Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

Költségvetés koalíciós igenekkel

Két óra alatt fogadták el kedden Sopron idei költségvetését, a büdzsé második körös vitája után.

Két óra alatt fogadták el kedden Sopron idei költségvetését. A büdzsé második körös vitáját a szabadságáról hazatért Walter Dezső polgármester vezette.
Örömtelinek – a közgyűlés során – csak azt a néhány percet lehetett nevezni, míg Walter Dezső bejelentette, mi az oka Kalmár István alpolgármester távolmaradásának: ikerfiai születtek Győrben, és most családja mellett áll helyt.
Ezt követően Hruby József alpolgármester bejelentette, az első körhöz képest csak  annyi módosulás következett be a költségvetés tervezetében, hogy a megyei közútkezelő kht. megbízást adott a Balfi úti ás a Pozsonyi úti körforgalom megterveztetésére. A beruházás finanszírozását fele-fele arányban a minisztérium és az önkormányzat biztosítaná. Ennek becsült összege 200 millió forint lesz.

Bizottsági nemek

Sass László (Polgári Összefogás) elsők között  kérdezte meg a polgármestert, mi a véleménye arról, hogy a  közgyűlés hét szakbizottsága közül öt nem támogatja az előterjesztést, sőt, a pénzügyi bizottság határozatképtelenség miatt nem is tárgyalta azt. Walter Dezső kijelentette: „Igenis vállalható a költségvetés". Majd hosszasan taglalta az elmúlt év fejlesztéseit, az inkubátorház és a szociális bérlakások építését, új játszóterek átadását, kitérve a 4,8 milliárdos költségű csatornahálózat-rekonstrukcióra. – Elindultak a beruházások. A félredőlt hajóból kimertük a vizet,  és elkezdtünk úszni – mondta jelképesen a polgármester, aki az ellenzék félelelmeire, miszerint a több mint  3,8 milliárdos hitelfelvétellel eladósodik a város, így reagált: – Egy 22 milliárdos városi költségvetés esetén a 3,8 milliárdos hitelfelvétel adóbevételekből és kompenzációkból még kezelhető. Nem éltük fel a város vagyonát, hanem gazdálkodunk azzal. A fejlesztésekre kell gondolnunk és előre kell néznünk  – szólította meg az ellenzéket, arra kérve a jobboldalt, gondolják végig a költségvetést, és tegyék meg kritikai észrevételeiket. Ugyanakkor a polgármester azt is hangúlyozta, nem kéri, hogy szavazzák is meg.

„Kampánycélú büdzsé"

Az ellenzéki képviselők nem szorultak nógatásra. Egymás után illették kritikai észrevételekkel a szerintük kampánycélokat szolgáló költségvetési rendelettervezetet. Dr. Szekeres Csaba (Szövetség Sopronért Egyesület) arra irányuló félelmeit fogalmazta meg, hogy a hitelből olyan beruházásokat – út- és csatornaépítést, körforgalmakat – terveznek, melyek nem hoznak pénzt. – Akkor miből fogják a hiteleket törleszteni? – tette fel a kérdést. Walter Dezső válaszában értékteremtő beruházásokat, például a mélygarázs-építést  említette, és leszögezte, hogy a kiadásokat is meg kell „fognia" a városnak.

Pongrácz Nóra (Polgári Összefogás) a hajós hasonlatra reagált: – A hajónk folyamatosan süllyed. A város egyre jobban sodródik a szakadék felé. A 2002-es választási ígéretük, miszerint több pénzt az embereknek, több pénzt az önkormányzatoknak, továbbra sem látszik megvalósulni.
Abdai Géza (Polgári Összefogás) a városvezetés által beígért intézkedési tervet hiányolta, majd kijelentette: – Hitelről és vagyonfelélésről szól a 2005-ös költségvetés. 2004-ben kétmilliárdos vagyonfelélés történt a városban, míg az előző ciklusban, négy év alatt nem volt ekkora mértékű a költekezés.

Dr. Molnár Ágnes (Polgári Összefogás) volt az egyetlen, aki ellenzéki oldalról a költségvetésben jót is talált. Örömmel észrevételezte, hogy idén bekerült a kórházi ellátás számára szükséges, alapvető kardiológiai eszközökre szánt összeg. Ugyanakkor élesen bírálta az idei hitelfelvételt, mely a tavalyival kiegészülve, 2005 végére 5,3 milliárd forintra növeli Sopron adósságállományát.

„Nincs koncepció"

Havas András (Polgári Összefogás) nagy bajnak nevezte, hogy a város a mai napig sem rendelkezik gazdasági koncepcióval. Hruby József alpolgármester válaszolt: ő szívesen folytatta volna két évvel ezelőtt a Fidesz által kidolgozott koncepciót, csak nem talált ilyet...

A végszavazás előtt Abdai Géza észrevételezte, hogy  a pénzügyi bizottság határozata nélkül a testület nem szavazhat a költségvetésről, ezért ügyrendi szavazást kért. Dr. Szekeres Csaba – a Férfi Kosárlabda Szolgáltató Kft. csapatának  5 millió forintos  támogatására vonatkozó – módosító indítványát nem támogatta a közgyűlés. A végszavazásakor aztán 14 igen és 11 nem szavazattal elfogadásra került a sokak által vitatott és támadott idei költségvetés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonegy új ingatlan Harkán

Harkán huszonegy új építési telket alakítanak ki. Közművesítésük előkészítése már elkezdődött. Tovább olvasom