Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Költségvetés: számok és célok

Sopron - Fejlesztésekre nem jut az idén, de a városvezetés eltökélt szándéka, hogy 2009-ben is fenntartja a színvonalat – a költségvetés számoszlopait nézve azt lehet mondani: mindenáron.
Takarékosság, a működőképesség fenntartása, az értékek megőrzése, a gazdálkodási környezet biztosítása – ezeket az alapvető célokat fogalmazta meg a városvezetés az idei költségvetésben. Nagy hangsúlyt kap a takarékosság, több helyen „az ésszerűség mértékét meghaladó" spórolást emlegetnek. Nem is próbálja titkolni az egyébként az internetről is letölthető anyag, hogy Sopron már csak az óriási hitellel működtethető. A hétmilliárdos kötvénykibocsátásról még tavaly döntött a közgyűlés, októberre tervezték a realizálódását, de csak január 9-én lett belőle pénz. A csúszás miatt egymilliárdos, rövid lejáratú hitellel biztosították a likviditást...

A költségvetés főösszege 28,2 milliárd forint. A bevételi oldalon ebből 9,8 milliárd a hitel- és kötvénytartalom, az állami hozzájárulás pedig 5,6 milliárd. Kiadási oldalon érezhető a feszültség és a feszített tervezés: az intézményekre csaknem 11 milliárd jut, valamivel kevesebb, mint tavaly. A polgármesteri hivatal kiadási összege 2,1 milliárd, szintén nem éri el a tavalyi szintet.

Sokat mondó szám, hogy fejlesztésekre mindössze 2,5 milliárd jut, az eredeti előirányzatnak mindössze 63 százaléka. És itt sem lehet nagy dolgokra gondolni, csak a legszükségesebbre: a bölcsődék szállító járművének cseréje, a már nem megfelelő óvodai gyerekjátékok cseréje, néhány útépítés és csatornázás, s üdítő kivételként egy valódi újdonság: a Lövér Fürdő fejlesztésének önkormányzati része.

Felújításokra közel 600 millió jut, aminek több mint a fele kötelezettségvállalás, olyan, mint például a tavaly már a forgalomnak is átadott Bella Lajos utcai híd kifizetése. De azért itt is van példa az igyekezetre: húszmillió a Russ-villa állagmegóvására. Alig több mint egymilliárd áll a városüzemeltetés rendelkezésére. Csak „tűzoltásra" elég ennyi pénz, a kötelező feladatokat éppen csak fedezi.

Elkeserítően hosszú szám szerepel a hiteltörlesztés és járulékai soron: a 3,95 milliárd a meglévő hitel- állomány tőketörlesztését és a kamatfizetési kötele- zettséget tartalmazza.

Évről évre vita tárgya, hogy mit és mennyivel támogasson az önkormányzat. Csak néhány példa: közhasznú munkára kevesebbet szánnak, a Vöröskereszt, a máltaiak, a szociális foglalkoztató is kevesebbet kap. Az előirányzathoz képest kevesebb jut kultúrára, idegenforgalomra is, innen faraghatták le a közösségi sajtókiadványra szánt negyvenmilliót. A folyóiratok, kiadványok, tárlatok és rendezvények kapnak ugyan, de a többségük nem annyit, mint amennyit szeretne. A sportra is kevesebb jut, mint azt a többség indokoltnak tartaná, ugyanakkor látszik, hogy a városvezetés tisztában van azzal: politikailag rendkívül fontos minden sportra áldozott forint.

Elbocsátások

Nem ússzák meg a költségvetési intézmények a létszámcsökkentést, igaz, a válság miatt ez most szinte általános jelenség. Március elsejétől 34 közalkalmazotti álláshelyet kellett megszüntetni. A legrosszabbul a Szociális Szolgáltató Intézmény járt, ahol hét alkalmazotti álláshellyel lesz kevesebb, de leépítést él meg a Vas-Villa’, a Handler és a kereskedelmi iskola, a könyvtár és a többi szociális intézmény is. A márciusi elbocsátások a nem pedagógus dolgozókat érintik, júliusban viszont sorra kerülnek a diplomások is, hiszen az önkormányzat öt százalékkal kevesebb órát finanszíroz.


Olvasóink írták

 • 12. Csabazs 2009. március 08. 06:28
  „A cikk nagyon jó,tömören és velősen megfogalmazza a lényeget!
  Mármint, hogy megint a kisemberek vesztik el a munkájukat.
  Volna egy javaslatom: azon önkormányzati képviselők,akik önkormányzati intézménynél dolgoznak(iskolák,stb),mondják fel tanári állásukat,ne hogy a későbbiek során olyan pedagógusok kerüljenek utcára akiknek nincs más munkahelyük!
  Különben is egy popsival rendesen, hogy lehet két lovat megülni? Sehogy!

  A Helyi Témát meg kell szüntetni,itt van nekünk a Kisalföld!!! S mindjárt spóroltunk 40 millát!

  Az óvodai játékokra meg volna egy javaslatom(Győrben bevált): aki teheti a csemetéje megunt vagy "kinőtt" játékát vigye be az óviba/bölcsibe! Győrben a kismotort,biciklit,stb.-t örömmel fogadták!

  Már itt a fórumon évek óta elég sokan szajkózzuk,hogy ipar kell Sopronba! Válasz legtöbb esetben az volt,hogy kevés a munkanélküli,nincs vonzerő! Ez nem igaz! Egyre többen térnek haza Ausztriából is,hisz ott most(az Ausztriában is erősen emelkedett munkanélküliség miatt) igen megszigorították a külföldi munkavállalást!

  Ahogy látom/olvasom a még Magyarországon befektetők is inkább az ország keleti régióiban gondolkodnak!”
 • 11. Telepathia 2009. március 06. 14:19
  „A Soproni Polgármesozói létszáma lassanmeghaladja Győri Hibatallétszámát. 2.1 milliárd műküdési kiadásuk, akkor amikor az egész városra 2.5 miiárdot fordítanak a 2009.évben.FELÉRE KELLENE A KÖZTISZTVISELŐK SZÁMÁT CSÖKKENTENI ÉS A VÁROSRA 5 milliárdot kellene fordítani.”
 • 10. FREDDY/S 2009. március 06. 06:52
  „A hosszútávú fejlesztések meghozták az eredményt, most már csak a nadrágszíjat azoknak is meg kell húzni, akiknek köszönhető ez az eredmény, nemde...”
 • 9. Scarbantia 2009. március 06. 00:11
  „Kedves Intel!
  A "-ba, -be" végződéssel a HOVÁ ? kérdésre felelünk, a HOL ? kérdésre "-ban, - ben" -nel válaszolunk!
  Tehát : "GyőrbeN már működik ..."
  " ... azóta sincs megoldva SopronbaN ez a probléma"
  stb., stb.
  Valószínú nem véletlen elírás lehet a hozzászólásaiban, mert minden írásában hibásan szerepel.
  Észrevételemet jószándékkal írtam! :))”
 • 8. Dredd 2009. március 05. 21:33
  „Ha egyszer ők szavazták meg a költségvetést, ők döntöttek a bérköltség csökkentésről akkor talán kezdhetnék magukkal. Na persze ha lenne bennük egy kis gerinc vagy becsület...”
 • 7. Intel 2009. március 05. 21:17
  „Mágel ha most távozna is késő lenne!
  Mivel szemét projektbe óriási károkat okozott már!

  Győrbe már működik a létrehozott projekt, és azt azon szakemberek készitették el, akik a Walter időszakban itt voltak.
  Csak Fodor kirúgta öket, azóta sincs megoldva Sopronba ez a probléma.
  Na meg Mágel Úr a diákjaira figyelne oda, hogy mit tanulnak az iskolában...”
 • 6. Dredd 2009. március 05. 20:44
  „Kíváncsi leszek, hogy az önkormányzatban aktívan tevékenykedő igazgatóhelyettesek (VasVilla - Sas, Handler - Mágel) önként távoznak e, már csak "becsületből" is...”
 • 5. kertész 2009. március 05. 19:34
  „"városvezetés eltökélt szándéka, hogy 2009-ben is fenntartja a színvonalat"
  ezt a béka alsó szinjének megfelelő szivonalat? Itt három éve nincs fejlődés,megállt a város feújítása 2006-ban.Ma a pénzherdálásról lehet beszélni ha az a szinvonal akkor ez felháborító.Ebből a város csak iszonyú adósság árán fog kikecmeregni.De sajnos ez banda akkor már messze jár és ismerve a mgyar igazságszolgáltatás szintjét büntetlenül fogja megúszni,legfeljeb ejnye-bejnyét fog kapni két évre felfüggesztve.”
 • 4. Intel 2009. március 05. 18:20
  „Látó!

  1milliárdot közel úgy lehetne találni, hogy létszámleépítésről nem beszélünk...
  Pedig valahol hozzá kellene nyulni ehhez is, bármennyire is fájó...

  Na meg a Holding a kedvenc témám, ahol eltűnik a pénz, és nem lehet nyomon követni...
  Vagy innen már a Budapesti irányítású központba landol?”
 • 3. látó 2009. március 05. 17:33
  „Mondjuk azt állítani, hogy ez a megszorítások költségvetése, hát nem tudom...mit lehet majd akkor mondani a következőről! A baj az, hogy a döntéshozók is feladták, csak és kizárólag a konszolidációra számítanak, ami valljuk be késő Kádári illúzió.. Ráadásul, valódi reform a városban időtlen idők óta nem volt (az előző ciklusban sem!), csupán látszatmegoldások.. amik az ellenkezőjét váltották ki! A számok még mindig nem hazudnak! Természetesen jelentős gond, hogy az állam kivonult a feladatok jelentős része mögül..de csupán erre hivatkozva, még nem kéne a szakadékba ugrani....
  Személy szerint holnap tudnék 10 olyan döntést indukálni, ami 1 MRD Ft-ot jelentene a működési oldalon..és akkor még nem beszéltünk a felhalmozásról! Persze ez viszonylag sok mindent érintene...mégsem annyit, mint majd 2010-ben, szerencsétlen esetben már előbb egy csőd biztos döntései jelenthetnek! A HOMÓKORA a végét járja...”
 • 2. TancsKaszabell 2009. március 05. 17:14
  „Ebben a rövid cikkben több ismeretanyag van mint a közgyűlési tudósításban .
  Ez már magában pozitív tulajdonsága a cikknek.
  Egy érdemi elemzésre a költségvetés alapján van illetve lenne mód.
  Sajnos nem igen lehet hozzáférni.Pedig én szinte mindenhol regisztrált vagyok.”
 • 1. Intel 2009. március 05. 16:56
  „Ez ami hazugság, mivel a kiadási oldalon egy reform, egy drasztikus átalakításról nem lehet olvasni.
  Régen átkellet volna szervezni a személyi állományokat, ha kell létszámot leépíteni.
  Befagyasztani a drága beszerzéseket!
  Az Önkormányzatnak lehetne tartaléka, ha hozzá mernének nyúlni a saját érdekeltségi körükhöz.
  Miért kell ennyi vezető?
  Miért kell ennyi tanácsadó?
  Felügyelő bizottsági tagok és sorolhatnám, ami sok sok millió Ft-ot emészt fel!

  Nincs fejlesztés???
  7milliárdból ne jutna rá?
  Akkor mi tenné Sopront vonzóvá a vállalkozások részére?
  Mi fog hozni a városba működő tőkét? Ami emelné a bevételi oldalt, ami hajtaná a Soproni közép vállalkozásokat???
  Ha nincs tőke, akkor nincs bevétel, ez által a fejlődés sem következik be, így a város leépül....

  Látó, és több elismert fórumozó, már évek óta erre hívja fel a város figyelmét, akik vakon örült módon irányítják Sopron az egy irányú zsák utcába...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összetartozó városok

Sopron - A városok közötti együttműködés elmélyítése, a szlovák–magyar viszony javítása is… Tovább olvasom