Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Komfortosra javított börtönállapotok

Befejeződött a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön I-es körletének rekonstrukciója. A majd hét évig tartó, uniós elvárásokhoz is igazodó átalakítás 443 millió 852 ezer forintba került.
A Sopronkőhidai Fegyház és Börtön felújítása 1997-ben kezdődött. A beruházás során szintenként 600, összesen mintegy 3000 négyzetméternyi területet alakítottak át. Megújult az épület külső homlokzata, a belső munkálatok pedig kiterjedtek a vízhálózat, a fűtésrendszer és a csatornahálózat kiépítésére is.
Felújították a zárkákat, melyekben az eddig függönnyel határolt mellékhelyiségeket fallal választották el.

Minden egyes zárkát hideg-meleg vízzel, központi tv-csatlakozóval, valamint a körletirodákba bekapcsolt oda-vissza beszélő készülékkel láttak el. A zárkaépületben alakították ki a közösségi helyiségeket, a fogva tartottak sportolására alkalmas konditermet, a telefonfülkéket, az oktatási kabinetet, a könyvtárt és a szakkörök működésére szolgáló helyiségeket. Az épülethez tartozik továbbá egy, a legújabb minőségbiztosítási előírásoknak megfelelő, 800 adagos ellátókonyha és 100 fős étterem is. Kulturált környezetben találkozhatnak ezután a fogva tartottak látogatóikkal is a 20 asztallal ellátott beszélőhelyiségben. Egy apartmanban pedig családi beszélgetőt hoztak létre számukra, ahol – jutalomként – fogadhatják hozzátartozóikat.

A felújított körlet tegnapi átadásakor dr. Hankó Faragó Miklós, az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára kifejtette: szigorúnak és visszatartó erejűnek kell lenniük a fegyházaknak, de nem embertelen körülmények árán. A szabadságvesztés a legdrágább büntetési forma az állam számára, ám ily módon lehet leginkább elejét venni a bűncselekményeknek. Ahhoz pedig, hogy az elítéltek az intézetekből kikerülvén képesek legyenek visszailleszkedni a társadalomba, a sopronkőhidaihoz hasonló, kulturált környezetet kell biztosítani számukra.
Több mint száz évvel ezelőtt, 1886-ban épült a sopronkőhidai börtön. Az eltelt idő során a büntetés-végrehajtási intézmény alaposan elhasználódott, zárkáinak kialakítása már nem felelt meg a modern kor elvárásainak. Mindemellett folyamatos túltelítettség volt jellemző az épületre, ahol fegyház és börtön fokozatú elítéltek töltötték-töltik szabadságvesztésüket. A 424 fő befogadóképességű intézetben jelenleg is 709 főt tartanak fogva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új szennyvíz- tisztító épül

Sopronban és környékén augusztustól szennyvíztisztító- és csatornaépítési munkák kezdődnek. A 4,5… Tovább olvasom