy csomó jogszabályt kell átnyálazni egy rendelet megalkotásához.... Végülis, ez van, ezt kell(ene) szeretni - de hát szeresse a nyavalya...”
 • 31. Kuvasz 2012. március 06. 12:06
  „Büntetni már akarnak, de az adóértesítéseket és készpénzbefizetési utalványokat nem küldték ki.
  Mi a befizetési határidő? Erről kellett volna írni és nem büntetéssel fenyegetni.”
 • 30. ÁrtatlanBárányka 2012. március 06. 10:47
  „imcsi6:
  Igen, Ausztriában dolgozok, vállalkozok is, nem is keresünk rosszul. Talán pont ezért vagyok borzasztó kritikus az elvonások emelésével. Azért, mert felépítettem magunknak egy kis világot, ahol nem arról szól a hó vége, hogy mit fogunk enni holnap, hanem ÉLETRŐL. Felépítettem önerőből, segítség nélkül, és ez a hipokrita parazita állam számtalan lehetséges módon ostromolja az én kis világomat. Persze, hogy hangoskodok. Én is lehetnék minimálbéres, de nem akarok, mert többet akartam egész pályafutásom alatt. Ezért állok ki az új lehetőségek elé, ezért merek nekivágni dolgoknak, és ugyanezért hangoskodok az újabb és újabb sarcok ellen. Nem csak akkor legénykedek, amikor valami ellen tiltakozni, kell, hanem akkor is, ha munkáról, boldogulásról van szó.
  És a gépkocsi az ide rossz példa! Azt ha megveszed, mész átíratni, a súlyadót személyre szólóan kiküldik. Az ingatlant is átíratom, ha megveszem, megtehetnének már tán annyit, hogy személyre szólóan küldik ki a csekket!
  És igen, biztos lehetsz benne, hogy mindent el fogok követni, hogy ne, illetve hogy minél később fizessem be!”
 • 29. qkrisz 2012. március 06. 10:25
  „Szerintem felháborító, hogy a megvásárolt, megörökölt, ötször leilletékelt ingatlanodat még meg is adóztatják! Lassan jön az erkélyadó, a zöld terület adó, a járdaadó, a levegőadó. Sőt, ha kilépsz a lakásodból, lassan csak fizetőkapukon keresztül teheted! Persze a legfelháborítóbb az egészben, hogy ismét millió kivétel és kifogás van. Így méltányosságból nem fog fizetni ezernyi léhűtő. Gratulálok az Önkormányzatnak. Fodor Tamás Urat külön csókoltatom. Rendkívül "tehetséges" és "szimpatikus" ember! Mind emberileg, mind szakmailag ott van a szeren!”
 • 28. Ovinkor 2012. március 06. 10:15
  „Összességében helyes a helyi adó, de arányaiban a gazdagoknak többet kellene adózniuk. Korábban be kellett volna bevezetni, s a lakosság csak akkor lesz partner, ha felelős gazdálkodással párosul.

  Viszont a pazarló gazdálkodás következményeinek felszámolása a lakosság megsarcolásával nem lesz népszerű.”
 • 27. imcsi6 2012. március 06. 09:01
  „Mai Budapesti cikkben találtam kommunális adóval kapcsolatban:

  "Nekünk kell szólni

  Van még egy veszély a helyi kommunális adókkal kapcsolatban. Ez az adó ugyanis sok településen és kerületben önbevallás alapján működik. Vagyis a polgárnak magának kell utána néznie, hogy van-e ilyen adó a településén, és ha van, akkor neki kell jelentkeznie, hogy fizetne. Ha abban bízunk, hogy esetleg a hivatal megfeledkezik rólunk, az mindenképpen legyen a szemünk előtt, hogy 5 évig visszamenőlegesen is benyújthatja a számlát a hivatal, ha észreveszi, hogy sumákolunk. Sőt, ebben az esetben még bírságot is fizethetünk.

  Vidéken se jobb

  A helyi kommunális adókat tehát szinte minden településen máshogyan szabályozzák. Az azonban elmondható, hogy ma már alig van önkormányzat, amelyik megengedheti magának, hogy a csökkenő állami bevételek mellett lemondjon erről a bevételről. Igaz, a fizetendő összegek tekintetében vidéken kicsit jobb a helyzet. Sok településen évente csak néhány ezer forintot kell fizetni. Persze ott a bérek is alacsonyabbak és a munkanélküliség is sokszor magasabb, mint a fővárosban.”
 • 26. imcsi6 2012. március 06. 08:49
  „Egy aláírást elvétettem a nyomtatvány kitöltése során, eért múlt hét szombat (???) délelőtt felhívtak a hivatalból. A mobilom ismeretlen számot jelzett ki, így az is csoda, hogy szombat délelőtt egyáltalán felvettem. Miután tisztáztuk, hogy miért hívtak, megállapodtam, hogy az aláírás miatt bemegyek (szerintem legszívesebben azonnal fogadtak volna) Megdöbbentem a hivatalban, ugyanis a kijelölt irodában már nem is ezzel foglalkoztak, de szerencsémre az egyik ügyintéző útba tudott igazítani. Legalább három különböző irodában jártam mire kiderült, hol tartják az időben beküldött bevallásomat. Az volt az érzésem, hogy a Hivatal fele ezzel a kommunális adó üggyel foglalkozik. Érdekes, ez a soha nem tapasztalt sebesség+ hétvégi pluszmunka. Nekem is az a kérdésem, honnan lesz kapacitás az ellenőrzésre. A jegyző becslése szerint (amit a TV-ben láttam) 75%-a a lakosságnak nyújtotta be a kommunális adó bevallást. Mivel önkéntes volt, ez sem kis szám. Abban teljesen biztos vagyok, hogy az a leghangosabb kritikus akinek legalább az egyik családtagja ausztriában dolgozik, és ezt az 50 eurós éves díjat néhány órás keresetéből lazán kikipálná. Nekem két gyerekem, magyar minimálbérem és lakáshitelem is van, mégsem érzem elviselhetetlen tehernek ezt az új befizetni valót, bár nyilván örülni sem fogok neki. Összefogás. Újabban mintha ismeretlen lenne ez a fogalom a városban. Nincs pénz, nagyon látszik.”
 • 25. netili 2012. március 06. 00:36
  „ÁrtatlanBáránykának! A kivetés még várható, a bevallás nyomtatványait és hozzátartozó mtájékoztatót és egyéb mellékletet kaptad meg. A gk átírására nem küldenek nyomtatványt, mégis átíratják, sőt annál is önbevallás van. Mennyivel lennél jobban felháborodva, ha komm.adóbevallás nyomtatványaiért is be kellett volna ballagni az ÖK- ra?
  Mielőtt tévedésbe esnél, én sem rajongok az új adóért, sőt, mert tudom hogy az ilyen adó cél feledatok végrehajtását szolgálná, és azt is tudom, hogy abból a Tómalon lakóépület beépítését szolgáló területen nem fog sem út sem közvilágítás épülni, pedig ezek a beruházások bőven kimerítik a kommunális ellátottság fogalmát. Természetesen ez nem vonatkozik az alpogármester úr érdekeltségi körébe tartozó utcára! Anno csak az egész terület villamos energia ellátását lehetett tervezni, és ez vonatkozott a vízre és csatornára is , akkor voltak akik nyakukba vállalták mind a kb300 telek közművesítését, tavaly lehetett 1 utca burkolása, csapadékvíz elvezetése közvilágítása, a többi utcák lakóit meg sem kérdezték akarnák-e és vállalnák -e a költségeket, már ha ott kellet egyáltalán vállalni belőle. Reméljük, azért megfelelő helyről vizsgálni fogják, hogy a beszedett pénzeket mire is költötték el választotttisztségviselőink! A kv szerinti célok enélkül is az ÖK. kötelezettségei közé tartoznak.”
 • 24. ÁrtatlanBárányka 2012. március 05. 22:44
  „Nem is annyira az adó mértéke és a kivetése háborít fel, hanem ez a slendrián, hűbelebalázs hozzáállás a várostól. Ez is teljesen magán viseli az "elmúltmásfélév" politikáját. Döntünk, nektek kuss, utána vakarózunk, visszavonunk, megmagyarázunk, újra kivetjük, meghunyászkodunk, nektek kuss...
  Azért egy olyan adó, ami ami az egész város ingatlanállományát érinti, megért volna annyit, hogy rendesen előkészítik, névre szólóan kipostázzák a CSEKKET, mert végülis náluk a Földhivatal, nagyjából annyi lehet a munka, hogy két excel táblát össze kell hozni, majd egyesével kinyomtatni, mellé a boríték, a csekk, és mehet a postára. Talán a pórnép megérdemelt volna ennyit.
  Az Urak megint elfelejtik, hogy MI neveztük ki őket, ők vannak Mi értünk, minket szolgálnak, nem pedig Isten által felkent Szent és Sérthetetlen Uralkodók!
  Ez akkora fejetlenségre ad nekem gyanút, hogy ihaj! Valamire igen gyorsan kell/kellett a pénz, hogy ilyen kutyafuttában ment az egész. Azt is el tudom képzelni, hogy valami banki hitelnél ezt dobták be fedezetként, aztán most meg megy a kapkodás, mert a bank esetleg számon kéri!
  Alig várom már az önkormányzati választást, hogy ez a banda tűnjön már el végre!”
 • 23. hehe08 2012. március 05. 22:33
  „szerintem meg már nem kellene adókkal sanyargatni az embereket.......
  nagyon közel vagyunk a vége táblához.....”
 • 22. Figyelő2012 2012. március 05. 21:50
  „Hát lehet, hogy egy Alkotmánybíróságon meglehetne támadni ezt a törvényt, vagy különböző szerveknél.
  Aki jól jártas a jogokban, annak biztosan sokkal jobban tiszta, hogy mennyire törvényes az ilyen jellegű beszedése.
  Sajnos én ezt nem tudom megítélni, mint ahogyan sokan sem, csak a véleményünk mondjuk el róla.

  Személy szerint azt mondom, sokkal igazságosabb lenne egy országos, egységes ingatlanadó, amely valóban az ingatlan értékéhez, és a szerzett jövedelmek arányában lenne meghatározva.
  Ésszerűen, és igazságosan kellene kiszabni, és akkor az emberek nem háborognának.”
 • 21. csalódott1 2012. március 05. 20:41
  „Én is azon az állásponton vagyok, hogy itt valami "bűzlik". Amúgy egy város is perelhető, minimum tisztességtelen eljárásért, nem? Ha már fizetni kell, fizettessenek tisztességesen, mert ebben az országban minden adófizető állampolgárt hülyének néznek lassan...”
 • 20. látó 2012. március 05. 20:27
  „A legszörnyűbb az egészben ,hogy amit márciusban befizetünk, viszi is az Erste, mint viharban a nyitva felejtett ablakot a huzat.....”
 • 19. Kukac40 2012. március 05. 20:13
  „Azért ezzel az adóval továbra is vannak problémák, és nem vagyok a törvényességéről sem meggyőződve. Ha az országgyűlés elfogadja az ingatlan adót akkor azt is fizetni kell majd pluszba? Ez ugyanis kommunális adó. Nem ellenőrizhető adónemek sorát gyarapítja ami nem nyugtat meg. Építmény adó, teljesítmény adó, kommunális adó, parkolási díjak, iparűzési adó, önkorményzati tulajdonú ingatlanok bérléséből adódó bevételek, önkormányzati ingatlanok eladásából származó bevételek, önkörmányzati gépek, eszközök eladásából származó bevételek, szemét és törmelék lerakásából származó bevételek, törmelég zúzalék eladásából származó bevételek, az enyhe tél miatt megmaradt pénzek stb. stb. stb. sajnos nagyon sokáig lehetne sorolni. Nem hiszem, hogy nem kell változtatni a "büntetlenül bár mit megtehetnek felfogáson".”
 • 18. grols 2012. március 05. 20:11
  „Én meg a múlthéten megkaptam az építmény adóról a csekket (nem kommunális) pedig mintha azt mondták volna hogy az megszűnik csak a kommunális lesz. Már az is sok de hogy kétszer fizessek az már sok. Főleg hogy nem is enyém a ház hanem az OTP jelzálogbanké, még 14 évig. A befolyó pénzből mi lesz? Lesz a mi házunk előtt is aszfaltút, közvilágítás vagy esővíz elvezetés? Vagy ez is megy ki az ablakon?”
 • 17. caszablanka 2012. március 05. 20:11
  „Milyen érdekes hogy mindig pénzhiányra hivatkozik a t.városvezetés. De a súlyadó , a garázsadó és a kommunális adó egy személy vonatkozásában, egy cimre három boritékban érkezett.A postai dij ilyenkor nem számit ? Egy város esetében mennyit lehetett volna spórolni a postaköltségen ha ezt egy boritékban küldik el. Nem tértivevényes küldeményről van szó.
  A családban volt olyan aki már régen elköltözött , de a régi cimre ment a súlyadó , postás ismerte az uj cimet, igy a küldeménmy célba ért. Itt csak egy kérdésem lenne ! Az Okmányiroda és az Adóiroda nem egy céghez tartozik.
  A forgalmit csak az érvényes lakcimre állitják ki, akkor ezt az adóiroda nem követi. Jó lenne először házon
  belül körülnézni, ha a preciz munkát és a pontosságot akarjuk már számon kérni.”
 • 16. ÁrtatlanBárányka 2012. március 05. 19:22
  „Ennek a lefolytatása úgy gáz, ahogy van!
  Vagy nagyon-nagyon gyorsan kellett nekik a lé.
  Ilyen nincs, hogy egy fecnit bedobnak. És az alapján bírságolnak. Az apeh is névre szólva küldi a leveleket. Az nekem szól. A sajtpapír nem. Egyébként oké, hogy előbb-utóbb fizetni kell, de én ezt megpróbálom a lehető legkésőbb megtenni, a sokadik felszólítás után. Egyébként továbbra sem világos, hogy a gyerek nevén lévő ingatlan után ki fizet, és miért.”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felléphetnek a VOLT-on a kiválasztott tehetségek - galéria

Véget ért az ˝Add elő magad!˝ a Soproni Petőfi Színházban. A fesztiválon számtalan tehetség… Tovább olvasom